Vineri 2 februarie, ora 18.30, Piața Unirii din Cluj-Napoca, sub fostul ”brad” electric de Crăciun. Circa 25 de oameni, grupați în două semicercuri, stau cu ochii pironiți în ecranele telefoanelor, dar în același timp discută între ei, folosind fraze scurte și răstite, cu un vocabular destul de specializat, aparținând universului aplicației de care sunt atât de pătrunși.
Sunt ultimii mohicani ai jocului PokemonGo, despre care nu mai știam mai nimic de aproape un an și a cărui atractivitate și popularitate s-a prăbușit categoric de ceva vreme. Acum doi ani, centrul Clujului era plin seara de jucători, care se adunau să schimbe experiență, să vâneze creaturi digitale și să testeze noi idei și locuri prin care să pună mâna pe cele mai valoroase figuri din joc.
Vineri seară am încercat să intru în dialog cu unii dintre jucători, mirat că fenomenul a supraviețuit și că mai are adepți. Zgribuliți de vânt și prea atenți la capturarea personajelor vituale, au răspuns cam în doi peri, probabil temându-se că preocuparea lor mi s-ar putea părea derizorie și rizibilă.
Oamenii ăștia formează o comunitate relativ închisă, restrânsă și discretă. Au și un grup pe facebook unde comunică destul de intens și unde își organizează întâlnirile, mai pun acolo fotografii cu participanții, din care se vede că plăcerea jocului trece undeva în plan secund, fiind cumva mai importantă socializarea și păstrarea unei relații creative cu o comunitate cu valori comune. Grupul este închis, dar eu am primit relativ repede accesul la conținut.
Membrii grupului postează mai degrabă recenzii ale altor jocuri, mici povești legate de experiențele personale, curiozități și chemări la luptă în ”raiduri” bine determinate temporal. Apar și aluuri de la comunități similare din alte orașe, Brașov de exemplu, unde grupul de jucători nu este nici el mai mare, adunând tot așa, 10-20 de oameni.
Pe plan național, a existat o pagină de Facebook cu activitate relativ intensă până în toamna anului trecut, dar din septembrie 2017 nu mai există niciun fel de interacțiune și comunicare pe acea platformă.
Acum, sunt curios dacă mai știți să existe grupuri de rezistență similare prin alte zone din țară. Sau noi, la Cluj, ca ardelenii veritabili, avem o mică întârziere în abandonul definitiv al acestui fost mare boom al tehnologiei? Mai știți alți pokemoniști practicanți prin țară sau s-au apucat toți de făcut miliarde din criptomonede?