Ți se întâmplă, atunci când discuți cu un coleg sau un șef care îți oferă feedback, să ți se pară că omul parcă ți-a citit gândurile și spune fix, dar fix lucruri pe care le simți și tu? Sau când asculți la radio horoscopul, descoperi că așa-zisele previziuni, nu doar de la zodia ta, ci de la toate zodiile, ți se potrivesc de minune?
Nu e nicio magie și nicio abilitate de Mafalda sau Mama Omida în spatele acestor fapte. Ești doar victima efectului Barnum-Forer. Sunt doar niște vorbe goale, bine meșteșugite, făcute să te impresioneze, să te convingă sau să te supună. Afirmații foarte vagi și generale, care se potrivesc de fapt oricui, dar care îți sunt servite cu emfaza cuiva care te-a citit profund, fiindcă, vezi Doamne, se pricepe la oameni.
Hai să luăm niște exemple: ”În unele momente, simți că unii colegi sunt lipsiți de motivație”; sau ”Când iei decizii, uneori te îndoiești că ai acționat corect”; sau ”Ai tendința să fii critic cu tine” sau ”Unele visuri ale tale sunt foarte îndrăznețe” sau ”Îți place să fii ascultat și privit cu încredere de către ceilalți”. Hai să fim serioși, toate aceste afirmații sunt adevărate pentru aproape oricine, dar cel care ți le adresează vrea să crezi că înțelege extraordinar de bine ce este în mintea și sufletul tău și, în acest mod, să te manipuleze.
De unde provine numele efectului Barnum-Forer?
Numele acestui fenomen, Barnum-Forer, vine de la artistul de circ, afaceristul și politicianul american Phyneas Taylor Barnum și de la cercetătorul și psihologul Bertram Forer. La mijlocul secolului al nouăsprezecelea, circarul Barnum a spus public, citez: ”la fiecare secundă se naște un nou fraier”, un om naiv care poate fi foarte ușor deposedat de bani dacă îi verși în ureche vorbe meșteșugite care-i sună convenabil. Cu o asemenea mentalitate, nu ne mirăm că Barnum a fost un politician de succes, nu-i așa?
Peste un secol, în 1948, profesorul și cercetătorul Bertram Forer a demonstrat printr-un experiment făcut cu studenții săi că naivitatea oamenilor poate fi valorificată extrem de ușor, folosind astfel de afirmații foarte generale și cu conotații pozitive, pentru a îi face să se simtă bine și a îi manipula ușor pe cei creduli.
Cum să te ferești de cei care se folosesc de efectul Barnum-Forer?
Cum te poți feri de manipulatorii care folosesc efectul Barnum-Forer? Este esențial să gândești auto-critic, să fii mai sceptic și să nu cauți validare cu orice preț, să ceri explicații și dovezi celor care îți dau astfel de informații, întrebându-i pe ce își bazează afirmațiile și să te întrebi dacă nu cumva tot ceea ce ți se spune se aplică și celor din jur, în contextul în care ești.
La final, îți spun un secret al lui Polichinelle: șeful sau colegul bun este cel care te ascultă vreme îndelungată, îți cere părerea, te întreabă ce simți, ce gândești și cum crezi tu că ar trebui acționat și are mai multe îndoieli decât certitudini. Cel care știe din prima ce gândești și ce simți te desconsideră și te manipulează. Ține-te departe de el și verifică dacă mai ai portofelul.
***
Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, RSS, Google Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.
***
Foto copertă: Dreamstime.