Ce are în comun Pintea Viteazul cu jandarmeria?

Distribuie articolul

La un moment dat, șeful inspectoratului de jandarmi al județului Maramureș s-a gândit că denumirea instituției este cam indigestă, neatractivă, lipsită de personalitate și culoare, așa că a decis să adauge formulei birocratice clasice numele unei personalități istorice relevante pe plan regional, ca să crească prestigiul și credibilitatea organizației pe care o conduce. Zis și făcut, s-a trecut la rebranding, s-a căutat un nume, probabil s-a operat democratic cu bilețele cu propuneri de la subordonați și s-a ajuns la un rezultat genial: inspectoratul de jandarmi poartă azi numele lui Pintea Viteazul.

pintea viteazul

Cei mai mulți cunoașteți legenda lui Pintea Viteazul din filmul în care a jucat Florin Piersic și datorită căruia Bădia Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului a devenit celebru pentru cântecele sale cu noduri și apoi a devenit monument Unesco viu (aveți mai jos secvența celebră din film). Folclorul maramureșean îi păstrează haiducului Pintea o imagine de viteaz luptător împotriva celor bogați, însă istoricii spun că mai degrabă Pintea a fost un biet tâlhar la drumul mare care acționa în pasul Gutâi și în zonele învecinate, jefuind transporturile comerciale care veneau dinspre nord. Evident, cei jefuiți erau oameni înstăriți, în general comercianți, dar nu există dovezi că Pintea ar fi fost un socialist-comunist avant-la-lettre, care să își împartă prada cu generozitate către amărâții locuitori ai zonei.

Oricare ar fi adevărul istoric despre haiducul Pintea, alegerea numelui acestuia ca și componentă a denumirii unei instituții care se ocupă prin lege de ordinea și liniștea publică, de siguranța persoanlor și de protecția proprietății, este cel puțin neinspirată, fiindcă faptele sale de vitejie tocmai despre pace și ordine nu au vorbit. Oricât de patrioți și de bine intenționați am fi, să forțăm nota în mod populist și să bruscăm sensul istoriei doar pentru a avea un nume celebru în denumirea instituției nu este o alegere inspirată. E ca și cum am da numele lui Dracula unui institut medical de cardiologie și boli sanguine sau am adăuga Muzeului Ceasurilor din Ploiești denumirea bravei și victorioasei Armate Roșii (davai ceas…).

Fiindcă tot am abordat acest subiect despre lipsa de inspirație și minime cunoștințe de marketing cu care bugetarii se avântă în a face naming și branding confirmând formula maioresciană (suntem și rămânem țara formelor fără fond), să vă spun și că Inspectoratul de Situații de Urgență al Maramureșului (adică echipele de pompieri și SMURD) poartă numele lui Gheorghe Pop de Băsești. Evident că această personalitate transilvăneană n-a avut nici în clin nici în mânecă vreo legătură cu stingerea incendiilor sau descarcerarea, fiind doar un lider politic cu rol decisiv în Unirea de la 1918. Numele său a fost, totuși legat de denumirea ISU. Pompieristic, evident.

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *