Cazul IKEA Timișoara: românii de pe Reddit sunt și mai duri și fermi decât bănățenii

Comentariile românilor de pe Reddit pe tema ofertelor de angajare făcute de IKEA la Timișoara sunt extrem de sugestive, ferme și clare. Este prima oară în istoria noastră recentă când românii reacționează public față de salariile de mizerie oferite de marile companii care activează în România. Pentru că vrem cu toții să mergem la serviciu, nu la scârbiciu și putem demonstra că organizațiile care își tratează corect și uman angajații sunt mai performante, aducem acest caz în atenția publicului și vom urmări atent dezbaterea publică pe care sperăm să o stârnim pe această temă.
Distribuie articolul

Zilele trecute am descoperit că Ikea a început o amplă campanie de recrutare în România, dar cu salarii de 2000 lei net oferite pentru potențialii angajați de la viitorul său magazin din Timișoara.

Am așteptat și duminică și luni un comentariu de la oficialii IKEA România, cărora le-am solicitat acest lucru public, prin intermediul rețelelor sociale.

Deși mai mulți oficiali ai IKEA România mi-au vizitat blogul și pagina de Linkedin, niciun mesaj oficial de la aceștia nu a ajuns pe cele două adrese de e-mail pe care le-am făcut publice.

În schimb, propunerea financiară făcută de angajatorul IKEA la Timișoara a stârnit un tsunami de comentarii negative pe rețelele sociale, iar anunțul de angajare al Ikea a ajuns și în comunitatea de reddit r/Romania, unde a încins tastaturile rodditorilor.

Comentariile sunt acide și dezvăluie realitatea brută, dar și simțul umoristic al românilor. Le vom prezenta în continuare, fără a cenzura prea mult expresiile utilizate.

Ne-a plăcut mult ideea de a invita pagina de Facebook a Ambasadei Suediei la București să comenteze acest subiect, știind faptul că acea pagină este extrem de prezentă cu comentarii inspirate și pline de umor, pe toate temele cele mai fierbinți din societatea românească.

Pe lângă salariul de toată jena, comunitatea Reddit România observă efortul fizic la care sunt supuși angajații, de poziționarea magazinului și de lipsa de infrastructură a transportului public:

Foarte bine. Sa nu găsească până nu plătesc mai bine. Bai dar chiar așa am ajuns? Sa ne vadă toți ca fiind ultimii disperați pentru 2000 lei? Este o bătaie de joc. Nu fac și ei ceva rapoarte înainte? Sunt sigură că de găsit, găsesc oameni, dar nu dorești să angajezi pe oricine că dă-i să meargă. Și mă îndoiesc că nu sunt conștienți de asta. Ferească …

Dacă ridici peste 10kg zilnic timp de 5 ani ești candidatul perfect pentru hernie de disc operabilă.

În anunțul de angajare de pe ejobs, vor oameni cu experiență de minim 1.5 ani, apți să ridice și să manipuleze 25kg, muncă în ture și în weekend-uri, cunoștințe de limba engleză, entuziasm etc. Toate astea pe nici 2500 lei iar magazinul se află într-o locație greu accesibilă. Dacă folosești transportul în comun trebuie să mergi pe carosabil aproximativ jumătate de kilometru.

Iti doresc sa petreci o iarna mergand 1 km pe jos pe strada (fara trotuar) cu toate cazanele conduse de cocalari trecand pe langa tine cu 80 la ora si dupa aia mai vorbim.

Nu poate trăi nimeni pe 2500 pe lună

Chiria te poate ajunge oricât între 700 și 1700 de lei, mai pui și coșul de cumpărături de 400 pe luna, mai pui și costuri de deplasare (IKEA e la mama dracu, îți trebuie mașină).

Dacă pui facturile de la gaz și energie electrică, deja ai depășit 2500.

Și nici nu poți zice ca e job de studenți, ca îți cere 8-10 ore pe zi, 5 zile pe săptămână

Internauții români au adus în discuție diferențele legate de salariile Ikea de la celelalte magazine din țară și din străinătate, pretențiile angajatorilor susținute de salarii de nimic, dar și nemulțumirile față de customer service-ul Ikea, comparând-o cu alte companii, precum Dedeman sau JYSK:

Bravo timisorenilor pentru ca nu se lasa platiti ca ultimii sclavi. Pana la urma nu e magazin de colt de cartier, e ditamai „imperiul” al mobilei. Si jegurile iti ia bani pentru orice, poti sa cumperi de 10k ron si tot platesti transportul. Asa ca sa ia in gura un langos si sa plateasca munca cum trebuie.

Au facut studiu de fezabilitate, au varsat cateva milioane pe piata romaneasca si acuma salarul e de 2000 lei. Cineva o sa fie dat afara. La o fabrica de biciclete salariul este cu 400 lei mai mult, si nu e munca grea doar dai din maini mult.

Eu v-am mai povestit dar vă mai zic o dată, deși era vorba de Jisk:

Eu, masterand sărac cu nevoie urgentă de bani, dispus să lucrez orice e nevoie, aplic la Jisk.

Am avut așa: chestionar la aplicare,

interviu telefonic,

email cu linkuri spre o platformă unde a trebuit să răspund la 3 clipuri video cu alte clipuri video de tip scurtă prezentare despre mine IN ENGLEZĂ deoarece aceste clipuri mergeau la manageri generali ne-romani,

apoi interviu fizic de peste o oră,

și în final un email cu un test de inteligență și raționament, pe timp, de peste o oră (era de tipul „ai 60 de minute, dacă te apuci nu te poți opri, și știm că nu vei termina dar trebuie sa ajungi până la un anumit punct cel puțin iar rezultatele trebuie sa fie și ele peste un procentaj)

SĂ PUN MARFĂ PE RAFTURI PE UN SALARIU DE SUB 2000 DE LEI, IN ANUL 2020.

Am o rudă de lucrează la Ikea în București și ia vreo 4000 ron.

Cum plm să lucrezi în depozit la Ikea pentru 2000 ron?

Patroni lacomi, sper să nu găsească niciun angajat până nu fac cel puțin 3500 lei salariul.

La salariu asta de sclavie măcar sa includă și chiftele gratis. Pâi să aducă suedezi să lucreze pe banii ăia. Ce smecheri sunt ei. Sa dubleze salariile si vor gasi imediat oameni. Mai bine s-ar uita pe salariile de la Dedeman si ar da si ei asa.

Surprinzător, Dedeman oferă cele mai mari salarii din domeniul ăsta, și e companie românească. Știu pe cineva care lucrează ca și casier și a zis că nu a avut lună în care să câștige mai puțin de 3500 net. Consultanții vânzări ajung pe la 4500-5000 în funcție de cât vând. Daca te uiti pe site-ul lor, nici nu prea angajeaza, ca nu le pleaca oamenii. Poate restul antreprenorilor (romani) care plang ca nu gasesc oameni ar trebui sa ia exemplu de la ei.

Prin 2017 aveam un coleg de facultate care se angajase la Dedeman. Se intră destul de greu pentru ca oamenii nu prea pleacă (așa mi-a zis). La momentul respectiv lua vreo 3500 lei + bonuri ca și consilier vânzări, și probabil ceva bonusuri dacă atingea targetul. E de muncă într-adevăr, dar pare decent. Între timp, din 2017 cred ca s-au mai mărit puțin salariile.Dedeman firma romaneasca care plateste bine, am mai auzit de UMB ca plateste muncitorii mult peste medie ca sa lucreze repede si in ture de noapte… te tot pune pe ganduri. Dar ajung tot multinationalele sa aiba preturi mai mici la unele produse aduse din Germania… si pe roman il doare n p***.

Și totuși, cine e de vină pentru toată situația? Din comentarii reiese opinia generală că managementul din România ar fi făcut propunerile salariale:

Nu e muie Ikea. E muie ierarhia corporatiilor. Nu te angajeaza suedezul care detine Ikea, el angajeaza un roman care angajeaza alt roman care te angajeaza pe tine pe 400€. De la ei (ikea) pleaca salariul probabil mult mai sus decat 400€ dar dupa ce trece prin 4…5 clase de fomisti logic ca esti angajat pe un salariu basically inexistent fiindca altfel team leaderii si managerii pulii cum sa se duca de 2 ori pe an in vacante la Maldive si la ski in Austria?

Salariile alea au fost propuse de echipa de management din Romania.

Dar cum astea sunt secrete comerciale si de serviciu nu vom afla niciodata discutiile alea.

Cand s-a intrebat din Suedia cam ce salarii sa se propuna pentru noul magazin ai nostri duri ca untul la soare au comunicat valoarea salariului minim brut pe tara conform legii din România si cum că oamenii vor da buzna daca pun cativa lei acolo peste minimul net pe tara.

Surpriza mare a fost cand au descoperit că in Timisoara oamenii nu mai accepta minimul net pentru munca lor. Nu se asteptau. Ar fi dispuși să închidă magazinul decât să propună o ofertă decentă de salarizare. Vor da un comunicat de genul din cauza bla bla bla Ikea renunță la deschiderea magazinului din Timișoara.

Daca aduc muncitori din alta tara nonUE ce rost mai are aceasta investitie in Romania? Nu mai bine își expun la vânzare marfa direct în țara cu mână de lucru foarte ieftină?

Romania nu mai are nici un leverage pentru ca nefiind cetateni români acei cetățeni nu se poate duce să spună nimic, bine statul român nu a spus nimic nici când a plecat Nokia de la Jucu și a lăsat fără nici o sursă de venituri câteva mii de familii cărora li se promisese marea cu sarea și lapte și miere.

România are o hemorgie de forță de muncă uriașă de la necalificați la ultracalificați. Un muncitor român pentru Ikea România dacă ajunge să lucreze la Ikea Suedia sau oricare Ikea din vestul Europei va lua un salariu decent din care să trăiască de la o lună la alta să se poată prezenta sănătos la muncă zi de zi.

Un muncitor din România nu are așa valoare pentru x y z motive.

Puteau sa deschida magazinul in Drobeta Turnu Severin Mehedinti, sau in Corabia Olt sau in oricare port la Dunare unde bate vantul in ce priveste activitatea economica si ar fi beneficiat si de transportul pe Dunare folosindu-se de Canalul Rin Main Dunare si de Canalul Dunare Marea Neagra. Asa aveau costuri operationale infime cu logistica si cu personalul. Acei 2000 de lei prin porturile de la Dunare aproape parasite schimbau cu mult economia zonei.

Dar unde e doar orgoliu si trufie…!

Ei au tintit Ungaria ca piata de desfacere dar cu costurile din Romania.

Vanzarea o puteau face online.

Nimic nu a intrat in modul de gandire al managerilor dupa pandemia asta ca să se adapteze la realitățile zilei.

Probabil că vor instala case self scan ca la Auchan și nu mai au nevoie de personal și vor automatiza totul la maxim să nu cumva să plătească români.

În pandemie timp de doi ani Romania a demonstrat ca are capacitatea de a transporta marfurile de la magazin catre client prin servicii de curierat bine puse la punct, chiar si Posta Romana a facut fata cu brio.Ia să se duca Dedeman, companie românească in Suedia si sa propuna un salariu foarte mic si sa le spuna ca aduce muncitori din alta tara, sa vedem cum Suedia va zice, aaa da sigur sigur nici macar nu mai trebuie sa platiti nimic la noi, va multumim ca ne ocupati terenul cu magazinul vostru altfel era parloaga. Nu se va intampla asta!

Încheiem articolul cu comentariile mai vesele, tipice umorului autohton, menite să ne mai descrețească frunțile:

La salariu asta de sclavie măcar sa includă și chiftele gratis.

pe langa salariul de sclav au mai si amplasat magazinul in lanul de cucuruz la marginea orasului. Sunt mai aproape sate precum Dumbravita si Dudestii Noi de IKEA decat Timisoara

Mama ce mult, aproape ca mi vine sa plec din Anglia pt salariul asta super atractiv

Aștept reactia ambasadei Suediei. Poate vin cu o mema bună sa încurajeze temesorenii sa se angajeze la ikea.

Sa isi bage chiftelele alea unde nu straluceste soarele niciodata!!! Se pare ca astia nu au primit memoul ca sclavagismul nu mai e tolerat.

„Uite dom’le eu creez locuri de muncă și românul nu vrea să muncească. Ai drecu români, nu mai muncește maică pe 5 lei ca altă dată”

Daca mergi sa zugravesti un apartament, 3 zile de munca, iei minim bani aia profit.„Iobagii astia si-au luat nasul la purtare. Acuma vor salarii decente.” – IKEA.

Tu ce părere ai, a cui a fost decizia de a oferi un pachet salarial atât de ”atractiv”, pentru ”oportunitatea de a te simți ca într-o familie” muncind la magazinul IKEA Timișoara?

***

***

Am pornit proiectul Hacking Work pentru a produce o schimbare profundă și durabilă în piața muncii din România. Este primul proiect social, civic și educațional din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.

Misiunea noastră este să construim un viitor mai bun pentru oameni, organizații și comunități, prin educație, dialog și colaborare, așezând la temelia acestei construcții libertatea, creativitatea, integritatea, curajul, umanitatea, responsabilitatea și respectul pentru cunoaștere.

Muncim zi de zi pentru o viziune: vom aduce progres și performanță în profesie și bunăstare în viața socio-profesională pentru 1 milion de oameni, într-un interval de 10 ani. Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor.

Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor. Urmăriți podcastul Hacking Work video pe Youtube și audio pe Spotify sau Apple Podcast, citiți săptămânal Newsletterul Hacking Work și alăturați-vă comunităților noastre pe LinkedinFacebookInstagram și TikTok.

***

Am scris acest articol împreună cu Andreea Popescu, voluntar în echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

***

Am atașat și screenshot-uri ale comentariilor, în cazul în care threadul de pe Reddit va fi șters:

Distribuie articolul

7 comentarii

 1. Totul se rezuma la cat de disperati sunt oamenii care cauta un loc de munca. Daca IKEA nu mai deschide magazinul au castigat timisoreni , daca nu, va fi nasol ca acest gest de la IKEA o sa ii incurajeze si pe altii sa faca la fel.

 2. Ma bucura ca romanii au inceput sa reactioneze. Desi sunt din capatul opus al Tarii ma bucura ca tot Banatu e in frunte ! Intr-adevar cred ca anumite gogosi servite ani de zile pentru plafonarea salariilor incep sa nu mai tina. Productivitatea ? Am un baiat care munceste in UK. Are aceleasi scule cu care muncea in Romania. Chef de munca ? El lucreaza si peste program (platit), englezii sunt mahmuri sau la tigara etc.. Si in Suceava exista un mare magazin care nu reuseste sa deschida de 6 luni ! cauzele ? cam aceleasi !

 3. Prin 2005-2006 aparea in presa informatia despre relatiile cu SECURITATEA a acestui ,, cel mai mare retailer mondial de mobila”.Dupa aproape 20 ani de la aceasta informatie , afacerile din tarisoara noastra draga cu acesti ,,mancatori de … cu polonicul” se fac si cu odraslele fostilor ,,acoperiti” din indusria lemnului.Acesti profitori ai relatiilor nu mai pleaca in vacante la Varsovia,Praga,Berlinul de est…ei vor Seychels,Zanzibar,Aruba,Bahamas,Bali etc, absolut normal sa ofere aceste salarii ,,fara concurenta”. A se vedea si cine sunt potentatii zilei de azi din firmele de industria lemnului,cei care fac afaceri tot cu acest colos care vinde produse de o calitate jalnica!!! Mai bine venetici decat argati la securisti!!!

 4. 3 articole despre aceeasi firma pe tema salariului …care este legal 🙂
  Mai ca imi vine sa fac la fel …da n-am atatia bani de marketing, ce trebuie sa fac?

  cred ca ikea tocmai si-a crescut numarul de aplicanti …care din curiozitate vor sa vada daca e adavarat, iar unii vor avea placuta surpriza sa primeasca mai mult decat se arunca prin social media …sa-i vezi tu pe carcotasi cum vor sufla in frunze :))))

 5. Deci tu, mare Doru Supeala ai avut pretentia sa iti raspunda tie Ikeea. Da esti cumva presedinte si nu stiu? :)) ba da cat tupeu jegos sa aveti ca oameni sa vreti voi raspunsuri personalizate de parca sunteti nu stiu ce macher. =))

 6. După “tupeul” timișorenilor să vedeți că nu ne mai vrea nici Suedia in Schengen 😂
  Am devenit chiar nesemțiți. Nu mai vrem să ne trateze ăștia ca pe sclavi la noi în țară 😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *