
Ambalajul nu mai este de multă vreme doar o componentă ordinară din plastic, tablă, sticlă sau carton făcută ca să protejeze produsul, în drumul său de la fabrică la comerciant și apoi către casa cumpărătorului. Marketerii au descoperit și au pus în valoare deja de multă vreme rolul ambalajului în publicitate, în comunicarea și împrietenirea cu cumpărătorul, în informarea și fidelizarea acestuia prin tot felul de puncte, jocuri sau destinații post-utilizare, în ușurarea manipulării, în extinderea și diversificarea variantelor de vânzare a produsului în mai multe cantități și în multe alte funcțiuni creative care i-au putut fi alocate banalului material de împachetare de pe vremuri.
Vorbind de utilizări creative ale ambalajului, v-aș da două exemple istețe și simpatice locale, de la Cluj: transformarea lăzilor de bere în componente constructive ale barurilor, în cazul Electric Castle și transformarea peturilor goale de băuturi răcoritoare în scenă plutitoare, pe lacul de lângă Iulius Mall.
Am văzut zilele acestea absolut întâmplător o imagine care ilustrează o idee de ambalaj în care producătorii au investit umor, veselie și ingeniozitate și au reușit astfel să ducă la un nou nivel relația excelentă pe care o aveau deja cu cumpărătorii fideli. Da, e vorba despre faimoasa ciocolată triunghiulară Toblerone, care și-a făcut loc stabil pe piață prin calitate, prin forma originală a produsului și ambalajului și prin distribuția ambițioasă la nivel internațional, care nu ratează nicicum rafturile celor mai importante magazine și aeroporturi.
Ei bine, jucându-se cu cuvintele și cu refrenele muzicale, marketerii de la Toblerone au găsit o formă expresivă de a crește încasările, prin vânzarea unei cantități mai mari către cumpărători. Nu este o premieră, anii trecuți au mai avut o inițiativă asemănătoare, au scos ambalajul triunghiular uriaș, exagerând mărimea secțiunii triunghiulare a ciocolatei. Oameni veseli și isteți, care comunică astfel cu o clientelă prietenoasă, obișnuită cu ideile năzdrăvane.