În cazul multora dintre noi, primele relații amoroase au avut legătură directă în mod sigur cu școala, liceul ori facultatea unde am studiat, dar și cu primele noastre locuri de muncă. Părinții mei, de exemplu, s-au cunoscut la fabrica unde amândoi debutaseră ca ingineri, imediat după absolvirea facultății. În trecut, nu era deloc ciudat să îți găsești marea iubire la muncă. Mai este acest lucru posibil astăzi?
Poate să mai fie astăzi biroul sau spațiul de lucru din fabrică, magazin, call-center, depozit ori orice altă clădire unde muncim acel loc în care construim nu doar competență și experiență profesională, ci trăim și experiențe emoționale puternice, chiar romantice? Datele rezultate din cercetări recente ne arată că aceasta este așteptarea multora dintre tinerii contemporani cu noi. Iar vestea asta deschide o uriașă oportunitate: i-am putea readuce pe cei tineri la birou, dacă am regândi biroul ca un spațiu centrat pe socializare și conexiune umană, nu ca un loc unde stăm opt ore cu nasul în ecrane, ignorându-i pe cei din jur.
Impactul pandemiei asupra relațiilor sociale
Pandemia și munca remote au complicat socializarea și întâlnirile romantice în ultimii ani. Un sondaj recent a relevat că peste 60% dintre adulții singuri din SUA spun că găsirea unui partener pentru o relație romantică a devenit mult mai anevoioasă în ultimii ani, iar Generația Z și tinerii Milenniali sub 30 de ani reprezintă cel mai mare procent din cei care au dificultăți în a-și găsi sufletul-pereche.
Oboseala, dezamăgirea, falsitatea, superficialitatea și insatisfacția provocate de experiențele trăite prin intermediul aplicațiilor de dating îi determină pe tinerii singuri să caute romantism în mediile mai tradiționale, printre care și birourile. Întoarcerea la locul de muncă devine astfel o variantă mai atrăgătoare pentru unii, care văd în această oportunitate șansa de a întâlni un partener sau de a experimenta măcar plăcerea unui flirt cu colegul de care se simt atrași. Aproximativ 40% dintre angajații americani recunosc că au flirtat cu cineva de la locul de muncă, iar 17% au avut o relație oficială cu un coleg, conform unui sondaj la care au participat peste 600 de respondenți din Statele Unite ale Americii.
Astfel, pentru tineri, apare tot mai evidentă posibilitatea ca mediul profesional să devină un spațiu propice pentru dezvoltarea relațiilor personale și chiar pentru începerea unor experiențe amoroase, însă organizațiile ar trebui să fie conștiente de așteptările celor tineri, să înțeleagă aceste nevoi, dorințe și preocupări și să gestioneze cu atenție aspectele legate de interacțiunile mai mult sau mai puțin romantice în cadrul echipelor.
Biroul, spațiu dedicat socializării și conectării
Mulți manageri spun că și-ar dori să îi aducă pe angajați înapoi la birou, fiindcă munca la distanță diluează relațiile dintre colegi, slăbește coeziunea și colaborarea echipelor și face să se piardă o mare parte din consistența și valoarea culturii organizaționale. De multe ori, angajații foarte tineri sunt cei mai reticenți în a accepta să revină la birou. Managerii ar trebui să înțeleagă însă că oamenii ar privi altfel biroul dacă acesta ar fi gândit nu doar ca un spațiu exclusiv pentru muncă, pentru producție.
Din păcate, după pandemie, spațiile de lucru, în imensa lor majoritate, nu au căpătat încă un nou design, pentru a fi propice socializării, conectării și deconectării, dezvoltării de relații umane între membrii echipelor și întâlnirilor informale în care oamenii își dezvăluie personalitatea și pun în valoare și partea lor personală, umană, nu doar capacitatea profesională.
Dar nu de la designul birourilor ar trebui să pornim, ci de la reconstrucția mentalităților: conducătorii de organizații ar trebui mai întâi să înțeleagă că oamenii pot munci și de acasă și de prin cafenele, nu trebuie să vină până la birou pentru a bate în tastatură. Când vor înțelege că spațiul și timpul de lucru trebuie redefinite și reconstruite pentru a le oferi oamenilor mai multă valoare personală, mai multă conexiune simultan rațională și emoțională și mai multe experiențe intense și atrăgătoare din care să simtă că au de câștigat, șefii vor fi surprinși de interesul tot mai mare pe care angajații lor îl vor avea pentru a fi prezenți la birou.
Oamenii vor iubi organizația atunci când vor simți că și organizația îi iubește și îi vrea fericiți. Oamenii vor iubi biroul dacă acolo vor trăi momente în care inima le va bate la cea mai înaltă intensitate. Relațiile puternice și pozitive presupun trăiri puternice și pozitive. Și regula asta se aplică de acum și relațiilor dintre angajați și angajatori.
***
Poți asculta informațiile din articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Spotify și Apple Podcasts.
Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți, miercuri și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio România Cluj.
***
Acest articol vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
***
Sursa foto: Freepik