Autopsia modelului de outsourcing în industria IT din România

Sectorul IT din România se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize de până acum. Timp de aproximativ 20 de ani a fost unul dintre cele mai atractive domenii atât pentru investitori, cât și pentru angajați. După o perioadă de evoluție și prosperitate chiar și timpul pandemiei multe companii sunt în declin și se pregătesc de schimbări radicale.
Distribuie articolul

Cum am ajuns de la liniște, siguranță și prosperitate la haos și incertitudine?

Am participat la începutul lunii noiembrie la conferința IT Days 2023 unde am avut oportunitatea de a sta de vorbă cu oamenii din companiile de IT de la noi și de a lua pulsul. 71% dintre cei prezenți au confirmat că este o criză în industria IT. Organizațiile, majoritatea firme de outsourcing,  duc lipsă de proiecte, nu se mai fac la fel de multe angajări, ba chiar oamenii sunt disponibilizați, iar bugetele de learning & development sunt înghețate.

Dar totuși care este cea mai mare problemă al firmelor de outsourcing din industria IT din România? Răspunsurile celor din sală au fost foarte clare care confirma o vorbă din popor: peștele de la cap se împute. Managementul, mentalitatea, leadershipul, instabilitatea economică, lipsa de sprijin pentru dezvoltarea profesională, nerespectarea angajaților și prioritizarea clienților au fost printre problemele principale identificate de oameni în organizațiile unde lucrează.

Să nu uităm de factorii externi care au zguduit din temelii economia globală în ultimii 3-4 ani. Am analizat cifrele împreună cu prietenul meu, Mihai Bonca și am observat că din martie 2020 până astăzi viața noastră s-a scumpit cu 60%. Cu toții am simțit schimbările economice și turbulențele din economie, dar nimeni nu a declarat oficial recesiunea, probabil pentru a nu speria și mai mult populația. Pandemia, războiul din Ucraina, iar recent cel din Orientul Mijlociu, apariția inteligenței artificiale au contribuit la transformările din economie, piața muncii și la creșterea gradului de instabilitate, incertitudine. Mai mult, în cazul României modificările fiscale adoptate de Guvern au fost ultima picătură în contextul global și sunt șanse mari să auzim despre falimentul sau închiderea sediilor multor companii mari de la noi. Ca urmare, banii sunt scumpi și foarte puțini oameni se mai împrumută ca să facă investiții în digitalizare și în tehnologie.

Clujul, ”Mumbai de România”

Nu o zicem noi, o zic chiar inginerii software din Cluj într-un reportaj marca Recorder (vezi la minutul 16). Numărul mare de companii din industria IT din Cluj i-a făcut pe cei care conduc orașul să compare Clujul cu Silicon Valley. Realitatea este alta: mult PR, ZERO valoare. Companiile de aici sunt fabrici de cod, iar oamenii nu își folosesc talentul și potențialul la adevărata valoare pentru că este exportat pentru proiectele din alte țări.

Oamenii sunt căutați pentru că sunt mai ieftini și livrează rapid pentru că în multe companii circulă sintagma ”Clientul nostru, stăpânul nostru”. Dar nimeni din afară nu caută un anumit brand, o anumită companie pentru că în outsourcing nu avem valoare de brand. Putem număra pe degete companiile de produs care produc valoare, inovează și dezvoltă un business inteligent: BitDefender, AirportLabs, Zitech, UIPath.

Ne dorim performanță, valoare, dar pentru asta trebuie să investim în oameni atât în manageri care trebuie să învețe să facă business, strategii, să își formeze o gândire critică, nu doar să aranjeze căsuțele din excel ca să dea bine, cât și angajații care au nevoie de sprijin profesional prin cursuri de reskilling sau upskilling, de ajutor pentru a-și dezvolta și valorifica competențele.

Tu ce părere ai? Cum vezi viitorul în IT în România? Ar trebui să se schimbe ceva?

***

Poți urmări prezentarea pe care am avut-o la conferință în video-ul de mai jos.


Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *