Ai un job bun și pentru copiii tăi?

Un studiu derulat de cercetătorii de la Stanford a constatat că dezvoltarea copiilor a fost direct și semnificativ afectată de viața profesională a părinților lor.
Distribuie articolul

Te-ai gândit vreodată că modul în care te simți tu la muncă îi afectează direct pe copiii tăi? Ai venit vreodată supărat de la serviciu și te-ai purtat mai aspru cu cei mici sau mari din familie? Sau, dimpotrivă, ziua în care ai avut un succes profesional semnificativ, a devenit o sărbătoare și în familia ta? Mulți dintre noi nu ne dăm seama, dar există o legătură tot mai profundă și mai puternică între experiența de la locul de muncă și modul în care angajații părinți își tratează copiii acasă.

Dezvoltarea copiilor este afectată de viața ta profesională

Un studiu derulat de cercetătorii de la Stanford, care a urmărit vreme de mai bine de 10 ani peste 370 de familii din clasa muncitoare, cu salarii și venituri mici, a constatat că rezultatele dezvoltării copiilor din acele familii au fost direct și semnificativ afectate de viața profesională a părinților lor.

Mai precis, angajații care aveau mai multă autonomie și se simțeau încurajați de superiorii lor au fost la rândul lor mai calmi și mai implicați în interacțiunea cu copiii. Micuții tratați cu grijă de părinții care au fost și ei tratați cu respect și încredere la serviciu au crescut având rezultate mai bune la citit și la matematică, abilități sociale mai bune și mai puține probleme de comportament în clasele primare.

Autoarea studiului, profesoara de psihologie Maureen Perry-Jenkins de la University of Massachusets, spune că experiențele la locul de muncă ale unui angajat care devine părinte pot avea efecte de lungă durată asupra dezvoltării copiilor acelui angajat. Cu siguranță, politicile organizaționale care le oferă angajaților flexibilitate și condiții sănătoase și sigure de muncă sunt importante, dar autoarea cercetării subliniază nevoia de a îi trata pe părinți în mod special, cu respect și susținere directă explicită.

Depresia și anxietatea, tot mai des întâlnite în rândul copiilor

Mai multă autonomie, mai multă empatie, mai multă comunicare deschisă și intensă între manageri și angajați, mai mult timp și spațiu oferite colegilor care sunt și părinți pentru a-și împărtăși experiențele și ideile sunt soluții eficiente și inteligente de sprijin care îi fac pe părinți să ducă și acasă energia pozitivă cu care sunt tratați la serviciu.

Trăim vremuri în care descoperim tot mai mult cât de importantă este sănătatea mintală și la câte provocări și șocuri suntem nevoiți să facem față, într-o lume tot mai dinamică, mai automatizată și mai aglomerată cu informație digitală. Un studiu publicat recent de Pew Research arată că ratele de depresie și anxietate ale copiilor s-au dublat de la începutul pandemiei până azi, iar 40% dintre părinții americani cu copii mai mici de 18 ani spun că sunt foarte îngrijorați de faptul că ai lor copii s-ar putea lupta cu aceste afecțiuni psihice. Mai mult de jumătate dintre părinții care lucrează în America au lipsit de la serviciu în ultimi ani cel puțin o dată pe lună pentru urgențe ce țin de sănătatea mintală a copiilor lor.

Locul tău de muncă este compatibil cu nevoile copilului tău?

Părinții care lucrează astăzi sunt supuși unei presiuni enorme, între cerințele tot mai complexe ale activității profesionale și nevoile de relaționare, comunicare și susținere ale celor mici din familie. Distanța dintre membrii familiilor crește ca o prăpastie, există tot mai puțin timp și tot mai puțină energie disponibile pentru a le investi într-o relație umană intensă, profundă și completă cu copiii și membrii familiilor, departe de influența toxică a dispozitivelor electronice și a bombardamentului de informație digitală. 

De aceea, atunci când analizăm oportunitatea unui loc de muncă, poate ar fi cazul să ne întrebăm în ce  măsură acel job este compatibil nu doar cu educația și experiența noastră, ci și cu așteptările și nevoile copiilor noștri. Modul în care muncim determină modul în care trăim, iar viitorul copiilor noștri nu depinde doar de aspectul material, ci și de cel emoțional rezultat din munca noastră. E bine să știm și să ne gândim în ce fel jobul nostru este benefic și pentru copiii noștri.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: Caleb Woods on Unsplash.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *