Ziua de lucru de șase ore, alternativa săptămânii de patru zile

Am vorbit deja destul de mult despre săptămâna de lucru de patru zile, un concept care și-a demonstrat deja succesul în mai multe țări și sectoare economice, fie că a fost vorba de proiecte pilot pornite de către guverne și autorități locale, fie că au fost experimente lansate chiar de unele companii, în care ideea a devenit practică permanentă. Dar ce ne facem cu industriile unde săptămâna de lucru de 4 zile nu are aplicabilitate? Ziua de 6 ore de muncă ar putea deveni noul full time.
Distribuie articolul

Am vorbit deja destul de mult despre săptămâna de lucru de patru zile, un concept care și-a demonstrat deja succesul în mai multe țări și sectoare economice, fie că a fost vorba de proiecte pilot pornite de către guverne și autorități locale, fie că au fost experimente lansate chiar de unele companii, în care ideea a devenit practică permanentă.

6 ore pe zi = noul full time?

O idee alternativă își face loc în prim plan în această perioadă: să păstrăm cinci zile de lucru, dar să reducem durata zilei de lucru de la 8 la 6 ore. Cu alte cuvinte, în loc de 40 de ore cum e tradițional, să nu trecem la 32 de ore cum este în formula de patru zile, ci să ajungem chiar la doar 30 de ore, împărțite egal de-a lungul a cinci zile de muncă.

Acest concept nu a apărut acum, de nicăieri, ci a fost testat, cu succes, acum șase ani, într-un proiect pilotat într-o companie din Suedia. Poate că atunci a fost prea devreme ca să devină un model de masă și a fost nevoie să trecem printr-o pandemie, printr-un val de stres, anxietate, depresie și epuizare digitală și printr-o trezire în masă a conștiințelor individuale, pentru a readuce pe tapet această idee. Cu siguranță, succesul deja incontestabil al săptămânii de patru zile deschide drumul pentru noi formule inovatoare de organizare a muncii și administrare a resurselor și timpului de lucru.

Suntem productivi doar două treimi din timpul de lucru

Un grup de cercetători de la școala de business a universității britanice Teeside a demonstrat într-un studiu recent că oamenii sunt productivi doar în două treimi din timpul de lucru al unei zile normale de opt ore de muncă și recomandă un program de la 9.00 la 15.00 sau de la 10.00 la 16.00, spațiu de timp în care, desigur, nu este inclusă și pauza de masă.

Desigur, această formulă a celor cinci zile cu șase ore are nevoie de aceleași condiții obligatorii pentru succes ca săptămâna de patru zile: mai multă autonomie și responsabilitate pentru angajați, mai puține ședințe, mai puțină birocrație, mai multă putere de decizie delegată angajaților, parametri de performanță individuală foarte clari, colaborare și comunicare foarte bune, o orientare colectivă spre eficiență și mai ales eficacitate. 

În comparație cu săptămâna de patru zile, ziua de șase ore vine cu avantajul prezenței continue, de luni până vineri a angajaților la dispoziția clienților, dar și cu două ore în plus câștigate de fiecare angajat pentru sine. Iar beneficiile sunt semnificative și merită reamintite: mai puține demisii, mai puțin stres și mai puține concedii medicale, motivație și energie mult superioare, oameni mai sănătoși și mai relaxați, mai mult timp pentru studiu, evoluție personală și dezvoltare profesională. 

Alternativa pentru industriile care nu își permit săptămâna de lucru de patru zile

Această schimbare se poate opera mult mai ușor în sectoarele economice și mediile profesionale unde componenta calitativă a muncii este semnificativă. Este mai ușor de obținut aceeași performanță economică în timp mai scurt de muncă în sectoarele unde contribuția intelectuală și tehnologică este mai mare și mai greu de crezut că putem avea rezultate egale lucrând mai puțin acolo unde munca este majoritar fizică și direct proporțională cu timpul avut la dispoziție. 

Cert este că lumea muncii se schimbă, tehnologia ne ajută tot mai mult să facem lucrurile mult mai repede, iar oamenii vor tot mai mult timp pentru ei, pentru familiile lor și pentru proiectele lor personale. Păstrându-ne mintea deschisă și îmbrățișând schimbarea, vom observa că viitorul este, uneori, mai atrăgător și mai promițător decât ne închipuim.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *