Val de concedieri în masă la NTT Data și (din nou) la Cognizant Softvision

Două dintre cele mai mari companii din sectorul IT din România se află în dificultate și au declanșat în aceste zile un nou val de concedieri colective, mascate sunt forma unor despărțiri amiabile.
Distribuie articolul

Cea mai mare parte a angajaților din departamentul EMBEDDED (denumit intern ETEC) din cadrul companiei NTT Data Romania se află în pericolul de a își pierde locurile de muncă. Este vorba în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software pentru clienți ai companiei.

Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul.

Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale), ei reprezentând acum circa 70% din totalul angajaților.

Angajații din acest departament care s-au decis să facă publică situația relatează că procesul de concediere este unul injust și discriminatoriu (sunt invitați să plece doar cei fără “pile sau prieteni” în management), în care se folosește presiunea psihologică:

”Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați”, mi-a scris un martor din interiorul NTT Data.

Situația economică și contractuală a departamentului EMBEDDED (ETEC) de la NTT Data este dezastruoasă, așa cum a fost ea prezentată angajaților săptămâna trecută de către managerul Ioana Lancea. În prezentarea pe care a făcut-o către colegi (vedeți mai jos o captură de ecran), șefa departamentului din NTT Data România a arătat că întreaga industrie auto mondială (pentru care lucrează și NTT Data) și-a frânat dezvoltarea, este în plin proces de restructurare și face concedieri.

Conducerea firmei a care a declarat de față cu mai mulți angajați că ”dacă ETEC nu se redresează cumva (și nu prea are șanse), întreaga firmă riscă colapsul financiar”.

Estimările NTT Data arată că, în luna iulie, peste 90% din angajații departamentului ETEC ar rămâne fără proiect pe care să lucreze, iar discuțiile legate de noi contracte (numite ”opportunities”) ar oferi de lucru doar pentru maxim jumătate dintre aceștia.

Mai mult, doar cei care vorbesc limba germană, au experiență în sectorul automotive și ar face față unor cerințe tehnice specifice ar putea fi implicați în proiectele viitoare, încă nesigure și neclare.

Reducerile de costuri de la NTT Data nu au în vedere doar despărțirea imediată de angajații care nu au un proiect pe care să lucreze. Angajații care mi-au scris spun că inclusiv cei care au de lucru în prezent primesc deja salarii lunare mai mici, firma folosindu-se de niște artificii financiare cu care operează regulat pentru a le diminua veniturile:

”Celor care încă mai au proiect, li se taie deja toate bonusurile (denumite intern ”venituri variabile”). Acestea sunt sume plătite regulat sub formă de bonus. Firma folosește sistemul ăsta ca să poată tăia INSTANT aceste venituri, atunci când trece prin perioade dificile cum este acum. Așa știu marile firme de IT din România să respecte angajatul român”, mi-a scris un angajat NTT Data. 

Pentru a cosmetiza situația dificilă prin care trece și a acoperi zgomotul mediatic cauzat de avest val de concedieri, top managementul NTT Data România a apelat săptămâna trecută la un artificiu de Public Relations (de fapt o perdea de fum), plătind sume uriașe pentru publicarea în toată presa națională a unei vești senzaționale care anunță un parteneriat între firmă și gigantul BMW.

Deși comunicatul oficial vorbește despre planuri de creștere foarte ambițioase și de un număr foarte mare (câteva mii) de noi locuri de muncă create cândva în viitor prin acest joint-venture cu BMW, realitatea curentă arată foarte diferit.

După cum spun pe Reddit oamenii din sectorul IT care s-au interesat direct la NTT Data, deocamdată, este vorba doar de câteva zeci de locuri de muncă non-software, foarte slab plătite și care nu au nicio legătură cu profesiile din sectorul de dezvoltare de tehnologie digitală.

Este vorba mai degrabă de un call center care va angaja exclusiv vorbitori de limba germană, care vor plasa conținut pe pagini web. Oricum, angajaților din departamemtul EMBEDDED li s-a spus foarte limpede că această nouă linie de business nu este una în care ar putea să își găsească ceva de lucru compatibil cu specializarea lor.

Grija pentru ca imaginea companiei să nu fie afectată de acest val de concedieri se vede și pe rețelele sociale: atât pe Faceboook, cât și pe Linkedin rulează agresiv reclame plătite de NTT Data, care repetă obsesiv că firma este un angajator de top premiat la nivel internațional și la multiple evenimente (la care obținerea diplomei presupune de obicei achitarea unor sume către organizatori). Angajații care tocmai sunt concediați sunt revoltați văzând aceste reclame, care rulează cu o frecvență uriașă și cu costuri foarte mari.

***

Vești similare am primit în aceste zile și de la angajații Cognizant Softvision, companie care deja a procedat la mai multe valuri de concedieri folosind aceeași metodă. Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.

Ironia sorții face ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR să pățească la rândul lor același lucru.

”Mă uit la pozele acelea frumoase de propagandă din 2022, cu ”The place to be now and beyond” și la imaginile de la festivalul privat Electric Castle la care ne-au invitat și râd în hohote, ce bullshit au putut să ne vândă!”, mi-a scris zilele trecute un fost angajat de la Cognizant Softvision.

***

Pentru astfel de situații, care s-au mai întâlnit în companiile de software de la noi, am scris acum câteva luni un articol cu câteva idei legate de modul în care angajații ar trebui să acționeze dacă sunt invitați să își semneze demisia. Am adăugat apoi un alt articol, scris de avocatul Marius Barbu, care explică foarte clar aspectele juridice ale acestei situații.

Este important să înțelegem că situația economică se schimbă și că firmele, sectoarele economice și chiar țările sau continentele pot trece prin perioade de dificultate economică. Dar prima condiție pentru o abordare decentă, etică și corectă este ca această situație să fie anunțată și recunoscută public, fiind urmată de o serie de măsuri transparente, corecte, echitabile și fără discriminări.

Dacă o firmă are greutăți, trebuie ca situația și deciziile luate să fie explicate public, deschis, transparent, tuturor părților interesate.

Angajații care sunt invitați să își dea demisia au dreptul să știe:

  1. De ce au fost exact ei cei aleși să fie trimiși acasă și nu alții?
  2. Pe ce criterii s-a făcut lista celor care sunt dați afară?
  3. De ce anumite persoane, care au relații de prietenie cu managerii, sunt protejate și nu apar pe lista celor chemați la întâlnirile în care li se impune demisia?
  4. De ce pachetul de compensații este diferit de la un om la altul și cine stabilește cât și cum primește fiecare?
  5. De ce nu se oferă un pachet standard de compensații, egal pentru toată lumea sau măcar echitabil, proporțional cu situația și contribuția fiecăruia?
  6. De ce nu este public acest pachet de compensații?
  7. Nu există alte metode de depășire a perioadei de dificultate economică?
  8. De ce se recurge la concedieri și nu se folosește șomajul tehnic?
  9. Ce alte măsuri de reducere a cheltuielilor operaționale a luat conducerea firmei și care sunt efectele acestor măsuri?
  10. De ce nu se apelează la o reducere a veniturilor tuturor angajaților companiei (mai ales ale top managementului), ca măsură temporară de depășire a perioadei dificile?
  11. Ce alternative a căutat firma pentru a le găsi de lucru acestor angajați? În ce fază sunt aceste inițiative și cine este responsabil de derularea lor?
  12. Cât anticipează managementul companiei că va dura perioada dificilă?
  13. Care sunt celelalte departamente ale firmei care se află în dificultate sau se pot afla în situații similare în perioada următoare?
  14. Ce angajamente își ia managementul companiei pentru protejarea angajaților concediați și a celor rămași în firmă, în perioada următoare?

Oamenii merită mai mult respect și au dreptul să fie informați corect și complet, chiar dacă firmele trec prin perioade dificile. De calitatea umană, competența și moralitatea top managementului depinde reputația pe termen lung a unei organizații. Prea mulți manageri mediocri, egocentrici și iresponsabili, cărora nu le pasă deloc de oameni, conduc astăzi organizațiile din lume. Adevărul trebuie spus, chiar dacă este dureros și nu poate fi ascuns sub perdelele de fum ale unor comunicate de presă pompoase și goale de conținut.

Închei cu un mesaj pe care l-am primit de la unul dintre anagajații de la NTT Data:

”Ce nu înțeleg este de ce nu bagă lumea în șomaj, pentru că în aceste vremuri tulburi mai nimeni nu angajaează în domeniul IT software. Nu îmi explic de ce imaginea unei companii este pusă mult peste soarta unor zeci, poate chiar sute de oameni. Corporațiile au grijă doar de imaginea lor perfectă și mai ales de prețul acțiunilor pe bursă, iar săracii oameni care își aduc contribuția sunt aruncați ca niște măsele stricate, nici măcar trimiși în șomaj, ca să aibă parte de protecție legală (că nu putem strica imaginea din piață a firmei, nu-i așa?)”, mi-a scris un angajat al NTT Data România

Dacă aveți informații suplimentare despre situația de la NTT Data România și de la Cognizant Softvision România sau știți despre alte companii care procedează în același mod, vă rog să le puneți mai jos, în comentarii. Pe măsură ce reușim să le verificăm, le vom prelua și le vom dezvolta în conținutul proiectului Hacking Work.

Post Scriptum (12 martie, ora 8.25): am fost contactat în mod privat și confidențial de un angajat al NTT Data care mi-a transmis că proiectul BMW nu va fi doar un call center, ci va avea și o componentă de programare. Citez: ”Incepand din ianuarie se fac angajari masiv cel putin pe partea de java si frontend in NTT, urmand ca apoi acestia sa se mute in noua companie.”. Pun și această perspectivă aici, poate managementul NTT Data le va oferi prioritate la angajarea în noua unitate de business angajaților din departamentele rămas fără acoperire în proiecte.

Cover photo by Igor Omilaev on Unsplash

Distribuie articolul

102 comentarii

  1. Varianta cu somajul nu este buna pentru ca in general salariile compensatorii (3x) acopera si chiar depasesc somajul pentru 12 luni de zile. Plus ca banii intra toti o data si nu luna de luna. Asa ca mai ganditi-va de 2x atunci cand cereti somajul tehnic…. ca s-ar putea sa vedem companii care iau in serios acest lucru…

    • Servus,
      Toate variantele ar trebuie luate în calcul și explicate tuturor angajaților, transparent, cu toate avantajele și dezavantajele. Nu am spus că acea variantă este cea mai bună, am întrebat doar de ce nu este luată în calcul și de ce nu se explică care îi sunt consecințele teoretice.

      • Asa este … dar pentru asta trebuie ascultate mai multe parti. In general pe acest subiect s-a vorbit foarte mult doar despre partile negative si recunosc ca nu este usor indiferent de care parte a baricadei esti. Ce trebuie inteles in schimb este ca sunt companii in care se fac eforturi uriase pentru a evita aceasta situatie si cu toate astea nu se poate de fiecare data. Si acolo unde au avut loc aceste discutii s-au dus managerii in sesiunile de 1:1 cu oamenii. Oamenii au fost pusi pe liste pe criterii clare de performanta, tehnologie, posibilitati de alocare in viitor, s-a tinut cont de contextul fiecarui individ in parte (unii cu probleme medicale, altii cu situatii mai complicate, …). Este foarte greu de acceptat de ce eu am ajuns pe lista si cel de langa mine nu desi aparent suntem la fel. In aceste discutii s-a prezentant contextul companiei si al fiecarui om in parte si i s-au prezentat optiunile pe care le are. Acum in realitate optiunile sunt putine…poti sa pleci cu ceva banuti in buzunar sau nu, pentru ca doar astea sunt alternativele. In momentul in care s-a ajuns aici este capat de drum. Iar ideile alea cu hai sa scadem veniturile tuturor ca sa ne fie bine tuturor sunt povesti frumoase dar ne bate realitate de fiecare data – chiar uite o idee ai putea sa faci un sondaj sa vezi cati oameni sunt ok sa le scada veniturile cu inca 15-20% ca sa poata sa ramana in companie toata lumea? cred ca raspunsul il stim cu totii…

        • S-a vorbit numai de partile negativa? Si care sunt alea pozitive ma rog? Cand ne merge bine, de fapt le merge bine investitorilor, cand e greu, e rau pentru toata lumea, inafara de investitori.

        • Ai vorbit exact ca un sefuț de NTT. Nu zice nimeni că nu s-a încercat nimic, căci sunt convins că eforturi s-au depus, însă acum evidențiezi un aspect total netransparent ca să abați subiectul de la un alt subiect la fel de netransparent (cel al concedierilor). Iar acei indicatori de performanță, hai să fim serioși că se fac din pix de fiecare dată, indiferent cât vă dați cu fundul de pământ. Așadar te rugăm să nu mai deschizi gura fără să tragi apa.. nu de alta, dar miroase urât pentru toți cei din jur, nu doar pentru managementul NTT.

          • Nu te stresa, ca in curand pe masura ce se va dezvolta AI-ul nu va fa mai fi nici un job de programator, dev, etc. Companiile pur si simplu s-au saturat de figurile din IT, pretentii, angajati care mai tin 2-3 joburi pe langa si etc. Trendul este evident. A sa nu uit, au contribuit si idiotii care postau pe tik tok cum arata ziua lor de lucru si ce misto e la compania de tech. Dar nu te ingrijora sunt betoane de turnat, santuri de sapat de la Tulcea la Lisabona, asa ca o sa va gasiti job. Santierele continentului va asteapta cu bratele deschise. Si in curand si transeele probabil. Enjoy !

            A si sa nu uit, avand in vedere ca sectorul IT este de departe cel mai evazionist domeniu din Romania (facand HORECa sa para un domeniu onorabil) cu cohorte de PFA-uri si SRL-uri, pe langa tarla de scutiri si exceptii, contributia sa la societate este minima in raport cu alte domenii. Prefer sa se intoarca un zidar cu 3 copii din spania cu o sotie care este femeie de servici decat un „aitist” care sufera de el si nu ii convine nimic. Puteti sa va duceti in afara, o sa se bata Google si NVIDIA pe voi.

            Pupici !

          • Betonistul are perfecta dreptate. Doar ma uit la cati absolventi de liceu dau bac-ul la fizica si chimie si ma ia plansul. Am platit cu bucurie un diriginte de santier care a fost de 10+ la structuri cand mi-am facut casa. Sunt mult mai multe joburi relevante, nu doar clampanitul de cod. Sunt un IT-ist care face AI de 25 de ani.

        • Băi lascar ești vreun pui de middle manager la ntt sau cogniznt sau de ce te agiți în afara subiectului?

      • Referitor la bonusurile variabile la care se face referire în articol, sincer as vrea sa înțeleg tehnicalitatea prin care un angajator are pe statul de plata niște venituri sub formă de bonusuri-bani (nu beneficii) care pot fi taxate doar cu 10%. Eu zic ca nu exista asa ceva, fie angajatul nu știe ce vorbeste, fie angajatorul face o ilegalitate. Sincer ma indoiesc de ilegalități fiscale. In contextul modificărilor de cod fiscal din ultimul 1 an si câteva luni, serios, chiar credem ca se evita taxarea veniturilor de natura salariala?

        • Confirm si eu ca nu exista legal posibilitatea in Romania ca angajatorul sa aiba cost de doar 10% pentru „bonusuri” acordate angajatului cu CIM (nu discutam de contracte pe SRL sau PFA). Orice bonus acordat legal angajatului se impoziteaza in full, ca orice venit salarial. Sunt cateva exceptii de la impozitarea full, dar greu sa le consideri ca fiind bonusuri si chiar si asa, sunt limitate ca valoare, gen tichete de masa, tichete culturale, decontare transport, bursa privata, decontare cheltuieli vacanta, etc. Si ma gandesc ca nu a ajuns NTT sa plateasca bonusuri „in plic” sau sa le considere diurne 🙂
          Confuzia respectivului angajat probabil vine din faptul ca angajatului i se retine 10% impozit pentru bonusul acordat iar restul taxelor (CAS, CASS, CAM) se retin din fondurile angajatorului si cel mai probabil angajatul respectiv nu s-a uitat atent la venitul total brut, care ar trebui sa includa bonusul net + taxele aferente (impozit venit + CAS + CASS).

          • Am cerut angajaților NTT Data de la care primisem respectivele informații să lămurească aceste aspecte și am concluzionat că acele afirmații referitoare la plata unor taxe mai mici și evitarea contribuțiilor sociale pentru bonificații nu pot fi clarificate sau dovedite, în consecință am eliminat din textul articolului acele informații.
            Pe de altă parte, utilizarea unui sistem de plată cu venit fix plus venit variabil, deși ambele sume sunt plătite constant, se confirmă. Ceea ce indică practica uzuală a firmei de a nu trece toate veniturile negociate cu angajatul ca salariu fix în contractul de muncă, pentru a putea reduce plățile către angajat în cazul unor perioade de dificultate.

    • Somajul tehnic e 75% din salariul angajatului, cum sa fie mai convenabil sa iei 2xsalarii compensatorii decat 12×0.75 (maxim) dintr un salariu?

        • Nu mai manca cacao cu polonicul
          Art. 53. [intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului]
          (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

          Ce „salariu mediu brut” visezi propagandist mic?

    • Salut! Varianta cu somajul poate fi buna pentru ca oamenii vor fi asigurati medical pe perioada somajului, plus ca perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca.

  2. Nici eu nu sunt de acord cu ideea de „trimis in somaj” si nu inteleg de ce toti trambiteaza cu „somajul” si cu „protectia legala”. De parca nu stie toata lumea ca ajutorul de somaj in tara asta este o gluma proasta. De multe ori, cum a zis cel de mai sus, este mai avantajos niste salarii compensatorii.

    Pe langa asta, bune, rele, cum or fi firmele, nu inteleg de ce sta lumea confortabil pe bench. Tot cei de pe Reddit se lauda de multe ori cum ca ei stau pe bench cu lunile. Oameni buni: NU exista „bench”. „Bench” este doar termenul pompos pentru: „tu esti momentan pierdere pentru noi” – tu ca angajat, cand in secunda in care esti pus „pe bench”, trebuie sa-ti cauti altceva de lucru, punct.

    • Legat de ‘ nu inteleg de ce sta lumea confortabil pe bench’, sunt oameni care ar vrea sa munceaca, insa compania nu reuseste ca castige proiecte. Faca firma nu are proiecte cu posturi valabile, pe ce sa lucreze si omul? Cazul asta este valabil la mine in firma, oameni cu dorinta de munca, dar fara pozitii active.

      • no offence Maria, dar cand vezi ca luni de zile nu ai proiect si castigi salar ne-muncind, nu iti pui niste intrebari, nu incepi sa cauti prin piata? nu de alta dar eu nu as putea sta intr-un loc de munca unde nu imi produc macar propriul salar. nu sa produc profit,dar macar cat se cheltuie pe mine, intelegi ce vreau sa zic? adica semnele sunt acolo, nu mai astepta inevitabilul…

      • MD are dreptate. Așadar treaba asta cu:”noi vrem să muncim dar nu avem ce”, nu ține.
        Faci niște cursuri, iei niște certificări, te perfecționezi și între timp aplici la greu, dacă vrei într-adevăr să muncești. Sau faci cumva parte din categoria celor care așteaptă pomană de la statul român?!

    • Somajul tehnic e 75% din salariul angajatului, cum sa fie mai convenabil sa iei 2xsalarii compensatorii decat 12×0.75 (maxim) dintr un salariu?

    • firma te tine pe bench pentru ca isi asigura profit din munca ta astfel incat sa isi permita asta, in cel mai bun caz 50% vine si inspre tine din cat ia de la client, deci nu stai pe banii firmei nici cand esti pe bench, stai linistit

    • După părerea mea, lumea sta confortabila pe „bench” pentru ca e confortabila.
      Nu sunt de acord cu modul în care NTT și alte companii din industria IT aleg sa își reducă numărul de angajați, insa, cred ca trebuie luat în considerare și contextul în care angajații acestor firme se aflau cu ceva timp în urma, când au fost de acord cu aceste „bonusuri”, cu timpul petrecut pe „bench” și mulți dintre ei (cum este de altfel o norma în IT) mai aveau un loc de munca tot în IT la alte companii interne sau externe.
      Astfel, consider ca daca „oamenii merita mai mult respect” din partea companiilor în care lucrează trebuie sa luam în considerare in aceasta analiza și respectul pe care angajații l-au dat companiilor când aceste companii nu aveau probleme economice.
      Din ce am observat de-a lungul anilor în care am fost implicat în acest sector economic, majoritatea angajaților acestor mari companii au trăit într-un „confort” nesustenabil, lucrând minimul necesar pentru maximul posibil fără sa ia în considerare „respectul” reciproc.

      • Daca un numar de angajati pot sa fie platiti intr-o companie fara sa faca mare lucru, a cui este vina? Nu o fi tot a companiei care in teorie eu as zice ca pastreaza prea multi manageri incompetenti, altfel nu ai cum sa ajungi in situatia asta. Eu nu am vazut manager despre care sa am o parere buna si sub el sa fie o echipa care nu face treaba.

        • „a cui este vina”, asta este problema, nu?
          Cand o sa intelegem ca suntem direct respunzatori de veniturile noastre, cariera si bunastarea noastra lucrurile o sa stea altfel. Hai sa nu mai dam vina pe seful incompenet,conducerea companiei, nedreptatile sociale, ca ploua afara, etc etc.
          Tu angajatule esti responsabil sa faci ceva pt tine!! Daca in firma in care lucrezi esti inconjurat de incompetenti, cauta-ti alt job. Nu sta acolo sa te plangi de toate astea, altfel esti la fel ca ei.

    • Punct e in capul tau gol, si nu urmează nimic dupa. In fosta compania in care lucram, cand nu erau proiecte pe o anumita perioada, toti angajații erau trimisi la traininguri sau colaborau cu alte departamente din alte puncte de lucru. Soluții exista, dar e usor sa fii un jeg uman, si hai sa-i dam afara pe toti, dupa care dupa 4 luni ne dam seama ca avem nevoie iar de mana de lucra si spameaza LinkedIn-ul. Un contract nedeterminat, e contract nedeterminat. Se caută soluții pentru omul ala, nu sa scapi de el la primul impediment.

      • Te-au trimis la training-uri, foarte fain. Dar tot pierdere erai. Cand vremurile sunt bune, orice developer din tara asta urla despre „cat fac firmele pe spatele lui”, toti cunosc business model-ul si sunt experti. Acuma, ca merge prost, te faci ca nu stii sau ca nu intelegi modelul de business?

        Pentru tine faptul ca te duci la training-uri inseamna ca esti un angajat productiv, ca firma castiga ceva cu tine? Trainingurile alea sunt doar ca sa te tina ocupat si nimic mai mult, dar de produs bani, nu produci.

      • Pentru mine este clar. Din moment ce firma nu mai are comenzi și nu mai produce este normal să reducă cheltuielile pentru a supraviețui. Prin reducerea cheltuielilor înseamnă și disponibilizări până la echilibrarea balanței venituri,cheltuieli. Cei disponibilizați își pot găsi un alt loc de muncă oricând la alta firma.

        • Nene, tu ai citit articolul la care comentezi ? Sau intelegerea textului nu e un punct forte? Ce „disponibilizari”, alea facute pe sub mana?

        • Tu pe ce lume trăiești nene? Lumea aia din managementul NTT unde aerul este rarefiat și nu te atinge nimic niciodată? Ești cam vai și amar de fundulețul tău cu asemenea comentariu de 2 bani. Mai bine economisește niște internet și mergi la sapă, nu mai sta în fața calculatorului, că miroase a creier încins deja pe la tine.

          PS: ar fi frumos să și citești articolul înainte să-ți dai cu părerea

      • Asta ramane vesnica luare de pozitii angajat vs angajator. Dam cu totii in angajator, ca nu era atat de complicat sa acopere lipsa de proiecte CU SI MAI MULTE CHELTUIELI pe forta de munca. Totul pana va deschideti voi prima firma si vine prima perioada fara proiecte. Sa vedem atunci cum excludeti din start reducerea cheltuielilor si – implicit – a fortei de munca, ii trimiteti la training, ii puneti sa lucreze 6 luni la rand la website-ul firmei etc.

  3. Nu e mai bine sa astepti sa fii dat afara decat sa-ti dea 3 compensatorii?

    Daca esti data afara iei somaj cam 2 salarii in decurs de 1 an(10 ani vechime in campul muncii)
    -Ai o luna preaviz
    -Posibil sa mai castigi 1-2 luni pana te dau efectiv afara
    -Ai sansa sa-i dai in judecata, si poti sa castigi, sa iei multi bani daca te dau afara aiurea.

    Daca iti dai demisia:
    iei 3 compensatorii si pa.

    • Mai un lucru nu chiar de neglijat. Cât ești în șomaj încă ești asigurat la sănătate. Ar fi o varianta mai buna dacă încă nu ai idee dacă te vei reangaja peste 1 luna sau peste 10. Dacă iti plătești sănătatea singur din alea 3 salarii compensatorii o sa cam fii pe minus.

  4. Mai spun o chestie (nu pot edita comentariul odata postat): tocmai acel „bench” este fix „incercarea firmelor de a ajuta angajatii disponibilizati”. Tu in momentul in care esti pe bench, esti deja disponibilizat, nu mai produci, esti pierdere.

    Ori IT-istii din Romania vad acel „bench” ca pe ceva „meritat”. Multi sunt experti in business, mai ales cand merge bine, stiu „cat face firma pe spatele lor” si se uita la acel „bench” ca pe o perioada de odihna „castigata”. Nu este asa. Ironic, mare parte din acel „profit nesimtit” pe care stii tu ca il facea firma pe spatele tau cand aveai proiect, era folosit pentru altii care erau pe „bench”.

    Bench-ul inseamna deja disponibilizare, iar in secunda in care te afli acolo, trebuie sa iti cauti de lucru.

    • Firmele care nu au oameni pe „bench” nu prea pot incepe proiecte noi. E utopic sa crezi ca poti sa promiti unui client ca esti capabil sa faci un proiect, iar dupa ce ai castigat proiectul sa incepi sa cauti si (eventual) sa recrutezi de pe piata muncii oamenii care ar urma „sa-l duca”

      • Asta e perspectiva firmelor. Eu ca si angajat NU stau pe bench. Cand vad ca incepe sa scartaie proiectul (deci inainte sa se anunte oficial ca se termina), incep sa imi caut de lucru, la revedere.

        Multi ti-o dau, foarte pueril, pe aia cu „drepturile lor”. Ei considera ca „E dreptul lor sa ramana angajati chiar daca n-au proiect si obligatia managementului sa le caute de lucru” – bun, e adevarat, ai dreptul asta, dar cu dreptul asta in mana tot mori de foame pana la urma. O sa-ti caute de lucru managementul (din nou, tocmai asta este acel „bench”) si daca nu-ti va gasi, iti va desfiinta postul – ca-l desfiinteaza oficial, ca te concediaza, ca-ti dai tu demisia astea sunt detalii pe langa problema problema reala este ca, pe oriunde iese camasa, tu tot fara job esti.

        Si-atunci, intreb din nou: de ce sta lumea confortabil pe bench?!

        • Depinde ce „dimensiune” are bench-ul intr-o firma. E clar ca atunci cand jumatate dintr-o companie e pe bench e bai mare. Insa ~5% din angajati pe bench e normal si sanatos. Nu doar pentru proiecte noi, dar si pentru replace rapid daca pleaca cineva dintr-un proiect curent. Evident ca dpdv al angajatului e normal sa-si caute altceva cand nu are de lucru

        • Nu este evidente deloc ca George e manager ( probabil de HR). Vrea egalitate doar la pierdere, la câștig, nu. Niste overtime neplătit eventual sa mai faca si aia productivii. Urata manipularea cu polarizarea. Nu angajatii de pe bench trebuie sa caute proiecte.

          • Nu e nicio manipulare, ti-am explicat doar cum sta problema cu „bench”-ul. Altfel, ce sa zic, sa stea toti angajatii pe bench, cu drepturile lor in brate, pana nu va mai fi bench; e cu siguranta decizia inteleapta…

            Fix asta e ideea: oricum ar decurge problema, in cele din urma e tot responsabilitatea angajatului sa-si caute altceva de lucru. Nu exista firma care sa te tina la nesfarsit pe bench. Asa ca ai putea la fel de bine sa-ti cauti din timp de lucru in loc sa stai confortabil si dupa aia sa te plangi de „drepturile tale”. Pana una, alta, chiar nu exista dreptul de a sta la nesfarsit intr-o firma fara sa fi productiv si totusi, multi asa se comporta.

          • @George, „Pana una, alta, chiar nu exista dreptul de a sta la nesfarsit intr-o firma fara sa fi productiv si totusi, multi asa se comporta.”

            Se numeste contract nedeterminat de munca. Ala e dreptul omului. Un angajat nu isi cauta/alege singur activitatea intr-o compania, asta e responsabilitea companiei. Daca nu avea nevoie de serviciile lui, nu trebuia sa-l angajeze. Daca avea nevoie de serviciile lui pe o perioada determinata, trebuia sa specifice asta si trebuia trebuia sa semneze contract pe perioada determinata. DAR STAI, CA O COMPANIE VREA SI CU AIA UNDEVA SI CU SUFLETUL IN RAI. De ce sa le spun ca am nevoie de el doar un an, ca dupa aia numai aplica nimeni. Ca asta caută un om normal, sa se frece an de an de la o companie la alta. Noi vrem angajații aia buni, ne batem joc de ei, si dupa aia la prima piedica, ii amenințam sa plece. Si la final, iesim pe social media si ne plangem ca romanul nu vrea sa mai munceasca la noi.

          • Pe scurt, Viorel vrea si salariu bun si job asigurat pe vecie. Sau macar asigurat pana in momentul in care gaseste Viorel ceva mai bun, ca atunci nu mai apreciaza contract setat pe X ani.

            Viorel, solutia e aia clasica in IT. Gaseste-ti cativa colegi la fel de talentati ca tine, deschideti firma si oferiti voi tot ce simtiti ca nu v-a oferit corporatistul nesimtit. Oferiti voi pietei tot ce nu ati primit si tratati voi angajatii cum ati fi dorit sa fiti tratati cat ati fost la corporatist. Contracte de angajare asigurate pe X ani indiferent de cate proiecte intra in firma, bench infinit etc.

        • „Sunt detalii” pentru tine Georgica manageras, dacă „concediere, desfiintare oficiala (ce dracu o mai însemna și aia, exista și neoficiala? unde e trecuta în lege?) sau amiabila e acelasi lucru” cum aberezi tu, de ce nu concediază /nu desfiinteaza nimeni posturile și se caca toți pe ei să plece lumea pe usa din dos si cu degetul pe gura? Ia mai zi-ne tu cu grija ce le-o poartă corporația angajaților, că începe să fie chiar amuzant 😂😂

    • Îmi place foarte mult punctul tău de vedere. Cunosc situații de genul multe și oricât aș vrea, nu te pot contrazice.

  5. Este un proces normal pentru firmele care fac outsourcing. Si se mai inatmpla si la firmele „de produs”.
    Si nu cred ca este vorba de demisie fortata, ci de inchiderea contractului cu acordul partilor.

    • Nu exista conceptul de „demisie forțată”, alea sunt povesti SF de aburit fraieri.
      Demisia e act unilateral din partea angajatului, scrie clar în codul muncii.

      Nu poate fi vorba de altceva decât de acordul părților. Cine semnează demisie „la cererea angajatorului” e ultimul prost, care nu știe de ce, să caute să vadă sau sa întrebe un avocat.

    • La noi IT-ul e un fel de sistem LOHN cu laptop-uri in loc de masini de cusut 🙂
      Adica noi producem soft, dar doar pentru ca altii sa il vanda mai departe cu profit.
      Foarte putine firme de IT de la noi vand soft.

  6. La concediere colectivă sau restructurare/ închidere poziție, 2 ani nu mai poți angaja pe aceeași poziție în Ro. Nu acceptați 2-3 salarii ci între 6 și 12. Asigurați vă ca aveți meeting notes și mailuri la toate 1:1. Dacă nu acceptați oferta, și nu vin cu ceva convenabil la a doua, a treia poate fi considerată de justiție hărțuire. Luați vă un avocat specializat dacă sunteți mai mulți, taxă de succes 10%. Pt cine nu știe cum merge rata orara, minim 50 euro la un developer experimentat.

    • Așa să faceți, abuzați la maxim de legile socialiste din România. Așa ne asigurăm că toate aceste firme care au dat atâția ani de lucru la mii de români, vor pleca definitiv din România, și altele nu vor mai veni în locul lor. Ar trebui să fii sinucigaș să investești bani în România în condițiile astea socialist-comuniste, în care statul te obligă să plătești salarii la oameni pentru care nu este de lucru…

  7. eu nu inteleg cum pot sa ruleze cu 70% bench … ori li s-a terminat un proiect mare, si acum au intrat in panica, si probabil au aparut in media tot felul de probleme inchipuite, ori .. sunt atat de incompetenti incat cand era pe la 20%, 30% n-au facut absolut nimic (dar nu cred).

  8. puteti cere si 18 salarii. Febra asta din piata e dusa, un nivel minim decent va reveni cam in 36 de luni si sa visezi ca iti vei permite o viata de doua ori mai buna decat a neamtului pe care te-ai bucurat ca l-ai inlocuit spune un singur lucru despre tine. Ca esti prost. Nu, scuze, ai flatulente de cluj in cap.

  9. O alta firma care castiga foarte multi bani in Romania si care recurge la acelasi soi de hartuire constanta este IBM Romania, care recent au renuntat la seful de pe Romania Hary Olaru. Daca ati investiga si ati face un articol despre IBM, ati avea material cat pentru un an intreg, cu niste sume invartite care ar scoate pana si bugetul tarii din impas.

  10. Nu sunt multe de spus, doar cateva puncte scurte, general valabile, simple si dureroase pentru unii:

    Despre firme:

    1. Intotdeauna isi vor urmari interesul lor financiar, deci e cam logica actiunea. Dupa un flux de angajari in pandemie cand oamenii erau ieftini (nu aveau atasate si costuri de structura – birou, scaun, loc in cladire, curent etc) acum urmeaza un reflux, cu proiecte mai putine, cu multe concedieri, cand fiecare ban este socotit.

    2. Transparenta, da, ar trebui si ar fi benefica, pentru angajati … dar nu si pentru firme, deci …

    Daca pe voi, ca angajati, nu va intereseaza de voi, pe firme de ce le-ar interesa?

    Despre angajati:
    (Daca ai citit primele 2 puncte (despre firme) si nu ai inteles nimic, nu vei intelege nici urmatoarele)

    1. Daca ai ajuns in benching si nu te-ai apucat deja de invatat si altceva ca sa te faci mai „valoros” pentru firma in care esti si/sau alte firme, problema e la tine. Aici nu intra si faptul ca in IT esti (sau macar ar trebui sa fii) tot timpul intr-un proces de invatare si perfectionare.

    2. In Romania. legislatia muncii este de partea angajatilor (in majoritatea cazurilor, ca si in cel de fata). Daca nu cunosti legislatia si/sau daca nu ai un avocat care sa o cunoasca, atunci e problema ta ca angajat ce urmeaza sa fie „demisionat”.

    Daca lucrezi in domeniul IT si nu ai luat in calcul si refluxul ca variabila … cred ca denota faptul ca nu ai ce cauta in acest domeniu!

  11. E trist ce se întâmplă însă departe de a nu fi previzibil. Cum citesc eu printre rânduri informațiile prezentate și comentariile:
    – firma a dar de dracul, nu mai are proiecte în viitor într-o anumita arie și începe sa taie șunculița.
    – destui oameni au crezut ca l-au prins pe zeu de picior când stăteau cam degeaba și curgea salariu luna de lună.
    – toți au acceptat și n-au pus la îndoială practica bonusurilor variabile, lunare. Firma cheltuia mai puțin, salariații primeau bani mai mulți, statul era FURAT. Vorba aia „vrem o tara ca afară, dar sa înceapă alții, nu noi!”. Eh karma ii lovește acu, degeaba fac scandal. Necunoașterea legii nu îi exonerează de răspundere.

  12. Vad in comentarii multi impresari si patronasi care comenteaza situatia aceasta ca fiind normala. Cei care au fost vanduti la client si inchiriati cu ziua sau cu ora, cat au adus bani in firma pentru patron au fost buni, cand proiectul se termina incep presiunile impreasarilor si patronasilor sa pleci pentru ca nu au alt proiect pe care sa te monetizeze. Patronii din Romanica ai firmelor plasatoare sunt invatati sa faca bani pe munca altora si ei sa nu contribuie cu nimic. Oamenii de vanzari de ce nu sunt dati afara daca nu aduc proiecte si sunt dati cei care au fost inchiriati la client, dar nu au unde sa mai lucreze din cauza incompetentie oamenilor din zona de vanzari a firmei pentru ca nu aduc proiecte relevante pentru marfa pe care firma o are la dispozitie? HR-ul care nu angajeaza pe contract pe perioada determinata conform cu proiectul si minte cu nesimtire ca va exista continuitate de ce nu este dat afara? De ce pica beleaua doar pe cei care sunt in productie, dati in chirie la client si aduc bani pentru firma? Astept ziua in care patronasii si impresarii o sa spele wc-ul publice.
    RUSINE! RUSINE SA VA FIE!

    • Da ma, daca-i asa de simplu, de ce nu te faci si tu „impresar”? Stai, nu zi: din motive de etica, cumva?!

      Daca un impresar „nu contribuie cu nimic si doar profita de munca altora”, de ce nu aduci tu proiecte si-ti angajezi oameni? Tu vei contribui si va fi ok. Costul de start in IT este extraordinar de mic comparativ cu alte domenii, nu-i ca si cum trebuie sa construiesti o fabrica sau chestii de genu asta. Iti trebuie cateva laptop-uri si niste licente de software/OS-uri/IDE-uri, din astea, chiar nu e deloc o suma mare. Birou n-ai nevoie, ca oricum ii lasi full remote.

      Deci, investie initiala 0 barat, daca e sa comparam cu alte domenii. De ce nu faci asta? Ce te opreste? Ah, stai, ca nu-i chiar asa de simplu sa gasesti un client. Tu te chinui sa-ti gasesti tie job, abia te vinzi pe tine singur, daramite sa vinzi o echipa.

      • In alte domenii, cand il intrebi pe marxist de ce nu-si face el afacerea lui, ti-o da pe aia cu „el n-are bani”. A naibii, n-ai crede?! De parca cineva a avut. Da, toti au avut, toti au „mostenit ceva”, doar el saracul n-are bani sa proneasca ceva.

        Insa, in IT, marxistul chiar nu poate sa-ti dea replica asta. In IT costurile efective de start sunt extraordinar de mici. Ce scuza aveti? Doar daca-i asa de simplu…

      • Mirosi a patron sau impresar frustrat. Problema din industie este reprezentata de faptul ca atunci cand este bine si aduci bani in firma te tine angajat si face profit pe spatele tau. Cand se termina proiectul te da afara. Patronasul si impresarul sa spuna de la inceputul contractului: rate-ul este asta pentru B2B, pe perioada determinata, nu sa faca CIM pe perioada nedeterminata si sa ajunga amenitari pentru a pleca fraierul cand nu au unde sa il mai vanda. Sa lucreze cu contractori sa vada ce costuri are, nu sa isi optimizeze costurile cu forta de munca prin CIM si dupa sa recurca la amenintari. Din mesajul tau se vede clar ce consideri. Din punctul tau de vedere inchirierea cu ziua sau cu ora este lipsita de etica. Nu este vorba de asta, dar unii pot face mai mult decat sa ia marfa la un pret si sa o vanda la mai mult si dupa cand nu au unde sa vada marfa sa o arunce de parca ar fi stricata…

        • Nu, nu sunt patron, dar nu are rost sa zic, ca s-a mutat reddit-ul oricum pe thread-ul asta si deci si paranoia colectiva.

          CIM „nedereminat” nu inseamna „nelimitat”, apropo. Inseamna ca nu are o data anume de terminare, nu ca nu poate fi terminat. Iar daca e sa ne legam de termeni, si firma este cu „resurse limitate”, poftim, acuma e mai cald afara?

          Pe mine ce ma deranjeaza e ca atunci cand merge bine toti sunt experti in business si se dau rotunzi, iar cand merge prost, dintr-odata toti se dau pasari lovite in aripa. Hotarati-va, cum e pana la urma? Profita sau nu profita firmele? Fac profituri babane? Daca da, unde-s profiturile alea, de ce dau afara? Daca nu, unde e nesimtirea „impresarilor”?

          • Dau afara pentru a optimiza costurile. Dau fara cand raman fara proiect pentru marfa pe care o au si angajeaza cand gasesc proiect alta marfa. Asa este, nedeterminat nu inseamna nelimitat, caz in care firma trebuie sa concedieze conform prevederilor legale daca nu poate sa ofere continuitate nu sa puna presiuni pe oameni sa semneze amiabila cu compensatorii, dar aleg a doua varianta pentru ca nu au cum sa concedieze in legal, altfel patronasul nu ar oferi bani ca e el om de treaba. Ofera compesatorii pentru ca nu are alternativa.

  13. Doar nu incepem sa ne plangem…
    Castigam 2/3/3/4/5/10 X salariul mediu, lucram de acasa, sunt sute de firme in Cluj si zeci/sute de mii in lume care angajeaza si remote, care-i problema?
    Nu ati simtit ca e un pic de bula? Nu vedeti ca a fost gold rush si incet incet se termina aurul? A fost win win, aveam o intelegere clara, nou facem multi bani si ei fac si mai multi. Nu a zis nimeni ca daca ei nu mai fac bani noi o sa ne tot luam salariile.

  14. E scump un pachet de tigari pe luna, ca sa iti platesti cotizatia la un sindicat (care sa te apere si sa te reprezinte), ca nu primesti nimic de banii aia. Ca tu stii legea, pe tine nu te face nimeni. Nu v-ati dori acum sa dati timpul inapoi, macar cu cateva luni, ca sa apucati sa va inscrieti intr-un sindicat ?

    • Majoritatea firmelor de genul au clauze prin care promiti la angajare ca nu te inscrii in sindicate si nu formezi sindicate

      • Acele clauze, dacă există, sunt ilegale și compania poate fi amendată grav dacă pune așa ceva în contractul de muncă, fiindcă încalcă un drept fundamental al omului.

  15. Si la Endava se dau afara oameni iarasi. E inca o runda.
    Numai in ziua in care am predat eu laptopul mai erau 50 de oameni in aceeasi situatie. Doar Bucuresti. La Cluj era coada la semnat incetari de contract.
    Daca in valul de anul trecut au scazut din bench, de data asta au dat afara din absolut toate departamentele (contabil, financiar, HR, procurement, etc).
    Pretul actiunilor a scazut la jumatate peste noapte. Managerii din Ro si nu numai fura in draci si-o ard in arogante. Plus ca pupancuristii nu sunt dati afara. Tocmai au facut „rebranding” si-au dat o caruta de bani sa cumpere o companie din India, unde acum 4 ani se jurau ca nu vor sa intre. Echipele de sales din UK si US sunt foarte slabe. Multi oameni, multa birocratie si nu-s in stare sa aduca noi clienti.
    Ca idee, am primit 4 salarii compensatorii. Colega care preia munca mea practic va trebui sa munceasca la dublu cu 0 marire salariala, desigur. Isi cauta de munca.

  16. Cati dintre cei care „stateau” degeaba din lipsa de proiecte, dar erau platiti cu salariul intreg, aveau si alte proiecte individuale pe PFA? Credeti ca firmele nu stiu acest aspect?
    Also, daca o parte din venit este format din parte fixa plus bonus de pana la 35% fara nicio conditie, nu ar trebui sa vi se para un red flag? Am precizat fara nicio conditie pentru ca exista job-uri ale caror venituri sunt formate din parte fixa (70-80%) si parte variabila (20-30%). Partea variabile se acorda in functie de obiectivele atinse de angajatul respectiv si setate la inceputul anului fiscal.

  17. Domnule Supeala,
    am citit cateva articole pana acum si va intreb. Sunteti Marxist/comunist? Intrebarea e sincera, nu e la misto (desi o sa considerati ca e la misto). Nu e nici o rusine sa va declarati hard-left, doar e la moda.
    Cireasa de pe tort a fost:
    Cât anticipează managementul companiei că va dura perioada dificilă?

    FMI cauta consultanti.

  18. „Acestea sunt sume plătite regulat sub formă de bonus, la care firma achită doar 10% impozit și nu sunt declarate ca salarii, la care taxele ar fi de 35%.”

    Sa inteleg ca bonusurile alea erau bune si angajatii erau complici directi la evaziune fiscala, cat timp banii veneau. Acum ca nu mai vin, raportati in presa. Sa nu va mirati cand incepe toata lumea sa rada de voi si sa nu va planga de mila.

  19. boala IT: the delusion of exceptionalism. Intr-o lume nebuna in care tiparirea de bani e la ordinea zile, in care aruncatul acestor bani in sectorul IT pentru a stimula economia e noua paradigma economica, o sleahta de profitori s-au crezut mai destepti si mai inteligenti, mai infailibili decat zeii Olimpului fara sa-si dea sema ca nu a fost vorba de productie, de propria productivitate, ci de o conjunctura favorabila in care guvernele au incercat in disperare sa sutina aceasta bula generalizata prin programe masive de indatorare publica si de tiparire de bani. A fost un ospat pe cinste iar profitorii au fost cei din IT pentru ca e unul din putinele sectoare in care poti sa consumi bani cu mare viteza fara sa faci mai nimic sperad ca economia va fi stimulata astfel.
    In orice alt sector e nevoie de timp si proiecte, de munca serioasa, in IT nu ai nevoie decat de un laptop pentru a prada cantitati imense de cash.
    It’s over, iar ceea ce urmeaza va fi un nou 1928-1933 la scara planetara. I hope you saved your money. You’ll never see anything like the last ten years in your lifetimes.

    • Asta face Adevărul de 10-15 ani cel puțin. E cineva surprins?! Nu a simțit nimeni mirosul de latrină când a deschis acel ziar? Nimeni?! Chiar nimeni?! Nici măcar puțin?! Nașpa atunci.. poate acum.. 🙂

  20. Viața înseamnă schimbare.
    Vă recomand cartea „Cine mi-a luat Cașcavalul” (Engleză: Who stole my Cheese?”) pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine procesul de schimbare.
    Începeți (sau continuați) să vă dezvoltați, atât profesional, cât și personal.
    Asta vă va ajuta să percepeți o concediere nu ca o pedeapsă/oroare, ci ca pe o oportunitate.
    O mare parte din mass-media există pentru a vă ține creierele ocupate cu lucruri pe care nu le puteți controla și, în cea mai mare parte, nu vă impactează.
    Acționați asupra chestiunilor pe care le puteți controla.
    Puteți controla cum vă cheltuiți banii, cum vă cheltuiți timpul și cum vă degradați sănătatea.
    Sau, în termeni mai optimiști (recomandarea mea):
    Puteți controla cum vă investiți banii, cum vă investiți timpul și cum vă mențineți sănătatea.
    Pace vouă!

  21. Plutește în aer așa o ură comunistă și socialistă împotriva patronilor, șefilor și antreprenorilor, clasa exploatatoare, care se îmbogățesc pe spinarea clasei muncitoare… Măi oameni buni, păi nu era mai bine în comunism, când eram toți săraci? Glumesc, evident… Nu uitați că în toate economiile non-comuniste din lume, antreprenorii ăștia răi și exploatatori sunt cei care au condus dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă. Sunt ferm convins că dacă ați fi în locul lor, voi nu ați da afară pe nimeni, chiar dacă ați pierde proiectele generatoare de bani. V-ați sacrifica averea personală și chiar ați face împrumuturi, numai să nu dați afară pe cineva.

    • Va jucati cu demnitatea oamenilor si ne comparam cu comunismul ca sa dam impresia ca e mai bine? De asta in Europa castiga tot mai mult partidele extremiste in special in randul tinerilor corporatristi. Pentru ca faptele patronilor/sefilor/antreprenorilor sunt mult sub superioritatea intelectuala pe care acestia cred ca o au. Patronii/sefii/antreprenori, primesc in IT bonusuri uriase in momentul in care proiectele curg si se angajeaza oamenii sa „dea la numar”. Iar in momentul in care proiectele se imputineaza, managerul hartuieste angajatul 8h/zi. Managementul intr-o corporatie poate fi in proportie de 50 la suta identic cu ce a fost acum 5-10 chiar 20 ani(am exemplu). De aici si mentalitatea de „hai sa dam afara oamenii ca nu ne da noua bine la numar” – „La placinte inainte la razboi inapoi” ca doar suntem in Romania si putem face ce vrem. In strainatate, de bine de rau, se ajunge la procese unde fie managementul incearca sa isi cumpere liberatea, fie ajunge sa nu mai fie angajat in domeniu. Este un „os de ros” pentru stat si din acest tip de actiuni, problema e ca inca nu e educata populatia sa va tina piept dar lucrurile se schimba. Pana acum ati indepartat din tara familii cu copii, plecati in strainatate, chiar din IT, cu salarii bune care plateau taxe la zi, doar pentru ca nu ati putut accepta propriile carente privind deciziile de management care aduc compania in colaps. Pozitia de manager implica o responsabiliate enorma, doar in Romania e vazuta si facuta ca si ceva superficial, toxic si pe multi bani. Asumati-va responsabilitatea. Stiu n exemple din corporatii de persoane educate, care au lasat tot, au plecat inclusiv cu copii care erau deja inrolati in Romania la scoala, din cauza managementului romanesc (aceleasi tipare la toate firmele medii/mari din IT din oras). Acum lucreaza bine mersi in Elvetia, nu a mai calcat in Romania, iar managerii traiesc in continuare la aceeasi firma, facand ceea ce stiu ei mai bine. Din proprie experienta, cel care striga „aveti o ura comunista”, e un comunist in viata de zi cu zi.

  22. Dacă nu vorbim de o întreprindere de stat, sau de o cooperativă socialistă, lista de 14 întrebări mi se pare hilară. De ce ar trebui să fie publice pachetele de compensații, sau de ce ar trebui ca fiecare angajat să fie tratat egal? Care e norma legală sau morală pentru ca angajații prieteni cu conducerea ar trebui să fie concediați în același ritm cu ceilalți?

    Nu rezultă de ce faptul că nu toți angajații sunt tratați egal ar fi greșit într-o firmă privată sau de ce tratamentul diferit înseamnă că angajații nu au parte de respect. Sunt angajații la fel? Aduce fiecare fix același beneficiu unei companii? Dă fiecare angajat aceeași bătaie de cap conducerii? Muncește fiecare angajat la fel, e el la fel de respectuos cu colegii, sunt toți la fel de buni?

    Cred că articolul confundă firmele private cu cooperativele socialiste. Și nu, nu există motive serioase pentru care conducerea și-ar micșora salariul cu procente similare cu ale angajaților (deși probabil se întâmplă), pentru că angajații pleacă de la lucru și se gândesc la ale lor, pe când conducerea funcționează altfel, cu metrici de perfomanță mult mai clare.

  23. Noi IT-știi, în timpul și după pandemie, ne-am bucurat tare mult că s-a extins modul ăsta de lucru full remote, și hai să recunoaștem, am profitat de asta la maxim. Dar se pare că era o sabie cu două tăișuri, adică au profitat la maxim și indienii, care lucreaze pe bani MUUUULT mai puțini ca noi. Și iată deci unul din principalele motive pentru care firmele europene pierd contracte…

    • Te referi la aceeasi indieni care si inainte de lucrul full remote aveau rate hour mic? Variabila comuna e ca indienii aveau mereu rate hour mai mic decat romanii, asa ca ai decis sa incluzi faptul ca problema e modul de lucru full remote. Tu sigur nu codezi dupa logica descrisa mai sus, sau poate ai dorinte de cariera de politician. Mai Ghita tu sigur nu esti manager si te-a trimis firma sa pierzi vremea si pe aici? Iar vrei sa treci pe langa oameni la birou si sa vezi cine sta pe telefon 5 minute, in timp ce tu iti pui meeting in calendar 3 ore si te vede lumea prin Auchan la cumparaturi?

  24. […] Doru Supeala a prezentat pe situl său informația că „din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul. […]

  25. Nu-l atac pe Doru, articolul e, in mare parte, bun, dar mi se pare ca cei care citesc – in special cei care nu lucreaza in industrie – vor fi influentati inspre directia de „e vina NTT” fara o cauza buna si/sau dovezi. Mi se pare ca modul de comunicare a NTT a fost unpic fals, dar nu trebuie sa judecam o alta situatie (sursa problemelor) dupa o gafa a PR-ului dinauntrul firmei. Desigur, angajatii, ca-ntotdeauna, o sa creada ca-i vina firmei. Pana la urma, adevarul tau e definit de nevoile tale. Daca esti angajat, o sa zici ca management-ul n-a fost capabil. Daca esti in management, o sa zici ca angajatii-s de vina si/sau ca situatia-i cum e.

    Asa – care-i adevarul obiectiv, defapt? Un numar urias de angajati au fost tinuti degeaba in firme. Acest fenomen este vazut – la un nivel mult mai mare – la firmele gigant din afara. Defapt, majoritatea celor care sunt dati afara sunt oameni care nu prea contribuie nimic. Dupa crestererile astronomice din 2021 a industriei globale, normal, vedem o „corectie” („” importante, vorbesc mai jos despre asta). Ce se-ntampla cu cei care sunt dati afara? In mare parte, isi gasesc de munca intr-un timp util, la firme unde chiar trebuie sa lucreze. Desigur, 20-30% din oameni sunt victime colaterale-si-nu-prea, dar asta e – cand vine vorba de dat pe-afara, ii tai pe toti care nu sunt relevanti. Totusi, exista si multe cazuri in care unii oameni nu-si gasesc de munca cu lunile, desi incearca. Momentan, suntem intr-o faza proasta: destul de multa lume e data afara si toti cauta, astfel, daca nu ai unpic de experienta/background, e greu. Totusi – repet – in mare parte, oamenii isi gasesc de munca. Mai exista si cazul in care parteneriate de lunga durata sunt incheiate, pentru ca nu sunt bani. Tu, ca firma, ce vina ai? Putem argumenta ca, daca managementul ar fi fost capabil, ar fi putut sa previna asta – sigur ca da, ar trebui ca fiecare firma sa aiba un departament „Special Operations” care se ocupa cu exfiltrarea de informatii de la clientii lor, ca sa se asigure ca stiu intotdeauna ce se intampla. Sa fim seriosi. De multe ori, chiar si cu acces direct, nu poti sa stii ce o sa vina.

    Asa, am stabilit care e adevarul obiectiv (in mare parte, desigur ca nu putem sa stim contextul fiecarei firme). Stiind asta – ce e cu latratul asta? Majoritatea programatorilor romani pe care-i cunosc ori sunt maimute care scriu cod ca trebuie sa fie scris, ori sunt niste jegosi care-au fost invatati cu un trai mai decent decat saracia crunta si au creeat o industrie complet nesustenabila. Pe de alta parte, exista si vina management-ului, care, probabil, a fost impins in directia asta de catre sistemul din RO: nu ne-am (re)orientat inspre o piata de produs(e), am ramas doar maimute si, asa cum se vede, suntem complet vulnerabili in fata oricarui greu. Firmele opereaza pe niste procentaje de profitabilitate infime, pentru ca sunt fortati sa o faca.

    S-a terminat, in sfarsit, cu „binele din IT” [pentru toata lumea]. El o sa ramana, dar, in mare parte, doar pentru cei care chiar aduc un aport firmei, asa cum ar trebui sa fie. Nici nu o pot numi o perioada de incentinire, defapt, e o corectie a unei industrii care prajea prea multi bani. Nu cred ca am intalnit o industrie mai praduitoare si ineficienta (cand vine vorba de angajati) decat IT-ul, in special la firmele mari.

    Ce e de facut? Daca esti senior, continua-ti treaba, o sa ai tot restul timpului din univers sa faci o gramada de bani, dar asigura-te ca nu esti doar o maimuta si ca esti vazut ca esential. Daca esti junior, e o perioada destul de nasoala pentru tine, dar o sa se calmeze totul. Nu s-a pierdut inca niciun job din cauza AI-ului si o sa treaca mult prea mult timp pana o sa se-ntample asta, job-urile de juniori fiind reorientate inspre arhitectura si lucruri mai creative cand o sa vina momentul. E greu. Aplica la sute de job-uri si ramai cu cel care te ia, oricat e de nasol. O sa fie si o lectie buna: in viata, nu intodeauna mergi in sus. Pe viitor, asigura-te ca esti omul „[the]go-to”, ca sa eviti, pe cat se poate, situatiile de genul.

    • Daca firma continua sa angajeze in timp ce isi tine angajatii vechi pe bench, atunci firma hartuieste si trebuie facuta o ancheta. Guvernul Romaniei a inceput cu taxarea IT-istilor si nu s-a dus acolo unde sunt adevarate nereguli si unde se afla banii necesari bugetului. Dar nu va mai merge mult asa. Prea protejate sunt corporatiile in Romania iar acest lucru s-a facut cu mici dorei manageri care incet dar sigur, prin tactici ieftine, nu isi dau seama ca isi vand tara.. Discursul de pana acum cu „firma X a venit in Romania, nu cumpara o banca in parc, nu isi plateste toate taxele dar macar plateste salarii” s-a terminat de mult. Vreti romani vorbitori de germana franceza spaniola italiana in IT la preturi de India. Indianul spune „da am livrat” si nu livreaza 4 luni, romanul este sunat in timpul concediului si munceste ore neplatite in weekend.
      Asa e s-a spart bula firmelor IT mari care angajau suplimentar oameni buni doar ca sa ocupe toate pozitiile cerute de client, sa maximizeze profiturile, in timp ce informatiile de baza ale proiectului se ofera printre prietenii sefuletului. Apoi incadrezi developerul bun luat de la alta firma cu promisiunea ca tu esti o firma respectabila, si ii spui ca e neperformant pentru ca iti place sa ascunzi informatiile. De curiozitate, cum se numeste operatiunea aceasta de preluare de bani suplimentari de la client, facuta de cele mai multe ori pe mana cu clientul bineinteles, de ocupare a tuturor pozitiilor, in timp ce workload-ul efectiv al developerilor din tot proiectul nu este proportional cu ce s-a semnat? Pe atunci, nu existau indieni cu rate hour mic? Sa fie de fapt oprirea robinetului de banuti spre firma dvs, vina unui management incompetent cu nemiluita? Inainte de a se lucra de acasa, newsflash, existau pozitii remote ocupate de indieni tot pe rate hour mic. Acum fortati reintoarcerea la birou si statul 3h/zi in trafic sub umbrela rate hour-ului mic al indienilor? Rate hour ul mic al indienilor a existat dinainte de pandemie. Sa fie de fapt problema managementului romanesc incompetent care a fost preluat de managementul indian? Sa fie de fapt problema managementului romanesc care s-a obisnuit cu faptul ca pot trata toxic orice angajat si a-i invalida orice drept? Aveti familii cu copii, trebuie sa stea la cheremul vostru zi si noapte iar apoi cand nu va dau bine numerele sa isi ia fiecare bocceluta si sa plece? Poate nu sunteti potriviti pentru a face management in acea firma si ar trebui sa va puneti intrebari privind cum ati adus firma in halul in care este. E timpul sa invatati ca si in Romania se pot intenta procese privind abuzurile voastre si e bine sa invatati ca genul acesta de troc cu numar de oameni angajati e o tehnica de management pe care v-ati asumat-o. Contribuiti la distrugerea societatii, la cea personal umana ati contribuit demult deja din moment ce ati imbratisat retorica corporatisto-nazisto-abuziva si sper doar ca suficiente organe de control sa se mobilizeze si sa standardizeze modul de lucru din IT din care ati facut propria ograda si l-ati transformat intr-o cocina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *