Stilul de management „comandă și control”.

De-a lungul timpului, cercetările au arătat că organizațiile performează mai bine atunci când liderii încurajează, oferă autonomie și antrenează angajații în loc să dea ordine și să aplice reguli stricte de disciplină și supunere.
Distribuie articolul

Însă, de câte ori nu ți s-a întâmplat șeful să îți ordone un lucru în loc să îți explice clar și într-un mod nepărtinitor ce ai de făcut? Dacă ”De ce să faci asta?! Pentru că așa am spus eu!” îți sună cunoscut, e cel mai probabil ca șeful tău să aibă un stil de management de tipul „comandă și control”.

Lipsa de încredere în sine versus lipsa de încredere în alții

De ce continuă unii lideri să fie obsedați să dețină controlul și să conducă prin comenzi răstite? 

La bază, tendința de a se baza pe poziția de comandă provine din anxietatea și lipsa de încredere a liderului în sine. Și, așa cum oricine care a lucrat pentru un micromanager poate confirma, acest stil de ”leadershit” tinde să crească și anxietatea echipei.

Știi expresia ”m-a luat gura pe dinainte”? Ei bine, asta se întâmplă cu managerii care au o astfel de atitudine autoritară și de control. Puterea energiei cerebrale însuflețește fiecare cuvânt și acțiune a noastră ca lideri, însă de multe ori forța electrică a minții noastre preia controlul automat și limitează discernământul, iar rezultatul este o atitudine autoritară de comandă și control. Cum ar trebui să folosească managerii această energie pentru a conduce într-un mod mult mai uman, eficient și durabil?

Învață să oferi libertate

Să comanzi oamenii să se comporte într-un mod care să se alinieze cu interesele tale și să le neglijezi pe ale lor nu poate crea echipe puternice, tocmai pentru că se opune modului în care funcționează creierele umane. Deși anumite situații necesită metode de comandă (exerciții militare; oprirea copilului din a fugi pe o stradă aglomerată), rareori funcționează în majoritatea domeniilor civile ale vieții noastre. 

Când părinții nu creează spațiu pentru independența copilului lor, împiedică dezvoltarea unui simț sănătos al autonomiei și duc la conflicte părinte-copil tot mai numeroase și mai adânci. În relațiile romantice, energia de comandă cu privire la lucruri aparent minore – cum să speli vasele sau ce emisiune să urmărești la TV – poate duce la disconfort profund. 

La locul de muncă, stilul de comandă poate fi distructiv în relațiile de colegialitate și între manageri și membrii echipelor. Oamenii, predispuși natural spre autonomie, se simt constrânși, controlați, ceea ce afectează în mod direct sănătatea emoțională și activitatea profesională. De aceea, în primul rând, e esențial ca managerii să conștientizeze acest comportament și să înceapă să facă o schimbare, înspre autonomie și libertate, esențiale pentru bunăstarea întregii echipe.

Identifică momentele când ești dominat de dorința de control

Pentru a identifica momentul în care te transformi în comandant, caută situațiile în care „tragi” doar pentru tine. Ai încercat vreodată, în cazul unui conflict cu cineva, să insiști de mai multe ori că ai dreptate în timp ce el continua să insiste că greșeai?  Ai încercat să-l convingi să fie ca tine? În fiecare dintre acele situații, încerci să tragi într-o direcție, în timp ce cealaltă persoană trage în direcția opusă. 

Care este cea mai rapidă modalitate de a încheia o astfel de situație? Lasă de la tine. Poate că începi să protestezi: „Dar de ce trebuie să las eu? De ce nu pot lăsa ei?”. A lăsa de la tine poate părea ca și cum te retragi din luptă. Te dai bătut. Pierzi. Nu este așa însă. Cel care renunță voluntar la orgoliu și autoritate și caută o soluție negociată win-win este un lider înțelept. Rolul tău ca lider este să traduci viziunea ta pentru echipă, astfel încât oamenii să simtă că în toată activitatea lor este vorba cu prioritate despre ei, grupul lor și modul în care își pot atinge potențialul maxim. 

Nimeni nu te va urma în timp ce se luptă cu tine

Oamenii se blochează în astfel de situații conflictuale, atunci când simt că independența lor este disprețuită, când nevoile lor sunt ignorate și ideile lor sunt devalorizate. Mentalitatea de a conduce prin autoritatea funcției este adesea cauza: oamenii pot înțelege că vor fi situații în care să nu obțină ceea ce doresc, însă ceea ce nu pot accepta este senzația de dominare. Pe măsură ce începi să-ți schimbi atitudinea, mentalitatea și stilul de lucru, vei observa schimbări semnificative în comportamentul celor pe care îi conduci.

Ai putea crede că faci pe comandantul cu ceilalți pentru că nu ai încredere în ei. În unele cazuri, acest lucru va fi adevărat. Dar, de cele mai multe ori, adevărul este că nu ai încredere în tine însuți. Nu crezi că planurile tale vor avea succes dacă oamenii nu fac exact în felul tău, așa că începi să comanzi agresiv și să controlezi intruziv. Nu ai încredere că ai pregătit suficient echipa, așa că începi să conduci prin micromanagement. Nu ai încredere că explicația ta a fost suficientă, așa că începi să produci și mai mult stres, recurgând la supra-explicarea unor lucruri banale. 

Cultivă un nou stil de leadership

Cu toate acestea, cultivarea unui nou stil de leadership necesită o schimbare dramatică de gândire: rolul tău nu este să controlezi alte persoane; este să te controlezi pe tine și să ai încredere că ceilalți te vor urma. 

Rolul tău nu este să inspiri; este să fii inspirat și să ai încredere că ceilalți vor simți și ei inspirație. Atunci când îmbrățișezi energia pe care vrei să o vezi în echipa ta, devii exemplul pe care ceilalți îl vor urma. 

Iată patru pași pentru a te ajuta să îți dai seama dacă stilul tău de management este unul autoritar:

  1. Gândește-te la cineva. Poate fi un coleg care te irită fiindcă deseori face cum crede el, nu cum îi spui tu. 
  2. Identifică două sau trei trăsături ale acestei persoane care te afectează profund. Să zicem că omul este unul cu un ascuțit spirit critic, care evaluează mereu, chiar cu voce tare, situațiile, atitudinile și comportamentele din echipă.
  3. Gândește-te la momente în care ai avut atitudini similare în propriile tale relații. Cu alte cuvinte, care sunt situațiile din viața ta în care îi judeci foarte dur pe ceilalți și le găsești numeroase defecte? Observă dacă ai o reacție defensivă, gândindu-te: „Nu eu sunt perfecționist, ci ceilalți sunt mult prea duri când mă judecă!” Dacă te deranjează reproșurile altora, este foarte posibil ca ele să apară fix pentru că și tu emiți aceeași energie critică. 
  4. După ce ai identificat unde exagerezi cu perfecționismul și reproșurile, monitorizează aceste obiceiuri și oprește-te dacă începi să faci sau să spui lucruri pe care, tu personal nu le-ai accepta de la altcineva. De exemplu, dacă tatăl tău a fost întotdeauna critic cu tine, s-ar putea să nu fii critic față de el – dar ai putea să-ți critici angajații. 

Mulți oameni separă total viața personală de cea profesională, privindu-le ca sfere separate, însă acest lucru nu este corect și nici posibil în realitate.  Pentru a deveni un lider mai eficient, este important să recunoști că leadershipul nu aparține unei situații specifice, ci este definit de energia emoțională pe care știi să o folosești în mod isteț în momentele de stres. Devenind mai echilibrat, mai atent, mai calm și mai sigur pe sine într-o anumită arie a vieții tale, vei observa adesea că aceste schimbări se vor reflecta și în alte domenii. 

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Avem și o versiune video a acestui articol, publicată în cadrul serialului „Make It Work”, parte a proiectului nostru multimedia Hacking Work. Vă oferim aici acest video, invitându-vă să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!

***

Acest articol vă este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României.

Pentru că știe că sănătatea înseamnă echilibru pentru minte și trup, MedLife a lansat singurul abonament medical 361 de grade. Un abonament complet, cu acces la servicii de prevenție, sport, nutriție, dar și asigurare medicală inclusă. Prin intermediul acestuia, MedLife susține dezvoltarea unui mediu de business sănătos în România.

Iar împreună cu MedLife, prin articolele scrise și publicate de echipa Hacking Work, vă oferim inspirație, prin idei valoroase pentru organizații sănătoase.

***

Imagine: generată cu Dall-e.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *