Dă-i note lui Klaus Iohannis!

Cum ar fi dacă i-am da cât mai mulți dintre noi note președintelui țării, pentru activitatea sa? Cum ar fi dacă am putea să îi dăm feedback despre modul în care își îndeplinește atribuțiile și promisiunile, astfel ca dânsul să înțeleagă ce face bine și ce ar putea face mai bine? Ne-am gândit să facem acest experiment, cu scop educativ, ca să învățăm cu toții despre rolul benefic al evaluării în creșterea performanței angajaților. Fiindcă da, Klaus Iohannis este un angajat, ca mulți dintre noi. Este angajatul nostru, îi plătim salariul de nouă ani, iar asta ne dă dreptul, ca angajatori, să ne spunem părerea despre munca angajatului nostru.
Distribuie articolul

Cetățenii României sunt invitați să evalueze activitatea din ultimii nouă ani a președintelui Klaus Iohannis, oferind note de la 1 la 10, exact ca la școală, într-un catalog online public, deschis pe site-ul NoteleLuiKlaus.ro.

Orice cetățean al României poate să își exprime acum gradul de satisfacție față de modul în care președintele țării își îndeplinește cele mai importante atribuții constituționale, dar și promisiunile formulate în campaniile electorale din 2014 și 2019.

Pe pagina web NoteleLuiKlaus.ro, toți cetățenii pot participa gratuit și anonim la campania de evaluare, fiind invitați să noteze, cu note de la 1 la 10, modul în care prețuiesc prestația președintelui României pe 10 domenii majore.

„Materiile” la care este evaluat Klaus Iohannis reprezintă cele mai importante atribuții și proiecte ale președintelui țării. Notele acordate de cetățeni se referă la următoarele materii: Comportament și Atitudine (Nota la Purtare), Reprezentarea Țării, Rolul de Mediator în Societate, Numirea Prim-Miniștrilor, Mesajul Politic, Organizarea Referendumurilor și Promulgarea Legilor, Conducerea Armatei și Apărarea Țării, Gestionarea Situațiilor de Criză.

Totodată, la împlinirea a nouă ani de mandat prezidențial, participanții la sondaj sunt invitați să evalueze modul în care președintele și-a îndeplinit promisiunile electorale din 2014 și 2019 (România Lucrului Bine Făcut și România Normală) și să dea note pentru rezultatele celui mai important proiect prezidențial, ”România Educată”.

Proiectul ”Notele lui Klaus” este o inițiativă de educație civică, socială și profesională care are ca scop înțelegerea corectă a importanței feedback-ului, evaluării și managementului continuu al carierei în obținerea performanțelor individuale și colective în plan profesional.

Acest proiect de educație și evaluare este realizat de un grup de profesioniști și antreprenori din Cluj, care fac parte din echipele MAPERS și Hacking Work. MAPERS este un software de evaluare profesională și optimizare a managementului performanței în organizații, dezvoltat de un start-up IT din Cluj, iar Hacking Work este primul proiect social, civic și educațional din România care vorbește curajos, clar și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.

De ce am făcut treaba asta? Uite de ce:

Președintele României este cel mai cunoscut angajat din România și cel mai bine plătit dintre cei care activează în funcții publice și de aceea l-am ales ca exemplu pentru această campanie.

Domnul Klaus Iohannis mai are un an de mandat și feedbackul pe care îl va primi de la cetățeni, angajatorii care l-au pus în funcție și care îi plătesc salariul, îl va ajuta să înțeleagă în ce anume excelează și unde ar fi loc de îmbunătățire în activitatea sa.

Noi în România avem o problemă în înțelegerea modului în care ne raportăm la cei care dețin puterea, fie că sunt șefi în firmele unde lucrăm, fie că sunt politicieni.

Îi tratăm cu o exagerată considerație și ne uităm la ei ca și cum ar fi stăpânii noștri, nu persoane puse în funcție cu un mandat foarte precis, având misiunea de a munci pentru bunăstarea tuturor.

De multe ori, cei care dețin o poziție de putere uită să mai ceară feedback de la ceilalți din jur și încep să considere automat că ei știu mai bine ce au de făcut.

Managerii ar face o treabă mult mai bună dacă și-ar asculta mai des și mai serios angajații, iar politicienii, fie ei primari, consilieri, parlamentari, miniștri sau președinte, ar trebui să țină minte că sunt angajații cetățenilor și trebuie să ceară constant feedback despre modul în care își îndeplinesc atribuțiile legale și promisiunile electorale.

Toți ar trebui să conștientizeze că au o datorie față de cei cu care lucrează și pentru care lucrează: trebuie să fie performanți și să facă ce s-au angajat că vor face, iar o evaluare amplă și transparentă îi ajută să înțeleagă cum pot să atingă performanțe în munca lor.

Fiecare om care muncește, fie el angajat simplu, manager sau proprietar de firmă are nevoie să înțeleagă în ce activități excelează și care sunt cunoștințele, abilitățile și comportamentele care trebuie îmbunătățite.

Primind feedback corect și sfaturi competente de la colegi, beneficiari, coordonatori și colaboratori, omul poate să își construiască un plan de învățare și dezvoltare personalizat, care îl va ajuta să atingă nivelul maxim de performanță pentru profesia și experiența sa.

Acum câteva luni, am descoperit la o conferință de HR echipa de la MAPERS și mi-a plăcut foarte tare ideea lor, dar mai ales am admirat modul în care și-au construit și prezentat produsul: un soft de evaluare a angajaților și de management al carierei, construit de oameni experimentați în munca cu angajații și asistat de Inteligență Artificială.

Așa că i-am invitat imediat pe Eva Marina și pe colegii ei să participe și la alte evenimente ale noastre , ca să își promoveze ideile și produsul și apoi am venit cu ideea acestei campanii, la care ei au răspuns foarte rapid în mod pozitiv. Uite ce spune Eva:

Credem cu tărie că fiecare angajat și fiecare membru al unei organizații merită un mediu de lucru în care să primească susținere pentru a se dezvolta profesional, în care i se oferă instrumente, resurse și îndrumare necesare pentru a-și îmbunătăți competențele, cunoștințele și comportamentele și astfel a își atinge întregul potențial, în profesie și în muncă.

Prin platforma MAPERS, noi facilităm managementul continuu al performanței și evaluarea completă și competentă a angajaților, asigurându-ne că niciun membru al organizației nu este lăsat în urmă în călătoria sa profesională spre dezvoltare și performanță”, spune Eva MARINA, co-fondator al platformei MASPERS și consultant în dezvoltare organizațională.

Evaluarea făcută corect este un proces de reglare și autoreglare, care ajută persoana evaluată să se înțeleagă mai bine, să își cunoască punctele forte și spațiile unde trebuie să mai învețe sau să dezvolte noi cunoștințe și competențe, pentru a își îndeplini obiectivele anunțate de la bun început.

Cei care fac evaluarea joacă de fapt rolul de mentori, oferă feedback și ghidaj pentru a îl ajuta pe cel evaluat să înțeleagă la ce trebuie să lucreze și ce priorități să își propună.

Pagina web care organizează această campanie nu colectează niciun fel de date personale și nu plasează cookies, prezentând transparent și automat notele acordate de fiecare cetățean, calculând media notelor acordate de participanți și afișând în timp real catalogul cu mediile obținute de președintele României la toate cele 10 ”materii” de evaluare, dar și media generală.

Campania de evaluare a activității președintelui țării se va derula de-a lungul întregii luni Decembrie 2023 și va prezenta continuu, transparent și în timp real, numărul de participanți la evaluare și toate rezultatele notării.

Nu știm ce rezultate va avea această evaluare, dar suntem curioși de rezultate. Însă mult mai interesați suntem de educație și de obiectivul nostru, de a convinge cât mai mulți oameni care muncesc, despre importanța unui proces de evaluare făcut corect, constant și coerent, care le va da șansa de a își construi în mod inteligent și personalizat cariera și traseul de învățare și ascensiune profesională.

Ce părere aveți despre acest demers? Ce ați învățat din această ințiativă și care sunt lucrurile pe care le veți face diferit de aici înainte?

***

Am explicat de ce facem această campanie și ce urmărim cu această inițiativă în acest video:

Dă-i note lui Klaus!

Distribuie articolul

Un comentariu

  1. Cred ca stim deja rezutatele evaluarii. Peste 70000 de voturi, media generala 4. Iar notele astea vin de la oameni care citesc Hacking, stiu sa deschida un mail si sa navigheze intr-un browser. La cum arata media generala, Klaus ramane corigent. Intr-un scenariu fictiv, ar pica si corigenta. Si atunci? Daca suntem consecventi cu sistemul de invatamant, ar trebui sa repete clasa (mandatul). Pentru mine, ar trece corigenta, daca ar lua in serios aceasta evaluare si in discursrul de predare a mandatului catre noul presedinte, ar gasi demnitatea sa ceara scuze.
    Fyi, figura lui din caricatura aduce mai mult a JFK pe WC intr-o criza grava de constipatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *