Situații incomode și întrebări nepotrivite la interviu. Cum răspunzi?

Te-ai întâlnit vreodată cu atitudini neprietenoase sau remarci nepotrivite din partea recrutorilor? Hai să vedem cum poți răspunde inteligent și eficient situațiilor incomode și nepotrivite la interviu.
Distribuie articolul

Angajatorii, recrutorii și specialiștii în resurse umane sunt deseori supuși unei presiuni continue care apasă pe umerii lor în a căuta și găsi cei mai potriviți oameni pentru rolurile disponibile din cadrul organizației în care lucrează. Hai să vedem cum poți răspunde inteligent și eficient situațiilor incomode și nepotrivite la interviu.

Nu toți dintre ei înțeleg corect și complet cum stau lucrurile când vorbim de intervievarea persoanelor eligibile pentru acele posturi. 

De obicei, în procesul de selecție este implicat un număr destul de mare de persoane în căutarea, identificarea și selecția candidaților potriviți unui loc de muncă – recrutori, specialiștii în resurse umane, manageri, directori, membri ai echipei în care candidatul va lucra, alți clienți interni ai companiei.

Cu cât sunt incluse mai multe persoane în acest proces, cu atât există posibilitatea mai mare ca unii dintre aceștia să nu fie la curent cu toate informațiile, regulile, cutumele, principiile și protocoalele pe care trebuie să le urmeze.

***

În acest articol vorbim despre cele mai frecvente și comune greșeli ale intervievatorilor și îți prezentăm recomandările autoarei Judith Humphrey despre cum poți răspunde și reacționa tu, cel intervievat, în calitate de candidat pentru acel rol. 

1. Întârzie la interviu.

Să presupunem că așteptai apariția lui deja de douăzeci de minute înainte ca el să ajungă la interviu. Cu siguranță managerul îți va cere scuze, ce faci tu în situația asta?

Probabil vei avea tendința să spui că totul este în regulă, însă știți amândoi că nu este absolut deloc un mod profesionist de a începe interviul cu o întârziere.

Este însă recomandat să asculți și să accepți scuzele și apoi să treci elegant peste acel moment, îndreptându-ți atenția înspre aspecte mai pozitive. ”Sunt bucuros să vă întâlnesc” sau „Vă mulțumesc că m-ați invitat la acest interviu” sunt două exemple potrivite de replici care vor duce la anularea tensiunii și avansarea discuției.

2.  Îți pronunță greșit numele. 

Cu siguranță mulți dintre noi ne-am confruntat cu pronunțarea greșită a numelor de către diverse persoane în fel de fel de contexte, unele mai jenante decât celelalte.

Dar cum procedezi când mergi la un interviu iar recrutorul îți pocește numele?

Dacă vrei să arăți că meriți respect – și ar fi bine să faci asta, corectează-l politicos pe un ton cald. Și nu uita să zâmbești. Chiar poți să faci o glumă despre situațiile în care ți s-a mai întâmplat ca numele să fie pronunțat greșit.

Situații incomode și întrebări nepotrivite la interviu

3. Îți adresează o întrebare nepotrivită.

Orice întrebare directă referitoare la vârstă, gen, sex, orientare sexuală, stare civilă, familie sau religie este total irelevantă și cu siguranță locul acesteia nu este în cadrul unui interviu de recrutare și selecție.

Dacă îți este adresată o întrebare atât de grosolană, „Haideți să mergem mai departe și să discutăm ce este relevant din punct de vedere profesional” este un răspuns potrivit.

Încearcă să schimbi subiectul sau nu răspunde nimic, zâmbește și treci la subiectul următor. 

Judith Humphrey ne împărtășește că un CEO i-a aruncat replica „Sper că nu intenționați să mai aveți copii”.

Deși a primit o ofertă de muncă ulterior din partea acelui angajator, Judith a ales să nu o accepte. Și noi zicem că bine a făcut. 

4. Ești pus(ă) într-o situație stresantă.

Modul în care se desfășoară interviurile în prezent poate deveni stresant pentru candidați. Uneori sunt nevoiți să treacă prin patru sau cinci astfel de interviuri, probe, teste care se succed repede.

Unii recrutori sau manageri de resurse umane sunt empatici și îți oferă un răgaz de câteva minute între interviuri. Însă de cele mai multe ori trebuie să reziști tentației de a da vreun semn de oboseală. Companiile caută angajați rezistenți, capabili să aibă performanțe îngropați în muncă și stres, dar asta nu înseamnă că nu poți prelua inițiativa. 

După ce îți exprimi aprecierea și bucuria de a-i cunoaște („Mi-a făcut plăcere să vă cunosc și să purtăm această discuție”), poți adăuga „Dacă este în regulă, aș dori să facem o pauză de cinci minute acum”.

Sigur acesta este un mod politicos și profesionist de a răspunde situațiilor incomode și nepotrivite la interviu. Sau poți întreba unde este toaleta și dacă poți să ai o pauză de cinci minute pentru a merge acolo unde și împărații merg singuri.

5. Ți se face o remarcă despre ceva ce nu ai făcut.

După citirea a zeci de CV-uri, e foarte posibil ca cei care intervievează candidații să nu își mai amintească exact detaliile din al tău sau poate îl încurcă cu al altei persoane.

Cum procedezi dacă un manager de resurse umane face remarca „Văd că ai schimbat multe joburi”? Deși tu ai avut doar două locuri de muncă în ultimii cinci ani, lămurește și clarifică eroarea, nu o lăsa să persiste.

După ce faci asta, adaugă un mesaj pozitiv din care să reiasă modul în care acestea au contribuit la dezvoltarea ta și descrie progresul tău.

6. Te întreabă care este salariul tău actual.

Este posibil să te întâlnești, ocazional, cu această întrebare. Înțelept este să nu răspunzi la ea, vei avea mai multe modalități de negociere dacă lași ca prima ofertă să vină din partea companiei.

Dacă ești primul care spune o sumă, recrutorul sau managerul cu care ai interviul se va orienta spre acea sumă dacă este una scăzută sau o va respinge ori va încerca să o reducă depreciindu-ți valoarea și priceperea, dacă o consideră prea ridicată.

În plus, compania în cadrul căreia ai interviul ar trebui să se concentreze în a-ți oferi un salariu potrivit rolului și contextului pentru care candidezi, nu unul bazat pe locul actual de muncă.

Altfel zis, trebuie să fii plătit pentru ceea ce vei face acolo, nu în cadrul altor companii. Deci lasă-i pe ei să-ți facă o ofertă.

7. Recrutorul întrerupe brusc comunicarea.

Cred că fiecare dintre noi a avut cel puțin un interviu care a decurs bine, la finalul căreia ni s-a spus că vom ține legătura și apoi n-am mai primit niciun semn din partea companiei. Îți lasă un gust amar, nu-i așa?

O modalitate de a evita o noua astfel de situație este să întrebi la finalul interviului care sunt următorii pași și când vei primi o veste de la companie. Astfel, vei avea un orizont clar de timp.

Dacă tot nu primești niciun răspuns, îi poți scrie un e-mail persoanei cu care ai avut interviul. Dacă nici așa nu reușești, încearcă să contactezi o altă persoană din companie. Important e să rămâi pozitiv și să păstrezi legătura. 

Iar pentru că vorbim despre întrebările din cadrul interviurilor, într-o ediție anterioară a newsletter-ului Hacking Work am vorbit despre întrebările pe care să le adresezi tu recrutorului și despre cele pe care e indicat să le eviți pentru a nu crea și tu o situație stânjenitoare sau incomodă pentru recrutor sau manager. 

***

Orice întrebare ți-ar fi adresată, ai încredere în tine, păstrează-ți calmul, răspunde profesionist și ferm și nu lăsa recrutorul sau managerul să te stânjenească în vreun fel.

Ești acolo să discuți un parteneriat, o colaborare între părți egale care au drepturi legale, nu un scenariu în care tu ești nevoit să te supui și să răspunzi oricărei întrebări sau remarci mai mult sau mai puțin impertinente. 

Ce întrebări incomode ți-au fost adresate la interviu? Ce situații dificile ai întâlnit în procesele de recrutare și selecție? Cum ai răspuns unor altfel de situații nepotrivite?

Scrie-ne în comentarii sau pe mail la podcast@hackingwork.ro, promitem să facem cunoscută povestea ta, chiar și în condiții de perfect anonimat. 

***

Am scris acest articol împreună cu colega mea Izabella Lukacs, din echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

Sursă foto copertă: Shuttertock

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *