Florin Gardoș descoperă Români ca lumea

Distribuie articolul

Zeci și sute de milioane de euro au cheltuit miniștrii din ultimii 25 de ani pentru așa-zisa promovare a României în lume. Poate că banii s-au furat, poate că oamenii nu s-au priceput, poate că nu s-a început de unde trebuia, cert este că beneficiile consistente de imagine ale României vin din proiecte în care statul român nu s-a implicat și nu a cheltuit niciun ban, așa cum sunt proiectele Prințului Charles sau o multitudine de inițiative culturale sau de business de mai mică amploare, ale unor străini sau români, care nu taie frunză scumpă la câini morți și prezintă probe concrete și autentice despre atractivitatea, frumusețea și bogăția naturală și spirituală ale acestor locuri și a ale acestui neam.

Unul dintre cei care schimbă percepția lumii asupra noastră, dar mai ales percepția noastră asupra semenilor noștri este fotbalistul Florin Gardoș, fost jucător la Steaua, acum component al echipei britanice Southampton. Foarte natural, simplu și fără a cere bani de la stat, Florin Gardoș a lansat o pagină de Facebook, denumită Români ca lumea, în care publică poze cu români aflați la muncă peste hotare și afirmă cu încredere și bun simț că „românii din străinătate nu sunt toți cerșetori, hoți și leneși. Sunt milioane de români cinstiți și frumoși în toată lumea. Când îi întâlnești, pozează-i!”.

romani

Pagina este pornită recent, iar Florin Gardoș o ține deschisă pentru toți cei care îndrăgesc ideea și pot furniza probe foto-video despre românii onorabili din diaspora. Este o idee excelentă și dovedește că inițiativele de promovare cu adevărat puternice autentice vin de la oamenii simpli, nu de la autoritățile incompetente și corupte ale statului. Și ne mai învață ceva Florin Gardoș: nu putem avea pretenția de la străini să ne respecte și să ne considere egalii lor, dacă noi nu facem acest lucru înaintea lor. Avem mare nevoie de o reconstrucție a identității naționale, a credibilității noastre ca națiune și a încrederii în propriile forțe și în semenii noștri. Dar treaba asta trebuie să pornească simultan și puternic din fiecare dintre noi. Pentru început, putem ajuta măcar cu un like și un share, fiindcă ideea sinceră a lui Florin Gardoș merită toate aprecierile și mulțumirile noastre.

gardos

 

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *