Efectul contagios al demisiilor și concedierilor

O demisie nu vine niciodată singură, de multe ori este urmată de alte demisii ale oamenilor din aceeași organizație. La rândul ei, o concediere este urmată de foarte multe ori de alte plecări voluntare, din același colectiv de lucru. Putem vorbi despre un efect contagios al plecărilor, voluntare sau involuntare, dintr-o echipă și dintr-o organizație.
Distribuie articolul

Ce efect are plecarea unui om asupra grupului sau echipei?

O echipă de cercetători de la University of British Columbia și University of Minessota a studiat circumstanțele în care plecarea unui om dintr-o echipă produce efecte de multiplicare a plecărilor și a concluzionat că, de cele mai multe ori, dispariția unui om dintr-o organizație duce la schimbarea țesăturii sociale și operaționale a acelui grup și la apariția unor dezechilibre de rețea, care se concretizează frecvent în creșterea numărului celor care părăsesc echipa.

Atunci când rapoartele financiare ale unei firme nu arată bine sau când managerii unei companii doar anunță că ar fi posibil să recurgă la concedieri, în organizații se produce un șoc psihologic care sugerează oamenilor că locurile lor de muncă nu mai sunt atât de sigure. Incertitudinea și volatilitatea sunt dușmanii stabilității, iar lipsa siguranței psihologice îi face pe oameni să caute rapid un alt adăpost profesional, mai stabil, mai de încredere.

Foarte frecvent, cei care se consideră valoroși profesional și capabili să primească alte oferte de lucru devin activi în piața muncii, candidează la alte joburi, participă la procese de recrutare și de multe ori părăsesc firma. Comportamentul lor îi stârnește și motivează și pe alții, iar de la prima demisie până la următoarele nu mai este deloc o cale lungă.

Angajații rămași vor căuta oportunități mai bune

Valul de plecări crește de la o zi la alta. Plecarea voluntară și instalarea în alte organizații a performerilor este un semn că „se poate mai bine” pentru restul angajaților. Cei rămași nu vor sta cu mâinile în sân și vor căuta și ei oportunități mai bune. Studiul profesorilor americani arată că, în cazul demisiilor, următorul val de persoane care pleacă benevol urmează după aproximativ 3 luni. Dacă vorbim despre concedieri, perioada în care apar următoarele plecări se scurtează la sub o lună.

Același studiu ne învață două lucruri foarte interesante și despre concedieri: Unu – Concedierea unor angajați performanți, fără ca managerii să prezinte motive clare și credibile, îi determină și pe restul angajaților competenți să se gândească să plece din proprie inițiativă; Și doi – concedierea celor leneși, agresivi, care se comportă abuziv sau care îi deranjează pe restul crește șansele ca oamenii cu adevărat valoroși să rămână în echipă.

Ne pregătim să trecem printr-o perioadă de dificultăți economice, iar multe organizații și mulți manageri iau în calcul inclusiv să renunțe la o parte din oamenii cu care lucrează. Ar trebui să ținem minte cu toții că perioadele dificile trec, dar memoria oamenilor nu funcționează doar pe termen scurt. Așa că orice manager trebuie să știe că deciziile pe care le ia acum vor produce efecte imediate în moralul oamenilor săi și efecte de lungă durată în privința loialității acestora. 

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *