Ci mai degrabă ne referim la faptul că munca poate să aibă efecte și asupra sănătății. Ideea unui loc de muncă periculos evocă, de obicei, imaginea unui șantier de construcții aglomerat, cu riscuri de cădere, săpături și echipamente sau a unei fabrici cu multe piese în mișcare și utilaje zgomotoase. Cu toate acestea, chiar și munca de birou poate impacta negativ sănătatea. Felul în care ne configurăm spațiul de lucru poate influența semnificativ sănătatea noastră, precum și rezultatele profesionale.
Ce riscuri de sănătate implică munca la birou?
Ne-am întrebat care sunt riscurile pentru sănătate, atunci când muncim la birou, și de ce este atât de importantă ergonomia?
Durerile, blocajele, lipsa puterii de concentrare și afecțiunile de mobilitate sunt din ce în ce mai răspândite, de vină fiind utilizarea prelungită a dispozitivelor tehnologice, sedentarismul și ergonomia deficitară. Leziunile ergonomice, care includ multe afecțiuni musculo-scheletice și traumatisme cauzate de eforturi repetitive, reprezintă o parte enormă din totalul leziunilor și din costurile asociate muncii, plătite de angajatori.
Costul leziunilor ergonomice: 635 de miliarde de dolari pe an
În Statele Unite, s-a constatat că o treime din accidentele de la locul de muncă intră în categoria leziunilor ergonomice. Asta reprezintă o povară de aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru angajatorii din SUA – iar la acest preț foarte mare trebuie să adăugăm costurile indirecte ale absenteismului, prezenteismului, moralului scăzut și durerilor cronice, care îi costă pe angajatori peste 635 de miliarde de dolari pe an.
Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont în configurarea spațiului de lucru
Ca să înțelegem mai bine problemele cu care se pot confrunta angajații atunci când vine vorba de confort și sănătate prin prisma lucrului la birou, l-am invitat alături de noi pe Florin Enache, consultant de securitate și sănătate în muncă cu o experiență de peste 10 ani. Florin este inginer de calculatoare, specialist în ergonomie la birou și coordonator al activităților de securitate în muncă în 24 de țări pentru o companie din domeniul IT.
L-am întrebat pe Florin cum facem în mod sănătos amenajarea unui birou, care sunt cele mai importante aspecte ce trebuie luate în considerare atunci când ne configurăm spațiul de lucru:
Trebuie avut în vedere că biroul trebuie să conțină anumite elemente, trebuie să conțină lumină naturală, lumina artificială, o temperatură potrivită pentru activitatea pe care o desfășurăm.
Când discutăm de echipamentele potrivite pentru desfășurare a activității, putem discuta de scaunul ergonomic pe care trebuie să-l avem, de biroul potrivit și, de preferat să avem unul reglabil pe înălțime.
Atunci când avem o activitate de birou, este necesar să utilizăm un monitor extern, mouse și tastatură externă. Toate aceste lucruri trebuie setate într-un mod cât mai potrivit centru persoana noastră, pentru corpul nostru.
Cum setezi corect scaunul de birou
Florin ne spune că primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a avea o setare corectă a spațiului de lucru este să ne alegem scaunul potrivit constituției noastre:
Pasul 1 este să ne așezăm pe scaun și să reglăm șezutul acestuia astfel încât antebrațele noastre să fie paralele cu blatul biroului.
Pasul 2: ne asigurăm că tălpile noastre stau pe ceva tare. Dacă ajungem cu tălpile pe podea este foarte bine. Dacă nu ajungem, va trebui să folosim un suport de picioare. Sau dacă lucrăm de acasă, putem improviza. Putem pune o cutie tare de exemplu, câteva cărți, câteva reviste, astfel încât tălpile noastre să fie susținute.
Pasul 3 este să ne asigurăm că spătarul scaunului ne susține coloana într-un unghi de 90° iar partea lombară a spatelui este susținută de spătarul scaunului. Tocmai de aceea, ar fi bine ca spătarul scaunului ergonomic să fie unul reglabil pe verticală.
Cum setezi corect monitorul și dispozitivele periferice
Florin ne spune că, pentru a asigura o postură ergonomică la birou, specialiștii recomandă să așezăm monitorul extern la o distanță de o lungime de braț, ajustând ulterior cu 5-10 cm, menținând înălțimea astfel încât marginea superioară să fie la nivelul ochilor.
Tastatura și mouse-ul ar trebui plasate aproape de noi, asigurând o poziție neutră a încheieturii mâinii:
Specialiștii în ergonomie recomandă ca distanța dintre noi și monitor să fie o lungime de braț. Stând în fața mouse-ului și a tastaturii, ridicăm brațul, iar la capătul brațului nostru ar trebui să fie monitorul extern. Desigur, această distanță nu poate fi potrivită pentru toată lumea. Tocmai de aceea, specialiștii vin cu o completare, și anume: după ce facem această setare putem apropia sau putem depărta monitorul extern cu 5 – 10 cm, dar nu mai mult.
Nu se recomandă să-l depărtăm foarte mult și nu se recomandă să umblăm la setările aplicațiilor windows-ului, de exemplu să schimbăm rezoluția, să mărim iconurile, să mărim textul astfel încât noi să vedem corespunzător. Pe lângă distanța dintre noi și monitor trebuie avut în vedere și înălțimea monitorului, iar aceasta se setează în felul următor: marginea de sus a monitorului trebuie să fie la nivelul ochilor noștri. Acest lucru trebuie avut în vedere când vine vorba de înălțimea acestuia.
Mouse-ul și tastatura trebuie să stea întotdeauna cât mai aproape de marginea biroului și cât mai aproape de noi atunci când le utilizăm. Mâinile noastre nu trebuie să formeze diverse unghiuri. Mâinile noastre și încheietura mâinii trebuie să fie într-o poziție neutră, de 180°.
Birourile reglabile pe înălțime aduc beneficii reale sau nu?
Am observat la mulți oameni, în ultimii ani, tendința de a folosi birouri a căror înălțime este reglabilă și care permit să lucrezi atât așezat pe scaun, cât și stând în picioare, ca să se și miște câte puțin, să nu fie sedentari, chiar când lucrează. Să vedem ce spune Florin: există beneficii semnificative pentru sănătate asociate cu utilizarea biroului în picioare?
Este această poziție de lucru mai ergonomică?
Clar, este un avantaj să beneficiezi de o astfel de setare atunci când lucrezi la calculator, iar alternarea statului jos pe scaunul ergonomic cu statul în picioare este un beneficiu pentru fiecare dintre noi. Chiar lucrul acesta se recomandă, și anume în timpul programului de lucru să alternăm tot timpul activitatea, să alternăm tot timpul statul jos sau lucratul stând jos pe scaun cu lucratul stând în picioare.
Atenție însă, specialiștii nu recomandă să se lucreze în picioare perioade lungi de timp. Tocmai de aceea pe parcursul unei zilei trebuie să ne dozăm foarte bine lucratul din picioare cu lucratul stând jos.
O altă recomandare a lui Florin este introducerea în programul de lucru a unor exerciții simple de mișcare de un minut sau două, care să ne relaxeze musculatura:
Specialiștii spun că pentru a preveni aceste afecțiuni trebuie să ne formăm anumite obiceiuri astfel încât la intervale regulate de timp, la o oră, o oră și jumătate maxim, să încercăm să ne ridicăm de pe scaun și să facem puțin stretching, să ne mișcăm.
Ochii sunt destul de solicitați atunci când lucrăm la calculator. Tocmai de aceea, la intervale regulate de timp ar fi bine să facem pauză, să nu ne mai uităm la monitor, televizor sau telefon mobil. În pauzele de la muncă, încercați să clipiți mai des, să priviți un punct fix la distanță pentru 20s. Lucrul acesta ajută pentru sănătatea ochilor. Pentru că stăm cu capul într-o poziție fixă, ar fi bine să avem în vedere să facem diverse mișcări ale capului. Toate aceste lucruri ne pot ajuta zona cervicală să se relaxeze. Alte exerciții pe care le putem avea în vedere pot fi cele pentru pentru umeri.
Ce este Tech neck
Unul dintre subiectele fierbinți și foarte menționat atunci când discutăm despre problemele muncii la birou este ceea ce se numește ”Tech neck” – gâtul suferind din cauza tehnologiei, adică afecțiunile din zona gâtului specifice celor care lucrează mult la calculator.
După o zi în care lucrezi stând în fața ecranului, este posibil să te doară spatele sau ochii. Specialiștii au atenuat această problemă, stabilind standarde ergonomice în birouri. Însă ce se întâmplă în contextul muncii de la distanță? În lipsa monitoarelor, stăm cocoșați deasupra laptopurilor și smartphone-urilor, punând mult mai multă presiune pe zona gâtului.
Numărul persoanelor care caută pe Google „Tech Neck” a crescut cu aproape o treime în Statele Unite. În Marea Britanie, durerea de gât este una dintre cele mai frecvente afecțiuni provocate de utilizarea dispozitivelor digitale, 75% dintre angajați susținând că au această problemă.
Tech Neck este consecința petrecerii timpului privind în jos, către telefon sau tabletă, ori a poziționării capului înainte, pentru a privi ecranul unui laptop sau computer – ceea ce provoacă dureri, rigiditate și chiar leziuni. Această afecțiune poate avea numeroase efecte secundare, cum ar fi: dureri de cap, dureri de gât, de umăr sau de spate, amorțeala mâinilor, tensiune musculară, modificări ale coloanei vertebrale ori chiar scăderea capacității pulmonare.
Cum ne influențează sănătatea lucratul de acasă
Lucrul de acasă a devenit o parte din viața multor oameni, iar mulți dintre aceștia aleg să lucreze din locuri mai puțin convenționale, cum ar fi patul. Cu toate acestea, lucrul din pat poate avea efecte adverse asupra sănătății și confortului, și poate agrava afecțiunile ergonomice, în special tech neck.
Când suntem tineri și la început de carieră sau când muncim în birouri bine dotate, nu ne dăm seama de aceste riscuri. Însă, atunci când lucrăm de acasă și nu avem cele mai confortabile condiții și piese de mobilier și, pe măsură ce avansăm în vârstă, trebuie să fim atenți la aceste mici detalii care pot avea consecințe serioase. Corectarea posturii la birou și adoptarea unui comportament de prevenire pot ajuta la reducerea riscurilor și la menținerea sănătății.
În concluzie, munca de birou, deși pentru mulți pare mai comodă, are, la rândul ei, efecte asupra sănătății. De aceea, e important ca angajatorii să ia măsuri pentru configurarea corectă a spațiului de lucru, dar și să le ofere angajaților suport când vine vorba de lucrul de acasă, pentru a-i ajuta să aibă un mediu de lucru propice. Pe cât de simple par aceste măsuri, pe atât de importante sunt, iar pe termen lung contribuie la satisfacția și eficiența echipei.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase
Avem și o versiune video a acestui articol, publicată în cadrul serialului „Make It Work”, parte a proiectului nostru multimedia Hacking Work. Vă oferim aici acest video, invitându-vă să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!
***
Acest articol vă este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
Pentru că știe că sănătatea înseamnă echilibru pentru minte și trup, MedLife a lansat singurul abonament medical 361 de grade. Un abonament complet, cu acces la servicii de prevenție, sport, nutriție, dar și asigurare medicală inclusă. Prin intermediul acestuia, MedLife susține dezvoltarea unui mediu de business sănătos în România.
Iar împreună cu MedLife, prin articolele scrise și publicate de echipa Hacking Work, vă oferim inspirație, prin idei valoroase pentru organizații sănătoase.
***
Acest articol este scris de Andreea Popescu, parte din echipa care lucrează la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.
***