Dragă Moș Crăciun, fă-mi jobul mai bun!

Servus oameni mari, ne-am îngăduit să ieșim puțin dintre articolele și înregistrările tipice cu care v-am obișnuit, pentru a vă lansa o altfel de provocare vouă, tuturor celor care ne citiți cu încrederea că vă reprezentăm și informăm corect despre piața muncii. O facem cu drag și SPOR, și de această dată, doar că pe un ton mai festiv, cu care sperăm să vă „molipsim” și pe voi. Promitem și că primiți ghidaj și întrebările potrivite, trebuie doar să fiți dispuși să fiți onești cu voi înșivă.
Distribuie articolul

„Când o să fiu mare, vreau să mă fac un om bun.”

Îți amintești ce copil entuziasmat erai? Cu cât curaj visai că o să schimbi lumea și câtă speranță îți puneai în scrisorile trimise lui Moș Crăciun?

Poate te visai doctor, musafir, balerină sau astronaut, însă indiferent de meseria aleasă, aveai încredere că viitorul tău o să arate bine. Credeai în meritocrație și ți-ai trasat un drum clar pe care aveai să-l urmezi. Apoi ai crescut și ai intrat în câmpul muncii, iar viața a început să prindă nuanțe de gri. Cum arată jobul tău acum? Ai primit ceea ce îți doreai?

Cel mai probabil, ai dat de șefi abuzivi, colegi incompetenți, mediu de lucru toxic, șanse scăzute de învățare, climat organizațional tulbure și un context socio-economic la fel de haotic. 

Am vorbit cu Moșu’ să înființeze departamentul pentru oameni mari

Pentru că vrem să creștem lideri care aduc shimbarea, am pornit campania „Moș Crăciun, fă-mi jobul mai bun!”, pornind de la premisa că Moș Crăciun a înființat departamentul pentru oameni mari și ascultă cele mai arzătoare dorințe cu privire la locul de muncă. 

Considerăm acest exercițiu unul valoros, care poate fi terapeutic pentru organizații și oamenii care le însuflețesc. Am întrebat astfel ce își doresc oamenii de la joburile lor: Condiții mai bune? Un șef mai empatic? Colegi mai săritori? Cafeluță fără scandal? Căldură în birou și-n oameni?

Deoarece ne-am luat misiunea de a vorbi clar, curajos și cinstit despre piața muncii, am adunat „scrisorile” primite pe toate platformele noastre, încurajând un dialog deschis, între angajați și angajatori. Pe lângă prime de Crăciun, suntem siguri că angajații își doresc să fie ascultați și întrebați ce nevoi reale au. 

Pentru o viață sănătoasă, cafeluța de la job se bea fără scandal! 

Moș Crăciun fă-mi jobul mai bun

Am provocat oamenii să ne trimită dorințele lor în moduri cât mai creative, dar lipsite de cuvinte obscene sau expresii care ar putea dăuna cuiva. Încurajând folosirea hashtagului #HackingSanta pentru postările publice, dar și a mesajelor private, în care păstrăm anonimatul persoanei în cauză.

Ca să inspirăm oamenii să ne scrie, am început noi bulgărele de zăpadă, așa că am scris niște dorințe auzite des în narativele oamenilor:

„De Crăciun, vreau să fie șefu’ mai bun!”

„Vreau să-mi beau cafeluța fără scandal.”

„Îmi doresc să simt că NU arde totul în fiecare zi.”

„Vreau bătăi pe umăr, nu de cap.”

„Mi-ar plăcea să pot avea personalitate și la job.”

„Vreau să merg la toaletă fără cartelă.”

„Vreau să mâncăm în pauza de masă.”

„Vreau să nu îngrășăm targetu’ în Ajunul Crăciunului.”

Cea mai arzătoare dorință de Crăciun – joburi mai bune.

Nu doar noi am ajuns la concluzia asta, ci și oamenii care au apreciat campania noastră. Hacking Santa nu a stat peste program cât să intre în burnout, dar a avut de unde alege câteva „scurte și tari”, zise cu curaj de oamenii care își doresc joburi mai bune:

„Dragă Moș Crăciun, vreau să fie vorba mai mult despre calitatea livrată, nu despre cantitate.”

„Să ia cu el cam 30% din angajaţi şi să-i ducă la Polul Nord.”

„Un salariu decent, 4000 sau 5000 de lei pe lună, în loc de 2100 lei.”

„Să le aduc curaj oamenilor să plece din companiile toxice. 🚀”

„Să nu își mai dea cu părerea colegii care nu sunt din același domeniu/departament.”

„Să nu mai fiu obligat să lucrez de sărbătorile legale de stat și să-mi iau concediu când zic ei.”

„Să nu mai am colegi de 30-40 de ani, care se comportă ca la grădiniță.”

„Să am colegi cărora le pasă mai mult de rezultate și calitatea muncii, decât de cafeluță și vacanță.

Moș Crăciun fă-mi jobul mai bun

„Orar de 6 ore, niște bonusuri, al 13-lea salariu și să dispară o dată și-o dată pupincuriștii…Dar na, rămân vise.”

„Lipsa asta de înțelegere din partea clienților mi se pare horror. Ei au impresia că sunt stăpâni pe ceva sau, mai rău, pe cineva, și că li se cuvine totul. Și nu e vorba doar de manageri cât și de angajații care interacționează cu clienții „misecuveniști”. Eu, în calitate de angajat, îmi doresc pentru anul viitor numai lume faină. De lumea „nefaină” aș prefera să stau la distanță”.

„Eu mi-aș dori ca cei de la Wizzair aka Mizer, să nu ne mai oblige să ne luăm concediu neplătit <<voluntar>> și să spună că e pentru binele colectiv.”

„Să se pensioneze medicii primari care sunt în instituții doar cu numele.”

„Mai multă transparență și cafea mai bună la birou. Nu știu de unde o cumpără, dar este atât de proastă. Avem aparate foarte bune de cafea, dar degeaba.”

„#HackingSanta îmi doresc ca salariul minim pe economie să îmi ajungă pentru a întreține doi copii cu dizabilități locomotorii și din acest minim pe economie să le pot asigura și recuperările intense de care au mare nevoie.”

Am primit însă și scrisori mai ample, în care oamenii și-au expus poveștile, și-au verbalizat vulnerabilitățile și au vorbit în detaliu despre viața lor profesională:

„Bună ziua,

Vă scriu pentru că îmi doresc o schimbare în viața mea profesională.

Nu voi scrie despre ce carieră de succes îmi doresc, căci nu asta caut, ci un loc unde să simt că acolo este locul meu și să nu am sentimentul că lucrez, ci că fac un job de plăcere.

Mi-am dorit mereu un lider care să mă ghideze într-o nouă provocare, să îmi ofere suport și să rezonăm împreună. Se spune că, pentru a fi lider, cea mai mare calitate pe care ar trebui să o ai este să fii un om bun.

Eu la bază sunt inginer mecanic, însă din cauza situației financiare și a faptului că mi se pare că încă se ține cont că ești „femeie” și mamă, mi-ar plăcea să o iau pe un alt drum – pe partea financiară sau admin pe HR, în speranța că poate pe această cale îmi găsesc și eu locul. În speranța că se găsește ceva, vă pot trimite în privat CV-ul meu.

Vă mulțumesc și o zi frumoasă!”

„Dragă Moșule,

Io nu prea am ce să-ți cer pentru actualul loc de muncă. Chiar dacă nu e perfect (dar cine e?) e mult mai bine ca-n alte locuri și nu văd hibe majore, pe care nu putem să le rezolvăm singuri.

Dar, io mi-aș dori să convingi mai mulți oameni să se implice în schimbările dorite, să înțeleagă că Moșul nu poate să facă toate lucrurile în locul. Mai are nevoie și de ajutoare, și nu doar de Crăciun.”

Și angajatorii cred în #HackingSanta!

Poate cea mai plăcută surpriză a acestei campanii, au fost răspunsurile și implicarea angajatorilor:

„Dragă Moș Crăciun, 🎅🏻

Noi la Rockwool, ne dorim ca toți angajații să se simtă în siguranță. Sentimentul că lucrează într-un mediu confortabil, că sunt protejați și că pot să se concentreze pe ceea ce fac cel mai bine, fără să se gândească la pericole.🔥 Bineînțeles, și un pic de pace interioară ajută. Te rugăm, ne ajuți? #HackingSanta

Mulțumim, 🙏”

Moș Crăciun fă-mi jobul mai bun

„Îmi doresc sănătate mintală. Din păcate, văd zilnic această degradare printre colaboratori (nu-mi permit să spun unde) și mă afectează profesional. Consider că firmele mici, cum am și eu, doar prin evoluție și diversitate vor putea rezista, însă vin firmele mari și ne calcă în picioare alături de stat. Firmele mari cu angajații toxici ne dau nouă fișiere de completat deși e treaba lor, iar statul prin sustinerea ZERO a sănătății și infrastructurii.

Problema corporațiilor este că niciodată nu vor să ajute un întreprinzător mic, și îl asupresc prin idei ca acestea: dacă vreți să lucrați cu noi, trebuie să acceptați condițiile noastre. Cam ăsta e cadrul în România acum. Partenerii din UE nu au asemenea relații cu furnizorii, un retailer german nu-i pune cuțitul la gât, ci îl roagă să-l ajute să vândă mai bine. La noi e un delir printre buyeri, tocmai pentru că liderii sunt umili față de corporații și doar se supun.”

***

Ca o concluzie, #HackingSanta o să aibă mult de lucru pentru a îndeplini toate dorințele de anul acesta. Deși are mult entuziasm și își dorește binele companiilor, Moșu’ nu poate să facă minuni singur, așa că are nevoie de ajutoare. Noi toți suntem responsabili de sănătatea organizațiilor, fiind datori să încercăm să venim cu soluții creative și investind mereu în educația noastră.

Vă dorim joburi bune, muncă cu sens și spor și mult curaj să luptați pentru schimbările la care visați!

***

Acest articol este scris de colega mea, Loredana Giță, din echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

Distribuie articolul

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *