Student? Stres? Anxietate? Depresie? Află aici unde și cum poți găsi ajutor.

Am primit ieri un mesaj pe care l-am făcut public. Tot mai mulți studenți (în Cluj, dar nu numai) se confruntă cu simptome de anxietate și depresie. Mai ales cei care au trecut prin doi ani de învățare la distanță, din cauza pandemiei. Am întrebat imediat pe rețelele sociale dacă știți cumva dacă există programe gratuite sau accesibile financiar de sprijin specializat: psihoterapie, consiliere, servicii de mentorat.
Distribuie articolul

Este mare nevoie de sprijin specializat: psihoterapie, consiliere, servicii de mentorat, pentru studenți, pentru elevi, dar nu numai pentru ei. Am întrebat dacă este cineva care face voluntariat în acest domeniu și cum credeți că putem ajuta, noi. Ce am putea face, concret, să le oferim sprijin, asistență, încredere, resurse pentru a depăși dificultățile?

Împreună cu colegii mei din echipa Hacking Work am adunat o sumedenie de informații și am primit o mulțime de răspunsuri, mesaje, resurse și informații și le pun aici pentru toți cei care au nevoie.

Vă mulțumesc tuturor pentru contribuție, solidaritate și umanitate și vă îndemn să adăugați informații și resurse aici, în comentarii, dar și să duceți acest articol prin distribuire și comentarii la cât mai mulți oameni care au nevoie de sprijin.

Pun aici toate informațiile, contactele și recomandările pe care le-am primit:

  • ONLINE: Accesați cu încredere https://deprehub.ro/. Este și un program special pentru adolescenți.
  • ONLINE: Cu mare încredere, accesați PAXONLINE.NET. Fondator: stimabilul domn Prof. Univ. Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca. Apelati cu toata increderea!
  • ONLINE: https://www.anxietycentre.com/ – e o resursă excelentă și e foarte bună platforma.
  • ONLINE și CLUJ: În regim de self-help, există 2 platforme dedicate anxietății (https://www.paxonline.net/) și depresiei (https://www.depreter.ro/). Se poate face o evaluare inițială gratuită și se pot parcurge câteva module gratuite, respective altele contra-cost, la un preț accesibil.
    Pentru servicii de psihoterapie decontate este nevoie de trimitere de la medicul de familie la un medic psihiatru, care va putea da trimitere către un psiholog care lucrează prin CAS (sunt plafonate).
    Organizația Mental Health for Romania a creat o „hartă” a specialiștilor care oferă gratuități/reduceri pentru minori și studenți (și nu numai). Se pot vedea aplicând filtrele la ei pe site.
    În plus, toate universitățile din Cluj au un centru de consiliere sau o structură care oferă astfel de servicii: pentru UBB; pentru UMF; pentru UAD; pentru USAMV:
  • CLUJ: Clinica Universitara UBB Psytech ofera sedinte de consiliere/terapie studentilor si angajatilor UBB in mod gratuit (http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro). De asemenea se desfasoars constant evenimente de sustinere a sanatatii mentale a studentilor (evenimentele apar promovate pe pagina de FB a clinicii –https://www.facebook.com/ClinicaPsyTech); Clinica Universitara de Psihologie Babes Bolyai Psytech organizează periodic diverse campanii, în special pentru studenți. Mail: clinicadepsihologie@psychology.ro;
  • CLUJ: COCP FSEGA ofera servicii de consiliere gratuita la FSEGA. La centrul de cariera al UBB se ofera servicii de consiliere gratuita pentru studenti. Si mai este centrul Expert al UBB unde se pot face sedinte de terapie gratuit. Pentru servicii de consiliere gratuite, există și Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al UBB. Sau mai avem Centrul de Consiliere „Student Expert” al Universitatii Babes-Bolyai. Sunt ședințe gratuite. https://www.facebook.com/ConsiliereStudentExpert
  • IAȘI: De regula in fiecare centru universitar exista un serviciu pentru studenti. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza există psihologi care sunt implicati in consiliere, precum si persoane care livreaza traininguri pe soft skills, pentru a nu ajunge sa fie coplesiti de cerinte. Unele actiuni sunt finantate din fonduri europene, altele nationale, iar alte sunt pur si simplu pro bono. Este nevoie de mult mai multa investitie in aceasta zona, insa semintele sunt plantate.
  • TIMIȘOARA: https://www.uvt.ro/educatie/facilitati-pentru-studenti/consiliere-ccoc/
    Aici poate cere consiliere in Timisoara si mai mult ca sigur ca asa ceva se gaseste si la alte Universitati.
  • ONLINE și CLUJ: Blue Monday. spune-i să se înscrie pe www.bluemonday.ro. avem în continuare psihologi pe platformă care pot răspunde cu costuri mici spre deloc.
  • CLUJ și ONLINE: Salut! Noi la Wikid (https://wikid.me/sedinta-gratuita) ne ocupăm fix de asta.
    Suntem un grup de tineri care au dat drumul la o inițiativă prin care ajutăm tinerii să se simtă mai bine și să lege relații sănătoase. Facem asta prin grupuri de suport și psihoeducație ținute de psihologi și la prețuri accesibile (180 lei pe luna pentru 4 ședințe de 2 ore fiecare iar acum avem si 20% reducere).
    Plus ca pot încerca gratuit, sa vadă daca le se potrivește acest format. Preturile sunt mici pentru ca facem tot posibilul ca serviciile de sănătate mintală sa fie mai accesibile. Grupurile le ținem și fizic in Cluj dar si online.
    Până acum am lucrat mostly cu studenți, deci dacă crezi ca am fi de ajutor, ne-ar face mare placere să o facem și sa povestim mai multe.
  • ONLINE și CLUJ: Organizația Minte Forte avea un program pentru studenti. Si este si Centrul de resurse pentru studenti.
  • ONLINE: Am găsit la prima căutare cateva informații privitor la direcții ce pot considerate : https://smartliving.ro/ce-trebuie-sa-faci-ca-sa-mergi-la-psiholog-gratuit/ ; https://www.istt.ro/asistare-psihologica-gratuita/. Cu siguranța la o căutare mai atenta se pot găsi mai multe soluții. Din perspectiva mea diagnosticarea și tratamentul trebuie sa vina de la o persoana calificată. Dacă persoanele consideră că nu mai pot fata trebuie sa reacționeze urgent ca trauma să nu se adanceasca.
  • ONLINE: Contactați Asociatia Psihologilor din Romania.
  • CLUJ și ORADEA: Din cate stiu eu la facultatea de psihologie din Cluj sunt programe pentru studenți, dar nu stiu exact dacă sunt doar pe baza de participare la studii sau se oferă si consiliere gratuită.
    La Oradea știu sigur ca este centrul de consiliere unde masteranzii de anul 1 si 2 oferă consiliere gratuită pentru studenții din Universitate. De asemenea sunt psihologi care oferă reducere pentru studenți, eu una (Adina Popa Zaharia – psiholog) am tarife reduse pentru studenți. Gratuit se oferă o ședință, maxim 2 și îți spun și de ce doar atât, pentru că, de câte ori oferi ședințe gratuite, clientul nu se mai prezintă, nu îți mai răspunde la telefon și din păcate în acea categorie sunt inclusiv studenți.
  • PROGRAM NAȚIONAL: Din grijă pentru copii – Informații în știrea de la Radio Cluj.
  • ONLINE: Cortul Terapeutic este o campanie de responsabilizare și informare socială despre importanța psihoterapiei. Inițiativa a fost demarată în 2018 de un grup de psihoterapeuți români, voluntari în cadrul Asociației “Enable Emotions” – Mail: cortulterapeutic@gmail.com sau salut@cortulterapeutic.ro.
  • CLUJ: Asociația Dog Assist – terapie asistată de animale – George Mosoia face o treabă excepțională. Vedeți și un video despre asta.
  • CLUJ și ONLINE: Andreea Strat – Consilier vocațional, career coach, HR Manager – ”Îți scriu în legătură cu postarea pe care ai făcut-o în legătură cu studenții. Dacă este nevoie aș putea să iau în coaching (voluntar) 3 studenți”.
  • ONLINE și în CLUJ: Ionuț Iacob, Director operațional Ecolor și coach ACC – Eu pe langa profesia pe care o desfasor zi de zi si care presupune by default interactiune de calitate si suport pentru oamenii cu care lucrez, sunt si coach certificat international la nivel ACC, eu sunt dispus sa ajut pro bono daca sunt studenti/ elevi care sunt in dificultate si isi doresc sa aiba parte de coaching/ mentorat. Daca nu ne ingrijim de generatia tanara atat de mult incercata de presiunile din toate directiile (inclusiv a noastra a parintilor sa fim onesti), tentatiile… nu ne ingrijim de noi. Acum e clar ca daca apar semne clare care reclama nevoia de psihoterapie, vor fi directionati acolo, nu ne jucam cu oamenii. E-mail: ionut.catalin.iacob@gmail.com
  • ONLINE: Denisa-Maria Petriș, Psihoterapeut dși pe Instagram Terapie pentru Zoomeri.
  • ONLINE: Gianina Șadi , Coach în Inteligență Emoțională și studentă la Psihologie, anul 1. Studiez psihologia și caut să îmi aprofundez cât mai mult cunoștințele din acest domeniu. Totul a început dintr-o nevoie personală, atunci când m-am pornit în călătoria descoperirii de sine și a vindecării trecutului. Sunt un om care caută intimitate. Am descoperit acest lucru despre mine la 30 de ani. Cu drag pot să ajut, atât cât ține de competența mea și îmi permite timpul.
  • ONLINE și IAȘI: Alina Axane – Ar fi fain să știe că există și terapie, și coaching, și change strategy. Și oameni care ar putea să-i ajute chiar și cu o sesiune, cu o schimbare de perspectivă. De exemplu, eu am lunar câteva sloturi pe care le blochez pentru sesiuni 1-1, online, gratuite pentru contexte din astea. Sesiunile sunt de change strategy și uneori am și elemente de desen în ele, mai ales pentru cei care au nevoie să gestioneze anxietate și stres. Pot să le ofer și luna aceasta, și mai departe, lunile viitoare. Feel free să dai mai departe informația, dacă vei considera că e utilă. Las aici linkul către sesiune, doar că să vadă/ca sa vezi cum arată sesiunea care are și elemente de desen: https://axane.ro/produs/voucher-cadou-sesiune-individuala-relaxare-prin-desen Și am scris aici mai multe despre cum pot ajuta în zona asta de anxietate și stres, deși vorbeam mai mult despre cei din corporații. Însă mecanismele sunt cam pe acolo. https://www.revistabiz.ro/alina-axane-cand-pictam-obtinem-o-stare-fizica-si-profunda-de-odihna/
  • ONLINE: Mirela Bălțatu – Am văzut postarea ta și sunt deschisă să ajut. Deși mă promovez pe partea de marketing am un proiect pentru tineri: consiliere psihologica și dezvoltare personala, mindset, coaching in carieră.
  • ONLINE: Luminița Maier, psihoterapeut – Buna seara, am vazut postarea referitoare la tinerii care sufera de anxietate/depresie. Va invit sa vizitati pagina cabinetului meu plus: am 18 ani experienta in corporatie si 15 ani in psihologie clinica. Lucrez in prezent cu adolescenti si tineri pe anxietate si depresie, sunt in proces de inregistrare in proiectul Dingrijaptcopii (<18ani) – consiliere gratuita pentru adolescenti. Costul standard al unei sedinte de consiliere 180 ron. Pentru tinerii care v-au apelat, si care vin pe aceasta cale: 150 ron / sedinta online. Pe facebook ma gasiti cu: Luminita Maier Cabinet Individual de Psihologie. Sper sa fie de folos!
  • ONLINE: Irina Costin – Imi ofer ajutorul pentru sesiuni 1:1 de orientare in cariera si sprijin emotional, in cazul in care sunt persoane carora le-ar fi benefic genul acesta de sprijin. De ceva timp am inceput sa ofer cunoscutilor / studentilor pe care ii stiu sesiuni de guidance in ceea ce priveste orientarea in cariera, CV feedback, tips & tricks pe zona de interviuri si overall sprijin cu tot ceea ce inseamna zona de recrutare, unde am petrecut ultimii 6 ani din punct de vedere profesional. Asadar, daca este oportun email-ul meu in contextul acesta, mi-ar face mare placere sa ajut 🙂 putem gandi impreuna modalitate optima de organizare, ba chiar am in minte inca o persoana care cred ca s-ar implica si ar fi bucuroasa sa ajute. Email: Irina Costin costinelenairina@gmail.com
  • ONLINE: Gabriela Sucala – Sunt Gabriela de la Sucalas Laboratory, o firma mica din Cluj, va scriu in legatura cu postarea legata de suport pentru tineri in zona Cluj. Sunt un psiholog cu formare atat in psihologie educationala cat si psihologia muncii,  in prezent activez atat in Resurse Umane cat si in activitati de coaching organizational. Imi pot oferi  90 de minute saptamanal pentru mentorat si discutii cu tineri, daca este nevoie. Email: Gabriela Sucala coaching@spacetogrow.eu
  • ONLINE: Alexandra Mistor – Am citit postarea ta de pe linkedin cu privire la studentii/elevii din Cluj. Eu am studiat psihologia, nu profesez in domeniu insa in momentul de fata urmez programul Andrei Pintican de transformative carrer si fac la randul meu de cateva luni bune terapie. Incerc sa ma mentin la zi cu diverse teme din area Psihologiei si Resurselor Umane. Pe vremea studentiei am lucrat ca si mentor pentru un grup de voluntari din strainatate. Daca crezi ca as putea ajuta pe cineva invreun fel cu experientele mele, as putea sa imi dedic cateva ore pe saptamana pentru acest lucru. Ar trebuie sa fie online. Mentionez ca si eu la randul meu sunt mama a doi copii, deci citesc si am citit foarte mult pentru a intelege cum sa ii ajut sa se dezvolte armonios. Email: Alexandra Mistor alexandramistor@gmail.com
  • ONLINE și CRAIOVA: Mircea Ungureanu – Lucrez cu tinerii de ani de zile, am exemple de succes și pot ajuta. Dacă e nevoie pot asista cel mult 3 persoane întrucât nu cred ca pot sa aloc mai mult timp și energie în acest moment.
  • ONLINE și CLUJ: Bianca Tămaș – coach, scriitor și copywriter – ”Eu sunt pe final cu un curs de coaching. Am nevoie să fac și eu practică și cu mare drag primesc gratuit oameni daca vor sa discute cu mine.”
  • RESURSE: Resurse: Recomand the Science of Wellbeing by Yale University, are și o versiune pentru teens și ar trebui să fie free pe Coursera.

Cover Photo by Kristina Tripkovic on Unsplash

Distribuie articolul

Un comentariu

  1. Bună Doru,
    În prezent activez ca și consilieră în dezvoltare personală. Dar am cunoștinte și competențe dincolo de un curs de 2 zile. Sunt licențiată în Psihologie. Psihologă & psihoterapeută în devenire (formare în curs, 2021-prezent). Pot oferi ședințe gratuite 1 la 1, ONLINE, de Consiliere în Dezvoltare Personală.

    Aici https://alina-orel.ro/project-type/servicii/ o parte din provocările care întră în sfera dezvoltării personale și optimizării comportamentale.

    Notă: Consilierul în dezvoltare personală lucrează cu persoane care se confruntă cu provocări legate de optimizarea personală și evoluția pe plan profesional/ personal. Dacă te confrunți cu un distres foarte ridicat – precum, depresie, atacuri de panică, traume, tulburări alimentare – atunci ai nevoie de suportul unui psihoterapeut și /sau psihiatru. Știu să fac diferența și nu lucrez dincolo de competența mea sau de acreditările mele actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *