Astăzi, când CV-urile au ajuns să fie și analizate în mod automat, ca un prim filtru, de către diverse instrumente AI, pe lângă decidenții obișnuiți, pare aproape imposibil să ne dăm seama ce caută algoritmul. Experții țin să ne transmită că nu e totuși chiar așa.
Soluția stă în documentare serioasă. Oamenii de HR sunt interesați prioritar de anumite abilități specifice postului și cer programului de selectare să urmărească acei parametri. De aceea este foarte important să știi ce nu poți omite sub nicio formă din descrierea ta.
Însă cum afli care sunt abilitățile specifice jobului pe care îl vizezi? Căutând cuvinte-cheie specifice domeniului. Analizează descrierea postului pentru a identifica abilitățile cheie menționate și adaptează-ți CV-ul în consecință. Aici, inteligența artificială poate fi un aliat și pentru tine, nu doar pentru recrutori. Cere-i lui ChatGPT, spre exemplu, să găsească keywords pe care tu le poți folosi ulterior, în mod adaptat propriilor abilități.
Abilități Hard vs. Abilități Soft
Pentru a putea găsi soluții inteligente, avem nevoie înainte de toate să înțelegem ce putem folosi în avantajul nostru. În primul rând, trebuie să facem diferența între cele două categorii de abilități pe care le vei întâlni într-un CV.
Abilitățile concrete și tehnice sunt specifice domeniului și fără ele nici nu poți intra pe ușa companiei. Ele pot fi măsurate și cuantificate obiectiv prin teste sau rezultate anterioare. De exemplu, pentru dezvoltatorii de software, setul lor de abilități hard ar include limbaje de programare specifice.
De cealaltă parte, se situează abilitățile transdisciplinare, pe care orice job le impune, indiferent de domeniu. Atribute personale sau creative care pot fi dobândite în mod natural sau exersate în timp. Unele exemple de abilități soft sunt adaptabilitatea, automotivarea, abilitățile de comunicare, o bună gestionare a timpului și abilitatea de a lucra sub presiune.
Cu privire la remote jobs de exemplu, Toni Frana, expert al FlexJobs, ne spune că „unele abilități grozave pe care angajatorii le apreciază în CV, dacă cauți un loc de muncă la distanță, sunt: comunicarea scrisă și verbală, capacitatea de a lucra independent, gestionarea timpului și sarcinilor, organizarea, confortul cu tehnologia și cunoștințe specifice despre instrumentele de comunicare la distanță precum Zoom, Skype, Dropbox, Google Suite etc”.
Dar cum le diferențiem pe cele principale de cele secundare? Iată o listă de exemple fundamentale, fără de care cel mai probabil nici nu vei fi luat în considerare pentru un interviu:
Soft Skills:
- ABILITĂȚI DE SOLUȚIONARE A PROBLEMELOR: Demonstrarea capacității de a rezolva rapid și eficient probleme este foarte apreciată de angajatori, indiferent de rol.
- ABILITĂȚI DE GÂNDIRE CRITICĂ: Capacitatea de a gândi rațional și atent, pentru a determina cea mai bună soluție, este o abilitate valoroasă care poate îmbunătăți rezultatele oricărei munci.
- FLEXIBILITATE: Adaptabilitatea și capacitatea de a folosi diverse abordări și metode în diferite situații sunt abilități foarte căutate în toate domeniile.
- ABILITĂȚI DE COMUNICARE: Comunicarea eficientă, atât în scris, cât și verbal, cu superiorii, colegii și clienții, este esențială pentru succesul în orice job.
- LUCRU ÎN ECHIPĂ: Capacitatea de a lucra eficient într-un mediu de echipă este dorită de angajatori în majoritatea rolurilor.
- ABILITĂȚI DE ORGANIZARE: Pe lângă menținerea unui spațiu de lucru ordonat, organizarea sarcinilor și proiectelor pentru sine și pentru alții este crucială, fiind benefic să evidențiezi abilitățile de organizare într-un CV.
- CREATIVITATE: Capacitatea de a gândi inovativ și de a găsi soluții creative este avantajoasă în orice poziție, astfel că ar trebui să evidențiezi abilitatea personală de a aborda problemele din perspective unice.
- INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ: Demonstrarea capacității de a-ți gestiona propriile emoții și de a înțelege emoțiile celorlalți este deosebit de importantă pentru rolurile de management.
- ATENȚIE LA DETALII: A fi meticulos și a acorda atenție detaliilor în urmarea instrucțiunilor și detectarea posibilelor erori este valorizat în orice job.
- RESPONSABILITATE: A-ți asuma responsabilitatea pentru îndatoririle tale și a fi conștient de propriile greșeli reprezintă semne ale unui angajat competent și de încredere.
Hard Skills:
- ABILITĂȚI DIGITALE: Competența în utilizarea computerelor și a programelor software specifice este esențială în peisajul profesional actual. Mai mult, una dintre cele mai importante întrebări pe care le poți primi la interviu e legată chiar de utilizarea instrumentelor AI.
- DESIGN: Competența de a întocmi un design grafic de bază, este tot mai căutată în domenii precum marketingul, publicitatea și ingineria.
- ANALIZA DATELOR: Abilitățile analitice pentru interpretarea și utilizarea eficientă a datelor sunt foarte solicitate în diverse industrii.
- NEGOCIERE: Există multe joburi care implică vânzarea de produse sau servicii, achiziționarea de stocuri, unde gestionarea abilă a contractelor, a înțelegerilor și a parteneriatelor este cheia.
- MATEMATICĂ: Competența în matematică este adesea necesară în domenii precum finanțe, inginerie și logistică.
- MANAGEMENT DE PROIECT: Multe joburi beneficiază de abilități de management de proiect, inclusiv organizarea sarcinilor și finalizarea în termen.
- MARKETING: Cunoașterea principiilor de marketing și abilitatea de a promova produse sau servicii sunt valoroase într-o gamă largă de poziții.
- ADMINISTRATIV: Abilități administrative precum organizarea, planificarea și comunicarea eficientă sunt valorizate în majoritatea rolurilor.
- ABILITĂȚI DE SCRIS: Abilitățile de bază în scris sunt esențiale pentru comunicarea în formă scrisă, reprezentând un plus de valoare.
- LIMBI STRĂINE: Cunoașterea fluentă a mai multor limbi poate diferenția un candidat și poate fi avantajoasă în roluri în care interacțiunea cu clienții este la ordinea zilei.
Prioritizează. Personalizează. Diferențiază-te.
Un pas în plus pe care îl poți face este sortarea abilităților după importanță. Necesită un efort suplimentar, însă care s-ar putea să fie exact „acel ceva” de care CV-ul tău are nevoie pentru a se evidenția în fața celorlalte. Cele mai dorite locuri de muncă ale viitorului îmbină cu brio cerințele soft și hard, iar tu trebuie să întorci asta în favoarea ta.
Prioritizează-ți abilitățile evidențiind experiențele care se transferă și au aplicabilitatea directă în rolul dorit, apoi exemplifică-le prin câteva dintre cele mai importante realizări personale, adaptate cerințelor pe care le poți intui la postul dorit.
Același lucru se aplică și în cazul pozițiilor ocupate de-a lungul timpului. Pune în special accentul pe pozițiile de nivel superior, cu mai multe responsabilități, ilustrând totodată diversitatea acestora și modurile ingenioase în care ai reușit să rezolvi unele probleme întâmpinate.
Nu te sfii să te diferențiezi, niciun recrutor nu vrea să se simtă ca și cum ar citi același CV, tras la xerox, de mai multe ori.
Abilitățile, fie ele soft sau hard, sunt exact lucrurile care te pot califica sau descalifica pentru un loc de muncă. Asigură–te că le incluzi pe cele mai potrivite în CV, păstrându-te totodată sincer și față de tine, și față de potențialii angajatori, pentru a-ți asigura compatibilitatea la care visezi!
***
Am scris acest articol împreună cu Sergiu Oltean, voluntar în echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.
***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.
***
Foto copertă: asierromero on Freepik.