Ceva fain se întâmplă la Cluj

Distribuie articolul

Clujul este unul dintre puținele orașe din România în care simți că se întâmplă lucruri bune, faine, istețe, mai tot timpul. Am sentimentul că oamenii din Cluj au descoperit în ultimii ani rețeta simplă pe baza căreia încep să construiască o comunitate solidă, un mediu social viu, dinamic, pozitiv și reactiv, în care oamenii își creează legături și relații profesionale și personale și comunică serios, decent și consistent, din dorința de a face ca lucrurile să meargă mai bine, pentru toată lumea.

Mi-aduc aminte de zilele când România a ieșit în stradă ca să protesteze împotriva corupției, abuzurilor, minciunii și demagogiei din sistemul politic și viața publică, reprezentate la acel moment, post-Colectiv, de odiosul guvern Ponta-Oprea, dar și, mai înainte, de manifestațiile legate de Roșia Montană și de abuzul prin care același guvern de infractori a încercat să împiedice votul românilor din străinătate. Ei bine, Clujul a fost atunci în stradă, iar asta cred că se datorează nivelului înalt de educație al locuitorilor și înțelegerii corecte a faptului că nu poți duce o viață bună, prosperă, decentă într-o societate sănătoasă, atâta vreme cât trăiești exclusiv în cutiuța proprie, pui capul în pământ, execuți rutinat niște sarcini de serviciu și te interesează doar soarta celor trei-patru-cinci vecini de apartament pe care obișnuiești să îi numești familie.

Chestia asta cred că poate fi definită cel mai bine ca și responsabilitate și conștientizare a nevoii de participare activă și generoasă la binele comun. Oamenii de aici de la Cluj înțeleg că nu poți avea nimic dacă nu ești pregătit și dispus să dăruiești, că nu poți aștepta să primești atenție, grijă, sfaturi, idei, resurse de la ceilalți dacă nu știi să te pui și tu la dispoziția semenilor tăi. Iar asta nu trebuie să se întâmple excepțional, ocazional sau doar de Sărbători, ci în mod curent, trebuie să facă parte din firescul fiecărei zile și să îți dea sentimentul de împlinire și bucurie venit din simplul „Servus, Mulțumesc!” pe care îl primești de la ceilalți, alături de un zâmbet și o strângere de mână.

Și acuma, că am descris climatul general și motivul pentru care încep să iubesc tot mai tare orașul ăsta și oamenii lui, să vă zic despre ceva care urmează să se întâmple curând și care sper să devină o inițiativă coerentă, stabilă și de lungă durată capabilă să ofere cât mai multor tineri curioși, studioși și pasionați șansa de a da cu nasul de mediul profesional și de business real al orașului și de a înțelege concret unde și ce ar putea munci în viitor, ce se așteaptă de la ei, ce ar fi bine să învețe sau să dezvolte la propria persoană, ce li se oferă ca și resurse și încotro să își direcționeze ambiția, atenția și capacitatea de studiu.

Treaba asta, unul dintre foarte multele lucruri frumoase, utile și istețe care se petrec la Cluj, se numește OPEN for TALENT și înseamnă că 12 companii din sectorul IT, ăl mai siliconat (de la clișeul ăla foarte fudul&Silly cu Silicon Valley-ul Europei), mai invidiat și mai considerat bogat segment al economiei locale, își deschid porțile pentru un grup de 40 de studenți și proaspeți absolvenți care nu au apucat încă să aibă un job (serviciu, loc de muncă – traducere pentru cititorii de vârsta mamei), dar ar vrea să înțeleagă ce și cum se dorește de la ei, ca să fie angajați și integrați rapid în acest domeniu. Da, ați înțeles perfect, este un fel de Ziua Porților Deschise sau, mai popular, Hai Să NE Întâlnim Cu Ăia Care O Să Ne Plătească Pensiile. Tinerii vor vizita sediile companiilor implicate, vor vedea exact cum arată spațiile, oamenii, produsele sau serviciile dezvoltate de aceste companii și vor sta de vorbă față în față cu potențialii lor viitori colegi, având șansa să își creeze relații și contacte cu lumea în care visează să se integreze.

OPENforTALENT

Organizatorii se gândesc ca prima tranșă de 40 de vizitatori să fie compusă din studenți și absolvenți de la UTCN și UBB, care urmează studii tehnice (software, inginerie, electronică etc) și socio-economice (în special marketing, dar și comunicare și PR), fiindcă de astfel de profile este și va fi multă vreme de aici încolo nevoie în acest domeniu economic care crește, se maturizează, se extinde și capătă tot mai multă competență și influență pe plan internațional, dar este fooooaaaaaaarteeeee departe de statutul de Silicon Valley despre care vorbesc cei care nu cunosc sau înțeleg prea multe detalii. Industria are în continuare mare nevoie de informaticieni, electroniști, matematicieni și alte specializări inginerești, dar începe să simtă tot mai tare și un necesar de oameni buni de marketing, comunicare și vânzări, capabili să ducă în mod rentabil și eficient produsele și serviciile IT de la Cluj pe piața globală.

OPEN for TALENT este organizat de GROWTH MARKETING Academy, o platformă de dezvoltare de talent de marketing și growth hacking pentru companiile tehnologice și startup-urile din Europa, în colaborare cu mai multe companii IT din Cluj și cu câteva din organizațiile studențești active în oraș. Proiectul este ideea lui Gabriel Dombri, un maramureșean foarte simpatic, ambițios și umblat prin lume, care s-a întors recent de la Londra ca să facă lucruri deștepte acasă, cu români și a început acest lucru prin a organiza el însuși cursuri de training gratuite pentru cei care vor să facă o carieră în marketing pentru IT. Iată ce zice Gabi:

 

“Este destul de evident pentru toată lumea că Clujul ultimilor ani a fost influențat major de companiile de IT și de un număr important de studenți care le-a permis acestor companii să se dezvolte. Dar dacă te uiți cu atenție în aceasta piață, poți vedea că multe dintre aceste companii au dificultăți în a recruta, pe de o parte, iar pe de altă parte, le este greu să se diferențieze și să le arate celor pe care îi vor ca angajați de ce să le aleagă.

dombri

 

OPEN for TALENT vine să rezolve această provocare, dând cu adevărat șansa companiilor să își spună și, mai important, să arate propria poveste, într-un mod unic și personal. La rândul lor, studenții selectați în acest eveniment vor putea vedea la fața locului cum se întâmplă lucrurile și ‘cum e’ în fiecare din aceste companii. Am vazut OPEN for TALENT ca eveniment necesar pentru a crea un dialog direct și personal între acești studenți talentați și companiile care îi vor în echipele lor”, declară Gabriel Dombri.

Înscrierile pentru tinerii care vor să participe au început deja și se încheie pe 10 Martie, iar cine este interesat să dea un click pe acest link: http://bit.ly/1QccrQO și să urmărească atent pagina de facebook https://www.facebook.com/OPEN-for-TALENT-1675883429335136/. Gata, prea multă vorbă strică, ajutați-ne să dăm de veste despre proiectul ăsta celor care ar putea să se bucure de idee și ne mai auzim pe tema asta, după ce începe distracția. Vorba reclamei: va fi fabuloooooos!

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *