Țara care își alungă viitorul

Doar 13% dintre copiii din România își doresc să rămână în țară după ce ating vârsta maturității, spune o cercetare sociologică serioasă, făcută publică zilele trecute de Organizația Salvați Copiii.
Distribuie articolul

Peste 55% dintre copiii români știu sigur că vor să plece din țară după ce termină liceul. Din aceștia, 17% se gândesc la o plecare definitivă, iar 38% vor să plece cel puțin pentru o vreme, unii la studii, alții la muncă, sî își facă un rost în viață. Alți 32% dintre copiii care au răspuns întrebărilor sociologilor spun că nu știu încă ce alegere să facă.

De ce își doresc copiii să plece din țară?

Este important de precizat că doar 7 procente dintre copiii care au răspuns la acest chestionar au un părinte sau ambii părinți plecați din țară, astfel că intenția uriașei majorități de a pleca din România nu este neapărat influențată de dorința de reîntregire a familiei. Dimpotrivă, cei mai mulți dintre copiii de la noi se gândesc la opțiunea foarte grea de a se despărți de familiile lor de acasă, pentru a își căuta norocul în străinătate.

De ce vrea viitorul acestui popor să plece din țară? Răspunsul pe scurt este sec și dur: fiindcă vrea altfel de viitor decât i se oferă aici, fiindcă aici nu prea se simte șansa unui viitor atrăgător. Sunt foarte multe motivele de nemulțumire invocate nu doar de copiii care intenționează să plece din țară, ci și de cei care ar rămâne aici. Cele mai frecvent menționate sunt problemele cronice ale sistemului de educație, condițiile economice și sociale foarte grele și șansele mult mai atrăgătoare pe care țările vestice le oferă est-europenilor care migrează.

Copiii sunt dezamăgiți de sistemul educațional românesc

Aproape 35% dintre copiii români visează să își continue studiile în străinătate, după ce împlinesc 18 ani. Acest număr spune totul despre starea actuală a învățământului românesc, dar și despre șansele pe care educația de la noi le oferă în viață cuiva la început de drum. Acum zece ani, în același studiu, 66% dintre copii considerau că învățătura din școala românească le va fi de folos în viitor.

Anul acesta, doar 33% dintre respondenți apreciază materia de la școală ca fiind folositoare în viață. Aceeași prăbușire de 50% a relevanței conținutului educației de la noi se observă și când copiii sunt întrebați în ce măsură școala românească îi ajută să își descopere pasiunile și să își dezvolte interesele personale.

Copiii sunt dezamăgiți de un sistem școlar anacronic, nefuncțional și profund corupt, în care se îmbină conținutul inutil și depășit, mafia meditațiilor, controlul politic al managementului și incompetența ori delăsarea unei uriașe proporții a profesorilor și în care discrepanțele dintre școlile de elită preferate de noua aristocrație a marilor orașe și învățământul oferit maselor largi sunt uriașe.

Și mai dureros este că, în imensa lor majoritate, copiii își dau seama că educația precară pe care statul român mai este capabil să o ofere îi condamnă, pe termen lung, la sărăcie și greutăți și le compromite șansa unui trai decent. Copiii se uită la părinții lor și văd că, pentru cei mai mulți, ofertele profesionale sunt sărace în valoare și rudimentare, iar veniturile oferite sunt mai mereu sub limitele necesare unei vieți de calitate.

România renunță la viitorul său

Studiul publicat de Salvați Copiii este probabil cea mai limpede radiografie a tumorii purulente cu care ne-am obișnuit să conviețuim în ultimele decenii în România. Un stat iresponsabil, captiv al imposturii și incompetenței, care nu doar că și-a trimis în pribegie milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani, ci renunță fără pic de luptă și regrete la o mare parte a viitorului său.

Dacă aceasta este România Normală, Educată și a Lucrului Bine Făcut care ne-a fost promisă, trebuie să verificăm repede proiectul, că sigur s-au strecurat niște erori în design și s-a lucrat cu meseriași care mai mult au demolat decât au construit.

Cât privește viitorul profesiilor de la noi, al pieței muncii și economiei naționale, e limpede că trebuie să fim îngrijorați: scăderea demografică accelerată este dublată de acest proces de migrare continuă și accentuată de calitatea tot mai slabă a educației, astfel că, peste 10 sau peste 20 de ani angajatorii vor găsi și mai greu decât azi oamenii de care au nevoie pentru a face performanță în business.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Getty.

Distribuie articolul

Un comentariu

  1. Trebuie spus, Doru, si ca multi dintre parintii care nu au putut pleca din Romania isi vor copiii plecati. Unii ajung sa ii impinga de la spate sa plece pentru a evita experientele lor. Cine si cum a creat acest exod? Daca ne uitam la politicile publice din ultimii 30 si ceva de ani vom observa incoerenta si incapacitatea statului de a asigura un mediu propice dezvoltarii generatiilor tinere. Sistemul educational este la pamant, sistemul medical de asemenea, iar in pozitii de conducere ajung de cele mai multe ori habarnisti. Daca discutam strict de stat, sistemul de pozitii de acolo este usor de urmarit fiind bazat pe pile, cunostinte si relatii de orice fel in care interesul individual sau de partid primeaza. Iar acest comportament este asigurat de un sistem de justitie care izbuteste sa scoata albul ca fiind negru si viceversa! Lipsa unor politici previzibile, lipsa unei gandiri strategice si centrata pe dezvoltare, individuala sau la nivel de societate, o dezvoltare care sa puna in centru ce sunt si ce devin, nu ce detin, este scanteia care aprinde focul parvenitismului, coruptiei si incompetentei deja ajunse la un nivel critic. Exodul creierelor va continua, in urma ramanand doar batranii si cei care nu au cum sa renunte la familie din diverse motive obiective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *