Abuzurile angajatorilor: „Am reușit să plec cu ajutorul terapiei” – povestea Alinei

În continuare primim povești de la oamenii din comunitatea noastră despre abuzurile prin care trec la locul de muncă. În acest articol aducem în atenția voastră povestea Alinei (nume schimbat pentru protejarea identității) care a reușit să plece dintr-un mediu de lucru toxic doar cu ajutorul terapiei.
Distribuie articolul

„Am văzut TikTok-ul dvs despre abuzurile asupra angajaților și aș dori să împărtășesc și eu experiența avută.

Lucrez de la vârsta de 17 ani și am avut mai multe joburi în diferite domenii.

Cel despre care vreau să vă povestesc este cel recent, unde am reușit abia după doi ani să-mi dau demisia. Îmi doream să plec demult, dar din cauza manipulării nu am reușit fară terapie.

„Mai așteaptă cu bănuții că oricum tu nu ai copii sau soț.”

Am auzit de nenumărate ori fraza „Mai așteaptă-mă cu bănuții puțin că oricum tu nu ai copii sau soț”, ca și cum eu lucram doar din plictiseală. Am stat luni în șir fără să fiu plătită. De cele mai multe ori reușeau să mă manipuleze cu „Suntem ca o familie aici și trebuie să ne susținem” când de fapt susțineau doar familia lor sau „Vrei să-ți ia cineva meritele că doar ai muncit mult aici, ce avem noi ai și tu”.

Acum când le-am făcut foarte clar faptul că plec au încercat cu „influența” lor să mă convingă să rămân, spunându-mi că oricând am nevoie de bani pot apela la ei știind că „peste doua-trei luni te întorci la noi pentru că nu o să-ți găsești nimic” și specificând că nu mă amenință, dar totuși că ar fi mai bine dacă tot ce am lucrat să rămână între noi.

„După două luni de psihoterapie am reușit să spun stop.”

Și manipularea asta constantă poate avea urmări de lungă durată, drept dovadă după două luni de psihoterapie am reușit să spun stop și să încep să mă gândesc la mine mai mult. Toate privirile care mă învinovățeau atunci când făceam ceva care nu era ok din punctul lor de vedere m-au făcut să-mi fie teamă să plec, să fac ceva nou în viața mea.

Țin să menționez că am lucrat într-o grădiniță privată și pot spune că am ajuns în situația în care nu vreau să mai lucrez în acest domeniu, deși mi-am ales această specializare la facultate din dorința de a lucra cu cei mici.

Puteți menționa povestea mea ca exemplu oricând, doar să fie anonim. Și vă urez mult succes în ceea ce vă doriți să realizați.”

***

Una din cinci persoane a fost hărțuită la locul de muncă

Un număr îngrijorător de persoane raportează hărțuire și violență la locul de muncă, iar experiențele variază în funcție de gen. 32% dintre femeile au raportat cel puțin un tip de abuz sexual, în timp ce 16% dintre bărbați au relatat o experiență similară.

În studiul World Risk Poll – primul sondaj global cu privire la violența și hărțuirea la locul de muncă, cu respondenți din 121 de țări – observăm tendințe îngrijorătoare: peste 33% dintre respondenții sub 24 de ani au experimentat abuzul psihologic la locul de muncă.

De multe ori, toate aceste forme de abuz, manipulare, înjosire ori hărțuire trec neobservate sau sunt ascunse sub preș. Însă este necesar să privim realitatea și să vedem cum stau lucrurile în jurul nostru.

***

Ai trecut printr-o formă de abuz la locul de muncă?

Scrie-ne pe news@hackingwork.ro și îți facem povestea cunoscută, în mod anonim.

Conștientizarea ne va ajuta să devenim mai curajoși în a cere ceea ce merităm.

***

Sursă foto: Sherise Van Dyk on Unsplash.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *