Mai mult respect pentru românii care muncesc

Nu te-ai săturat să tot auzi că românii sunt leneși, necalificați și neserioși și că muncesc prost și în dorul lelii? Eu cred că aceste clișee sunt mincinoase și ne fac tare mult rău, tuturor. M-am gândit să deschidem noul nostru sezon de la radio cu trei argumente puternice care contrazic acest folclor deprimant și denigrator și construiesc o imagine mai bună și mai corectă a angajaților români.
Distribuie articolul

Suntem campioni ai implicării la locul de muncă

Primul argument vine de la compania globală de consultanță Gallup, care face în fiecare an un studiu mondial al motivației și implicării la locul de muncă. Ediția din 2023 a prestigiosului raport de cercetare Gallup a venit cu o mare surpriză: angajații din România înregistrează cel mai mare scor de engagement din lume, 35%, în vreme ce media globală de motivație și implicare la muncă este la 23%.

Este posibil să fi fost la noi unele erori în colectarea datelor, dar cred că trebuie să ne concentrăm pe partea pozitivă și să folosim aceste informații pentru a da mai multă valoare brandului de țară și mai ales imaginii angajatului român.

Ei bine, în vreme ce 77% dintre angajații din lume sunt dezinteresați de munca lor, noi suntem oficial campionii mondiali ai implicării la muncă, iar scorul nostru de motivație este dublu față de cele mai multe țări vest-europene. Așa că nu ar mai trebui să acceptăm așa de ușor clișeele care ne fac leneși, neproductivi sau delăsători.

Competențele și abilitățile care ne fac cei mai buni

Al doilea argument vine din controversata industrie de videochat. Am descoperit în episodul de podcast Hacking Work realizat cu Maria Boroghină că România este campioană mondială în acest sector al divertismentului online pentru adulți. Chiar dacă Rusia, Columbia și alte țări puternice ale acestei industrii au mai multe modele active pe platformele de videochat, România ocupă locul 1 global la încasări, fetele și băieții de la noi realizând cele mai mari venituri din lume pentru serviciile prestate.

Dincolo de discuțiile delicate și controversele despre specificul muncii lor, cred că este important să înțelegem că există niște abilități, competențe și activități la care ai noștri se dovedesc a fi cei mai buni din lume: e vorba aici cel puțin de capacitatea de a comunica în limbi străine și de a demonstra empatie și atenție în relația cu clienții.

Românii emigranți se adaptează la condițiile dificile de lucru

Al treilea argument se referă la cei peste 8 milioane de români care au plecat definitiv sau temporar la muncă în străinătate, în ultimele decenii. Să lăsăm politicienilor rușinea de a fi un popor la fel de pribeag precum sirienii și să înțelegem că, în uriașa lor majoritate, românii emigranți au învățat de la zero profesii noi și complicate.

S-au adaptat în condiții dificile de lucru, nu s-au ferit de munca de jos, și-au sacrificat viața de familie pentru a trimite bani acasă și au deprins repede limba și regulile locului, devenind de foarte multe ori profesioniști respectați pentru priceperea, flexibilitatea, disponibilitatea la efort și capacitatea imensă de adaptare. Sunt rare popoarele capabile de asemenea sacrificii și eforturi, iar lucrul ăsta trebuie remarcat și respectat.

Am găsit azi trei argumente care arată că avem dreptul la o reputație mai bună și a venit momentul să cerem și să oferim mai mult respect pentru românii care muncesc.

Fiindcă foarte mulți dintre noi chiar suntem oameni serioși, capabili și putem face treabă excelentă când lucrăm.

În mod cert avem calități și aptitudini care ne fac foarte valoroși. Oare de ce le vindem încă așa de ieftin și păgubos?

***

Poți asculta informațiile din articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotify și Apple Podcasts. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți, miercuri și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *