De-a lungul timpului unele meserii au dispărut, iar altele au evoluat. Unele meserii sunt amenințate de progresul realizat de tehnologie, altele sunt abia la început de drum. Problema cea mai mare nu va fi dispariția locurilor de muncă, ci apariția unui număr uriaș de locuri de muncă noi, pentru care ne lipsesc abilitățile necesare.
Piața muncii este într-o continuă schimbare datorată nevoilor societății actuale, dezvoltării tehnologiei și nu în ultimul rând situației geo-politice de la granițele noastre. Ceea ce am trait cu toții în ultimii ani ne-a scos în evidență că educația și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a putea construi de la zero întărind zicala: cea mai bună investiție este investiția în tine.
85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, precizează un studiu recent făcut de Dell Technologies. Acestea sunt efectele lumii hipertehnologizate, a evolutiei tehnologiei si puterii de calcul din ultimii 20 de ani.
Majoritatea estimărilor actuale ne arată că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate din cauza automatizării conform unui studiu al McKinsey Global Institute.
La început societatea a folosit tehnologia ca instrument de lucru pentru a scoate un randament mai bun în producție, în agricultură sau în industrie. Tehnologia și evoluția societății au înglobat utilizarea unităților de calcul sau de procesare, stocare, interpretare de date pentru realizarea task-urilor în cele mai multe arii profesionale. Calculatoarele sunt utilizate în majoritatea meseriilor actuale sau din viitor, iar abilitatea de a le folosi devine obligatorie. Automat cunoașterea limbii engleze (parte esențială din utilizarea unui calculator) va deveni o aptitudine necesară pentru realizarea oricărei profesii.
Mediile în care trăim sau lucrăm sunt din ce în ce mai tehnologizate. Senzorii care culeg informații sunt utilizați în toate domeniile, pornind de la medicină, industrie, armată sau transport. Lumea digitală funcționează pe baza informațiilor culese de la aceștia (centrala este comandată de termostat, lumina de senzorul de prezență și sistemul de irigație de senzorul de umiditate).
Cu cât vom înțelege mai ușor cum funcționează tehnologia și rolul acestor automatizări, cu atât ne va fi mai ușor să ne adaptăm la joburile din viitor. Cunoașterea unui limbaj de programare sau o gândire tehnică (de exemplu, cum să configurăm un aparat/robot), ne va face mai ușoară adaptarea la joburile din viitor. Deja sunt domenii în care oamenii lucrează în mod hibrid cu roboții, fie că vorbim de medii industriale, câmpul de luptă sau săli de operație.
Încet, încet, aceste instrumente au evoluat și astăzi sunt capabile să realizeze acțiunile independent, fără ajutor din partea oamenilor. Curând, va fi nevoie doar de o persoană care să supravegheze buna funcționare a liniilor de asamblare/producție complet automatizate.
Cum vor arăta și ce vor face angajații din viitor?
Acele meserii și profesii care sunt repetitive, unde e nevoie de o atenție mărită pentru o perioadă mai lungă de timp sau profesiile exercitate într-un mediu toxic, unde oamenii sunt supuși la riscuri, concentrare excesivă și grad mare de stres, vor fi înlocuite treptat de către sisteme automatizate sau de către roboți.
Odată cu digitalizarea și evoluția tehnologică fiecare domeniu va trece printr-o transformare și o evoluție, indiferent că vorbim de servicii de curățenie, pază, casierie, vopsit sau transport în comun.
În scurt timp, primăriile, locurile în care se vor plăti taxele, impozite și sistemul bancar vor fi structuri digitalizate, fără funcționari. Casieria va fi în declin accentuat odată cu instalarea automatelor de autoservire, scanere, plățile electronice automate. Firmele și companiile care oferă servicii vor ieși de pe piață dacă nu vor apela la tehnologie (roboți sau drone) pentru eficientizare și creșterea calității.
Oameni vor rămâne în centrul strategiilor eficiente de automatizare, dar noile tehnologii sunt esențiale pentru îmbunătățirea productivității muncii. Noul val de schimbări tehnologice va schimba profilurile locurilor de muncă actuale.
Unii muncitori se vor recalifica fie în cadrul industriei existente, fie își vor schimba domeniul de activitate. Robotizarea, tehnologiile AI (Artificial Intelligence), AR (Realitate Augmentată), VR (Realitate Virtuală) sau 3DPrint (producție/tipărire tridimensională) pot genera locuri de muncă mai performante, mai bine plătite, dar este de datoria companiilor și a școlilor să conceapă sisteme ciber-fizice-umane care aduc satisfacție angajaților și tinerilor.
Angajații din viitor vor trebui să fie flexibili mental, creativi, sociabili, să aibă o gândire critică, cunoștințe interdisciplinare și o capacitate de a rezolva probleme complexe, conform unui raport realizat de World Economic Forum. Cel care va dori să muncească și să fie și bine plătit în viitor va trebui să aibă în vedere dezvoltarea unor calități care astăzi pot apărea doar ca excepții. În viitorul foarte apropiat aceste calități vor deveni necesare sau chiar obligatorii pentru foarte multe joburi.
Esența pieței muncii de mâine va fi capacitatea de adaptare și flexibilitatea. Sub presiunea schimbărilor tehnologice, climatice, sociale, angajatul sau antreprenorul va trebui să fie flexibil și cu un grad mare de adaptabilitate la schimbările pe care le va cunoaște cererea de produse și servicii.
Cum arată meseriile viitorului?
Universitatea din Kent, Marea Britanie ne propune harta meseriilor viitorului și obsevăm că în următorii 25-30 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de domeniul Roboticii, Cercetării spațiale, Energiei și Mediului Înconjurător, Medicină sau Social Media & Internet.
Cei de la Trade Schools Colleges and Universities au publicat o listă a joburilor existente, dar care în viitor ar putea deveni cele mai dorite cariere profesionale cum ar fi technician în energie solară și eoliană, inginer biomedical, consilier de reabilitare digitală, developer de blockchain sau realitate virtuală, pilot de dronă civilă sau comercială.
Pe lângă acestea regăsim și o listă interesantă a locurilor de muncă care ar putea exista în viitor:
- Organizational Disrupter – va avea rolul de a introduce câteva schimbări apparent haotice
- Custom Body Part Manufacturer – va crea organe pentru oamenii bolnavi cu ajutorul imprimantelor 3D
- Brain Implant Specialist – specialist în implanturi cerebrale
- Landfill Worm Operator – va avea rolul de a dezvolta soluții pentru a extrage elemente de la groapa de gunoi care pot fi (re)folosite în anumite industrii
Locurile de muncă care nu vor dispărea vor fi cele creative. Și “creativ” nu înseamnă artă sau advertising, ci a fi creativ în orice faci în plus față de o “mașină”.
A fi creativ la locul de muncă sau în afacere înseamnă să oferi servicii sau să produci bunuri originale și vandabile. Creativitatea înseamnă să adaugi plus-valoare față de ceea ce ar putea face o mașină, chiar dotată cu inteligență artificială, dar să adaugi valoare adăugată și muncii pe care o prestezi atunci când concurezi cu alți candidați sau alte companii.
Oamenii care își vor găsi cel mai ușor un nou job sau cei care își doresc să dezvolte o afacere vor fi cei cu cele mai complexe cunoștințe și deprinderi, din diferite domenii. Interdisciplinaritatea va fi esențială în cele mai avansate domenii cum ar fi biotehnologia, nanotehnologiile, biochimia, dar și în cele mai banale ocupații care vor cere cunoștințe IT, cunoașterea limbilor străine sau a marketingului.
Ce meserii nu sunt azi în pericol
Meseriile care nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic sunt în domeniile legate de asistența medicală, servicii dentare, nutritive, fizioterapie, fitness, teatru, film, muzică, educație, restaurante, coafor și servicii de înfrumusețare, reparații auto, service-uri variate, construcții, magazinele de produse de lux și artizanat. Toate acestea presupun interacțiuni complexe umane greu de automatizat.
Meseriile tradiţionale ca dulgher, instalator, electrician, frizer, mecanic auto, dentist sunt greu de robotizat, dar nu imposibil pe termen lung. Livrarea produselor cu forță de muncă umană va continua până la apariția sistemelor inteligente de infrastructură care să poată comunica prin senzori cu mașinile și roboții inteligenți, ceea ce dă o liniște pentru moment pentru șoferi sau mecanici, dar nu pentru mult timp.
În ansamblu, mașinăriile au nevoie de oameni pentru a fi create (deocamdată), reparate și supravegheate. Întotdeauna omul va putea face ceva în plus față de o mașinărie. Cu cât vom fi mai ancorați în realitate și mai flexibili, cu atât ne vom adapta mai repede la schimbările de pe piața muncii.
De curiozitate, am întrebat și algoritmul de inteligență artificială ChatGPT ce crede despre joburile din viitor. Răspunsul este unul prietenos și diplomatic, deocamdată:
Evoluția societății și creșterea calității vieții vor duce mereu la descoperirea de noi necesități, nevoi și oportunități în piața muncii. Totodată, evoluția tehnologiei a fost factorul de tracțiune a acestei piețe. Revoluțiile în industrie au avut loc după ce s-a descoperit o tehnologie care poate îmbunătăți procesele existente, care poate crește randamentul și performanța.
Utilizarea aburului, ulterior a electricității, componentelor electronice și, astăzi, a internetului și puterii de calcul au fost factorii decisivi care au stat la baza evoluției și revoluției în industrie. Inițial oamenii au lucrat cu echipamente care îi ajutau să realizeze sarcinile mai bine și mai repede, ulterior s-a lucrat în colaborare cu roboți si sisteme automatizate, astăzi din ce în ce mai multe poziții în fabricile de producție sunt realizate de roboți autonomi. Aceștia realizează munca mult mai repede și mai bine, putând să lucreze 24/7 fără să greșească sau fără să se accidenteze.
Chiar dacă pare ireal și joburile din domeniul IT au început să se schimbe. Testarea manuală a fost îmbunătățită și s-a trecut la testarea automată, iar de curând algoritmii inteligenți au început să genereze cod (backend) sau să genereze interfață grafică (frontend). Cloud, Internet of Things, Artificial Intelligence, Machine Learning, Edge, Blockchain, Realitate Virtuală sunt ca niște piese de puzzle într-o lume în continuă dezvoltare și schimbare.
Cine va ști cum să unească piesele de puzzle pentru a rezolva o problemă, pentru a realiza un task sau pentru a găsi o soluție, acela va fi angajatul mult dorit din viitor. Acceptarea noilor provocări de pe piața muncii sau din viața de zi cu zi ne vor ajuta în primul rând moral, ne vor trezi la noua realitate și ne vor ajuta să evoluăm ca societate.
***
Acest articol este scris de invitatul nostru, Alexandru Luchiian, Connectivity Specialist Accenture, iar textul este editat și prelucrat de echipa Hacking Work.
Alexandru Luchiian a absolvit Facultatea de Automatizări și Calculatoare, iar apoi a urmat studii universitare de masterat la Facultatea de Electronică si Tehnologia Informatiei Gheorghe Asachi din Iași. Are 9 ani experiență în automatizări industriale și 5 în domeniul IT, mai exact în IoT – Internet of Things. Este pasionat de tehnologie și natură și a inițiat mai multe proiecte de mediu ce folosesc tehnologia pentru a monitoriza problemele legate de calitatea aerului (www.stropdeaer.ro), a apelor (www.stropderoua.ro) sau proiecte ce țin de implementarea defibrilatoarelor (www.bunulsamaritean.ro).
Foto copertă: Brother.co.uk.
Daca „viitorul” mult trambitat este unul in care oamenii deservesc masinile in loc ca masinile sa deserveasca oamenii, atunci pot sa inteleg de ce au existat evenimente cataclismice care au maturat Terra. Sincer, lumea s-a cam saturat de „expertii” WEF care promoveaza o omenire care se misca doar intre peretii exact trasati si tot mai stramti ai tarcului digital, sub deplina supraveghere a celor care flutura drapelul „progresului”… suna asa de mult a comunism incat nu inteleg cum cineva care a trait in Romania comunista permite publicarea pe site-ul sau a unui asemenea material care promoveaza comunismul impachetat in ambalajul digitalizarii!
Nimic bun pentru binele omului..totul pn distrugerea lui…este foarte clar cu aceste visuri si vorbe frumoase …
[…] veritabili, care să folosească inteligența artificială ca pe o unealtă. Să le ofere oamenilor încrederea că nu sunt atât de ușor de înlocuit. Au nevoie de lideri emotional implicați, care să-i învețe cum arată de fapt meseriile […]