Recrutezi în IT? Atenție la Cognizant :)

Angajații Cognizant din întreaga lume au fost anunțați că din ianuarie 2023 sunt obligați să se prezinte la birou cel puțin două zile pe săptămână. Unii dintre angajații din România, nemulțumiți de mesajul primit de la CEO, au demisionat și ne-au trimis, revoltați, copia acestui mesaj.
Distribuie articolul

La începutul acestei săptămâni, domnul CEO al companiei Cognizant (o firmă cu circa 350.000 de angajați global, din care peste 1000 în România) le-a scris angajaților un e-mail, în care le spune cât se poate de clar că începând din luna ianuarie 2023 vor fi obligați să se prezinte la birou cel puțin două zile pe săptămână.

Eu am primit această captură de ecran de la unul dintre angajații Cognizant Softvision România, care și-a și dat demisia după ce a primit acest mesaj.

Dincolo de vestea obligativității prezenței la birou cel puțin două zile pe săptămână, pe cel care mi-a scris l-a deranjat tonul foarte distant, rece și destul de arogant al domnului CEO, care nu se adresează, de exemplu, cu ”dragi colegi”, ci cu ”echipă” și folosește expresii precum ”mă aștept”, nu ”vă rog”.

Ca un ”adevărat lider”, domnul CEO nu explică detaliat cum vede acest proces concret de revenire la birou și de ce a impus această decizie și, foarte elegant și curajos, îi trimite pe angajați să discute fiecare cu șeful său. Frumoasă asumare de responsabilitate, nu?

Dincolo de asta, presupunerea că organizația își poate păstra cultura doar dacă oamenii sunt prezenți la birou cel puțin două zile pe săptămână este nu doar comică și superficială, ci și lipsită de orice fel de argument științific.

Nu există nicio dovadă că prezența fizică la birou, în sine, duce la dezvoltarea sau întărirea culturii unei organizații. Cultura organizațională se construiește din bogăția interacțiunilor sociale și comunicării dintre colegi, iar prezența fizică în aceeași clădire nu înseamnă automat că aceste relații vor fi mai bogate în intensitate și sens.

Pe de altă parte, obsesia de a controla angajații prin micro-management este direct dependentă de prezența fizică la birou și numeroase studii academice și articole publicate de presa de business indică nostalgia după epoca pre-pandemică și o preocupare intensă a managerilor pentru readucerea la birou a angajaților, în scopul controlării mai riguroase a acestora.

Sursa mea spune că gradul de nemulțumire al colegilor săi este unul uriaș, după ce au primit acest mesaj, ceea ce înseamnă că destul de mulți angajați ai firmei vor fi dispuși să își schimbe angajatorul în săptămânile următoare.

Așa că, dacă lucrați în recrutare în IT este destul de posibil ca angajații Cognizant (nu doar din România) să se arate foarte interesați de primirea unor propuneri de angajare în perioada următoare.

Să curgă comentariile!

***

PS: vezi că avem un newsletter foarte fain și foarte tare, despre piața muncii și schimbările care se produc, ar fi bine să te abonezi aici: https://hackingwork.substack.com/.

Și avem foarte multe episoade de podcast cu invitați excelenți, idei valoroase și informații prețioase, ne găsești pe Youtube video, dar și audio pe Spotify și multe alte canale de streaming populare.

Și da, suntem premianți, pare că facem treabă bună:

Distribuie articolul

43 comentarii

  1. Ar fi util de prezentat si cum se face staffingul la Cognizant – background check-ul solicitat, matching-ul pe proiecte.
    Pare ca va fi nasol la ei de acum incolo, insa nici experienta de recrutare nu e cea mai bright.

  2. Dincolo de a face nitpicking pe text, e de realizat că omul este CEO și respectiv într-o poziție de putere față de cei 100000 de angajați, exprimarea e una legitimă, chiar daca mesajul transmis nu m-ar bucura nici pe mine personal. Cu toate astea, trendul este către o revenire în birou și nu pentru cultura organizațională citată, nici pentru micromanagement, ci eu m-aș gândi mai departe la relațiile economice între dezvoltării de spatii de birouri și firmele care ar trebui sa le închirieze și populeze. Impresia mea este că e un șir de interese economice, mai degrabă decât o preocupare pentru interacțiunea între angajați. Iar dacă se dorește control, cred că putem agrea că micromanagement se poate face fata probleme și la distanță, hai sa nu mai facem din manageri acești mici Gru ai corporațiilor. Personal, ca manager am susținut întotdeauna flexibilitatea in ceea ce privește reîntoarcerea în birouri, însă deciziile se iau de către gașca de băieți în costume, care joacă golf, nu țin cont de părerile celor de la firul ierbii. Din experiența mea, multi vor fi nemulțumiti, puțini vor pleca, având în vedere cum arată situația economică actuală, cel puțin în România. O sa se observe o scădere a satisfacției față de angajator, după care oamenii se vor reobisnui cu mersul la birou.

    • Cum arata situatia economica actuala din Romania in bula din IT? Din perspectiva mea subiectiva inca se acorda 4k+ euro bonus per recomandare de senior si undeva la 3k euro pe mid/junior la programatori in anumite firme. Nu vad cum angajatii in IT nu si-ar gasi de lucru in alta parte daca nu le convin conditiile de munca. Sa nu uitam ca exista si freelancingul, care e full remote.

  3. Buna, ai grija ca publici informatii semi false. Iar daca vre-un angajat a plecat din acest motiv, nu s-a documentat suficient.
    Emailurile la care faci tu referire se aplica doar pentru angajatii firmei mama, nu si pentru ramura Cognizant Softvision din Romania. Angajatii Softvision nu sunt obligati inca cu nimic sa lucreze in mod hybrid si nici nu credem ca o sa fim.

    Eu zic sa verifici bine sursele inainte sa te faci de ras.

    O zi buna

    • „Vre-un”? :))))

      Pe langa asta, habar nu ai inca daca se va lucra in mod hibrid de la anul, vorbesti din cwr, aia o sa se afle maine.

      Te-ai facut mai tare de ras decat OP, plus ca modul in care vorbesti la persoana I plural despre tine si firma, de parca te identifici cu ea, e giga cringe.

    • Cum ai stabilit tu ca sunt informatii semi-false? Mailul a fost trimis de sus de la CEO si fiecare arie o sa propage mai departe. Stai in banca ta.

      • Recunosc „vre-un” din comunicarile interne livrate de catre managementul Softvision, atunci cand eram angajat.

        Bi-ne ca a-m plecat !!

    • Scuzati-mi greseala gramaticala, sunt IT-st nu profesor de Limba Romana, si am fost mediocru la aceasta materie, recunosc.
      Dar uite ca a fost azi si All Hands-ul mult asteptat si munca la birou n-a fost obligata in nici un fel cel putin pentru 2023. Ramane aceasi organizare optionala ca si pana acum. Deci mult tam tam pentru nimic.

      La Multi Ani!

    • Este un mail! Da! Semi-falsitatea contentului tine de autorul acestuia… adică de Cocknizant! Și ce e rău in asumarea deciziilor de a rechema angajații la sediu… necesita un pic de maturitate, pe câte Cocknizant SV România nu o are nici de la distanța!

  4. Da asa este si eu am lucrat acolo, este foarte dubios sistemul lor de recruiting, se plateste putin. Mai vindeam telefoane in timpul liber.

  5. Stati mai linistiti, si eu stateam si ma uitam pe youtube toata ziua, mancam sandwichuri si mai dadeam cate un approve. Nu se merita de mers la birou, mai bine stai acasa si faci acelasi lucru.

  6. Pe langa faptul ca ai pus poza asta si e pe langa absolut tot ce ai scris despre poza pe care ai pus-o, ai sarit la niste concluzii false total. Vorbesti pe langa subiect, in necunostinta de cauza si pe langa asta, nici nu vorbesti bine ce vorbesti.
    In cartea mea esti catalogat ca si prost.
    Sper sa nu mai faci nicio postare

  7. Eu lucrez la Cognizant, dar nu mai vreau sa ma duc la birou, este un coleg care te intreaba foarte multe detalii personale, nu stiu daca este pusa de firma sa faca dosare sau asta face din placerea lui, isi mai zice si Dumnezeu, un dement.

  8. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar ar fi bine sa iti verifici sursele… ce ai citat tu nu are legatura cu angajatii Cognizant din RO. Lucrez acolo si nu se aplica la noi. 😉

    In plus, o fi legal oare sa publici astfel de mail-uri fara acordul companiei?

    • Da este legal, este dintr-o sursa anonima, orice vine din surse anonime se poate publica sub protectia legii.

      • 1. Pentru tine o fi legal sa publici daca o fi dintr-o sursa anonima (sau vrei doar sa-i pastrezi anonimatul)
        2. Te-ai informat din mai multe surse, cum ar fi deontologic sa procedezi (daca esti jurnalist adevarat)?
        Poate esti doar unealta cuiva care a plecat nemultumit … si nu-i asa, vulpea care n-ajunge la struguri zice ca-i agurida.
        3. Pentru cel care a facut public un email intern … nu cred ca este in regula.
        Ma intreb cine l-ar vrea angajat sau coleg?

        • 1. Pot sa public orice din surse anonime.
          2. Daca am doar un „whistleblower” vrei sa nu mai public nimic? unde scrie ca trebuie sa mai caut inca doi care sa fie ciochisti?
          3. Nu este problema mea sa judec daca cel ce a facut public acel mail intern este moral sau legal. Sunt organe abilitate pentru asa ceva. Daca te deranjeaza whistleblower-ii la locul de munca este problema ta. Inseamna ca ai o gandire limitata.

          • As aprecia/ considera/ lua in seama un articol bine facut, documentat (din mai multe (ambele) surse), credibil … as reveni oricand sa vad ce a mai publicat acel jurnalist.
            Altfel pare ceva dezechilibrat, neprincipial (fara: Audiatur et altera pars (Sic!)). Poate am eu standarde prea sus (?)

            Doar un mic detaliu (poate ai intrebat sursa): cum a reusit sa ajunga la concluzia ca „gradul de nemulțumire al colegilor săi este unul uriaș”? A reusit sa vorbeasca cu toti angajatii din RO? Ar fi o mare performanta.

        • Pot sa il intreb din ce localitate este si cu cati a discutat. Tu de unde esti? Daca esti chiar asa de viteaz ai curajul sa dezvalui aici in public?

    • Cu asta sa te amagesti tu, Adi. Dupa parerea mea e o chestiune de timp (cateva luni) pana vine mailul ca „introducere frumoasa si mieroasa, trebuie sa ne aliniem cu marea familie Cognizant, bla bla, asa ca TRECETI LA BIROU!” Imi doresc sa gresesc, dar tare ma tem.

  9. Buna ziua, eu v-as sugera sa va documentati mai bine inainte sa postati toate aberatiile primite de la diferite persoane fara a avea o imagine de ansamblu.

  10. Dorule mai las-o moale
    Nu mai da banii pe toale,
    Pune mana si munceste
    Sau mai bine fa-te peste.
    Si mai bine, casca gura
    Ca sa intra toata stirea

  11. Uite aici un Liviu Alexa în devenire. Jurnalist de investigații wanna be, blogger din Cluj care critică și dă cu flit CEO-ului unei corporații cu angajați aproape cât populația Clujului 🙂 Ar fi amuzant dacă nu ar fi ridicol. Să curgă comentariile (poate ăsta nu, că nu e prea favorabil).

    • Dincolo de vestea obligativității prezenței la birou cel puțin două zile pe săptămână, pe cel care mi-a scris l-a deranjat tonul foarte distant, rece și destul de arogant al domnului CEO, care nu se adresează, de exemplu, cu ”dragi colegi”, ci cu ”echipă” și folosește expresii precum ”mă aștept”, nu ”vă rog”.

      Să le luăm pe rând: ”team/echipa” e ceea ce face din indivizi diferiți ”colegi”. Emailul se încheie așa: ”Let’s please make every efort to spend more time together with colleagues in the office. I expect all our leaders to drive this behaviour…” Deci înainte de ”mă aștept”, care e adresat liderilor companiei, vine un ”vă rog” foarte clar și bine articulat, după care sunt comunicate ferm și respectuos așteptările pe care le are de la lideri, ca aceștia să conducă prin exemplul personal. Mie emailul CEO-ului mi se pare un exemplu de bune practici în comunicare. Clar, argumentat, la obiect. Eu personal mi-aș dori ca politicienii noștri sau liderii de business să fie atât de buni comunicatori. Dacă decizia de a aduce oamenii la birou e bună sau rea, e o chestiune separată, însă e incontestabil că un CEO are autoritatea să ia astfel de decizii și să le comunice intern.

  12. Cerere si oferta, este foarte simplu. Cei de la Cognizant încearcă si ei marea cu degetul.
    Daca pierd angajati vor reveni asupra deciziei. Si vor trebui sa mărească si salariile celor ce raman…

  13. Ati inteles gresit, nu sunt 2 zile pe saptamana, e vorba de evenimente periodice, traininguri, delegatii, intalniri cu echipa, orice poate fi facut de la distanta, de luni pana vineri. :))

  14. Ca nu esti informat si nu te-ai documentat, accentul tau fiind pe extraordinar si incredibil (cum se practica), nu e nimic iesit din comun. Pot doar sa-ti spun ca in Romania nu exista nici o obligativitate in a merge la birou in Cognizant pt 2023. Fact. Astfel voi astia prietenosi puteti sa stai lejereanu pe canapei in continuare cu youtube-ul la maxim din abonamentul premium si sa prestati pentru celelalte 2 firme la negru pentru care va e frica sa prestati la birou ca va prind colegii de la infra. Dorule, poti mai mult. stiu. te pup!

  15. lucrez la cognizant softvision(divizia romania) si va garantez ca nu va obliga nimeni sa veniti la sediu(chiar sunt f ok la capitoulul asta, daca vrei sa vii la birou, ok daca nu iarasi ok…), ce va obliga in schimb e nda-ul (care practic va interzice sa lucrati pentru alta firma in domeniu, chiar daca nu are nimic de-a face cu job-ul, sunt niste clauze abuzive care sunt specificate in contract si nu le verifica nimeni .. oare de ce?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *