Puterea lui Servus: cuvintele care fac magie

Poate ai observat că fiecare emisiune de la radio, fiecare episod de podcast, fiecare video pe care îl facem dar și fiecare e-mail pe care eu și colegii mei din echipa Hacking Work îl trimitem începe cu același cuvânt: Servus. De multe ori, folosesc acest salut nu doar la primul contact cu publicul din sala unde susțin un curs sau o conferință, ci și la despărțire, atât în materialele video, cât și când îmi iau la revedere de la cei cu care m-am întâlnit față în față.
Distribuie articolul

În ultimele săptămâni, am călătorit mult prin țară, am fost la Iași, București, Alba Iulia, Timișoara sau Brașov și peste tot i-am întrebat pe oamenii cu care m-am întâlnit de ce cred ei că îi salut cu ”Servus” și ce înseamnă acest salut. Invariabil, mi-au răspuns că așa se salută oamenii la Cluj și astfel eu și colegii mei marcăm originea proiectului Hacking Work, care este o treabă curajoasă și serioasă, pornită din inima Ardealului către mințile și inimile oamenilor din toată România.

Am fost onorat și recunoscător pentru răspunsurile primite, dar ele sunt incomplete. M-am gândit că astăzi ar fi frumos să descoperim împreună sensul profund al lui „servus” și să înțelegem cu această ocazie că în vocabularul nostru există astfel de cuvinte magice, care îți dau puterea și mentalitatea de a acționa corect, de a convinge și atrage lângă tine pe cei din jur și de a obține, în final, ceea ce îți dorești.

Ce înseamnă, de fapt, „servus”?

Cuvântul „Servus” nu este doar o formă de salut, ci înainte de toate un semn de respect pentru cel căruia i te adresezi. Cuvântul provine din limba latină, unde „servus” înseamnă „servitor”. Formula de azi „Servus” este o prescurtare a expresiei latinești „ego sum servus tuus”, care în traducere mot a mot semnifică „eu sunt servitorul tău”. În vremurile noastre, expresia și-a păstrat sensul, dar s-a adaptat la forma modernă a relației sociale și înseamnă de fapt „sunt la dispoziția ta” sau „sunt aici, ca să îți fiu de folos, de ajutor”.

Atunci când am pornit proiectul Hacking Work, mi-a fost foarte clar și am avut grijă să explic acest lucru și colegilor mei, că, prin tot ceea ce facem noi, trebuie să le fim de folos oamenilor din România care își doresc și care merită să trăiască o viață profesională frumoasă, împlinită și plină de bucurie, succes și performanță.

Toate programele noastre educaționale, episoadele de podcast, articolele de blog și emisiunile de la radio sunt gândite, scrise, realizate și distribuite cu unicul scop de a duce informație valoroasă și idei bune și moderne către toți cei care își doresc să se bucure de o schimbare profundă de paradigmă în piața muncii și în relațiile dintre angajați și angajatori. 

Dincolo de a fi o formă de salut cald, prietenesc și ardelenesc, „Servus” este un simbol fundamental și definitoriu pentru noi și un artefact al brandului Hacking Work. Folosind des și înțelegând sensul profund al cuvântului, eu și colegii mei ne amintim zi de zi că prin tot ce facem vrem să ne punem în slujba semenilor noștri, să le fim de folos și să îi ajutăm, oferindu-le informație de calitate, idei puternice, motivație, energie, implicare, curaj și exemple pozitive care să le fie folositoare în munca lor de zi cu zi.

În ce constă puterea unui cuvânt magic?

Am descoperit recent că „Servus” este de fapt un cuvânt magic. Citesc zilele acestea cea mai recentă carte a lui Jonah Berger, profesor de marketing la Wharton School, prestigioasa universitate din Pennsylvania și unul dintre cei mai inspirați și valoroși cercetători din lumea modernă de business.

În cartea „Cuvinte magice – Ce să spui ca să obții ce vrei”, apărută și la noi la Editura Publica, Jonah Berger identifică și exemplifică șase categorii de cuvinte și expresii magice, care ne sporesc capacitatea de comunicare și convingere, întăresc motivația, dezvoltă creativitatea, ne oferă influență socială și eficiență operațională și ne ajută să construim relații puternice, trainice, profitabile și sănătoase cu cei din jur.

În echipa Hacking Work, noi credem în magia lui „Servus”, fiindcă acest cuvânt definește cultura, sensul profund și valorile echipei noastre: suntem aici pentru a fi de folos semenilor noștri, pentru a face bine, a ajuta, și a produce împreună o schimbare profundă și pozitivă în societate, în comunitate și în modul în care muncim. Iar oamenii, tot mai mulți, care ne citesc, ne ascultă sau ne întâlnesc la cursuri și conferințe, ne confirmă zi de zi că magia funcționează.

***

Poți asculta informațiile din articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Spotify și Apple Podcasts.

Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți, miercuri și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio România Cluj.

***

Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *