Omul își face norocul cu mintea lui: optimismul naște oportunitățile

Tu te consideri un om norocos sau un ghinionist? Simți că șansa este de partea ta sau consideri că de cele mai multe ori norocul te ocolește? Sigur te-ai gândit cel puțin o dată la chestia asta, nu-i așa? Dacă nu ai găsit un răspuns încă, acest episod te va ajuta. Știi zicala aceea, cu „omul își face norocul cu mâna lui”? Nu e chiar adevărată. Dar nu e nici departe de adevăr. Fiindcă astăzi o să ne convingem că, de fapt, omul își face norocul cu MINTEA lui, nu cu mâna lui.
Distribuie articolul

Azi aș vrea să descoperim împreună că norocul există. Și aparține celor care sunt optimiști și oportuniști. Iar ghinionul (adică lipsa deseori dureroasă a norocului) există și el. Iar ghinionul este de partea celor care nu gândesc pragmatic, nu țin ochii deschiși, nu privesc lumea cu optimism și nu știu să recunoască și să folosească oportunitățile. 

Dincolo de superstiții, treaba asta cu norocul și ghinionul ține de mindset, de mentalitate, de modul în care obișnuim să privim viața. Și treaba asta este demonstrată științific. Te-am făcut curios? Îți explic imediat!

Norocul și ghinionul depind de modul în care gândim

Un studiu științific care a durat mai bine de 10 ani și a fost coordonat de echipa profesorului de psihologie Richard Wiseman demonstrează că, în cea mai mare măsură, norocul sau ghinionul depinde de modul în care gândim și ne organizăm viața. Cercetările profesorului Wiseman arată că gândirea pozitivă, optimismul, entuziasmul și încrederea dublate de o atitudine proactivă ne fac efectiv să ne simțim mai norocoși, adică ne ajută să identificăm și să valorificăm oportunitățile care ne apar în drumul vieții.

Richard Wiseman a ales un grup de 400 de oameni foarte diferiți, recrutați prin mica publicitate și a derulat studiul său pe acest grup. Oamenii din eșantion aveau între 18 și 84 de ani, aveau toate nivelurile posibile de educație și ocupații foarte diverse. 

Primul experiment pe care l-a făcut Richard Wiseman cu cei 400 de subiecți a fost unul cu răsfoirea unui ziar. Ziarul avea foarte multe pagini, iar sarcina care li se dăduse participanților la test era să numere toate pozele pe care le găsesc în acel ziar. În ziar se găseau 43 de poze și, pentru ca să le poți număra, aveai nevoie de circa 2 minute, pentru a răsfoi atent toate paginile ziarului. Cu toate acestea, norocoșii au fost capabili să îi spună cercetătorului că în ziar sunt exact 43 de poze doar după câteva secunde. 

Cum au reușit să facă asta? Simplu: chiar pe pagina a doua a ziarului, fotografia plasată acolo conținea un mesaj foarte clar, care spunea exact așa: „în acest ziar sunt fix 43 de poze, spune-i îndrumătorului acestui experiment că ai văzut acest mesaj și că trebuie să-ți dea 250 USD ca premiu”. 

În vreme ce cei mai puțin atenți la oportunități au fost prea ocupați să numere conștiincioși pozele din ziar, oportuniștii descurcăreți din fire s-au gândit să folosească indicația din imagine. Și evident că au câștigat cei 250 USD. 

Odată trecut acest prim experiment, cei 400 de participanți au fost împărțiți în două categorii: norocoșii și ghinioniștii. Timp de câțiva ani de zile, oamenii din acest eșantion au fost observați direct de echipa de cercetători. Oamenii au completat chestionare și teste de inteligență, au ținut jurnale și au participat la tot soiul de experimente, interviuri și focus-grupuri.

Concluziile trase după mai bine de zece ani de observații sunt prezentate de Richard Wiseman în cartea sa, The Luck factor – Factorul Noroc și sunt extrem de clare: norocul nu este o aptitudine magică. Norocul nu este rezultatul șansei întâmplătoare.

Nu există oameni născuți ghinioniști sau norocoși. Modul de gândire și comportamentul oamenilor sunt direct responsabile de norocul sau ghinionul lor. Cu alte cuvinte, norocoșii își fac norocul cu mintea lor, la fel cum ghinioniștii atrag ghinionul prin modul în care gândesc și acționează.

Richard Wiseman spune că oamenii norocoși au patru caracteristici fundamentale care îi diferențiază de mulțimea ghinioniștilor. Care sunt acestea? Să le luăm pe rând:

1. Oamenii norocoși profită de oportunități.

Cum funcționează treaba asta? Simplu: oamenii norocoși gândesc flexibil și caută mereu drumuri noi pentru a-și atinge obiectivele. Norocoșii și-au creat în timp obiceiul de a introduce în viața lor schimbare și varietate, s-au împrietenit cu noutatea, refuză intenționat rutina, și-au antrenat creierul să caute mereu lucruri noi, oameni noi, contexte noi și oportunități.

Ei schimbă des peisajul și anturajul, intră mereu în cercuri sociale noi, își schimbă frecvent destinația de vacanță și nu prea se plictisesc vreodată. Dacă vrei să fii norocos, poate n-ar fi rău să schimbi mereu traseul când mergi spre birou sau ieși la plimbare, ca să vezi mereu lucruri noi și să ai idei proaspete.

2. Oamenii norocoși își ascultă intuiția.

Testele de personalitate aplicate de Richard Wiseman au demosntrat că oamenii ghinioniști sunt, în general, mai tensionaţi şi anxioşi decât ceilalți. Anxietatea duce la indecizie. De cealaltă parte, norocoșii obișnuiesc să ia decizii rapide, ascultându-și intuiția. Având încredere în instinctul lor, norocoșii își asumă riscuri, dar prind oportunitățile. 

3. Oamenii norocoși sunt optimiști.

Cercetările lui Richard Wiseman arată că oamenii norocoși au găsit mereu un aspect pozitiv chiar și la cele mai ghinioniste întâmplări prin care au trecut. Într-unul din experimentele sale, Wiseman i-a pus pe oameni să își imagineze că se află într-o bancă fix în momentul în care un spărgător intră pentru a jefui banca. Spărgătorul trage un glonț care îl lovește în braț pe subiectul experimentului.

Cum te raportezi la această situație? Ghinioniștii se smiorcăie și se lamentează, spunând că au avut ghinion să se afle acolo și să fie victime. Norocoșii, în schimb, găsesc partea bună: se bucură că glonțul nu a ajuns în cap și că este o rană care se poate vindeca. Mai mult, se gândesc că presa sau scenariștii de la Hollywood le vor plăti bani grei ca să le împărtășească  povestea, când jaful se va încheia. 

4. Oamenii norocoși sunt rezilienți, își revin rapid chiar dacă suferă șocuri.

Fiindcă gândesc pozitiv și optimist, norocoșii trec mult mai repede peste momentele de dificultate psihologică, trag aer în piept și caută să iasă foarte repede din greutăți. Se redresează fiindcă au încredere în viitor și în oportunitățile care urmează să apară.

„E doar o julitură, bine că n-a fost mai rău, lasă că trece”, aceasta e mentalitatea lor. Reziliența este capacitatea de a îți reveni relativ repede după un șoc, de a te repune pe drum chiar dacă suferi un accident pe traseu. Iar oamenii rezilienți sunt, clar, norocoși, fiindcă își revin repede și nu își pierd vremea văicărindu-se, nu-i așa?

Richard Wiseman a creat la un moment dat ceea ce el a numit „Școala Norocului”. Adică o serie de experimente care examinau modul în care oamenii își pot îmbunătăți și dezvolta norocul prin adoptarea unor obiceiuri de gândire și comportamente care să-i caracterizeze ca norocoși.

La Școala Norocului, i-a învățat pe cursanți să aplice metode și tehnici care să le ofere șanse și oportunități în contextele în care trăiesc, să își schimbe în mod constant rutinele zilnice și să gândească mereu pozitiv atunci când pățesc ceva rău, bucurându-se că nu s-a întâmplat mai rău. După absolvirea cursurilor de la Școala Norocului, oamenii au fost trimiși să trăiască vreme de o lună în contextele lor uzuale, iar după o lună au fost chemați înapoi ca să se constate urmările.

Surpriza cercetătorului a fost că 80% dintre absolvenții școlii norocului erau după o lună mai fericiți și mai satisfăcuți de propriile vieți și bineînțeles se simțeau mai norocoși. Chiar și cei care se considerau ghinioniști înainte de absolvirea școlii au devenit norocoși, iar cei care erau deja norocoși s-au considerat după aceste cursuri mult mai norocoși decât înainte.

Asta-i povestea pentru ziua de azi. Sper că te-am convins că treaba stă cam așa: ghinionul sau norocul cu care ne întâlnim în viață este rezultatul modului în care gândim și ne comportăm. Fiecare dintre noi avem potențialul de a ne schimba soarta dacă începem să gândim pozitiv, optimist și oportunist.

Norocul ne dă mereu târcoale, dar trebuie să ne antrenăm mintea pentru a crede în progres și a căuta mereu ocaziile bune. Așadar, norocul nu ține de superstiții sau de binecuvântarea divină, ci depinde de noi, de modul în care gândim și de felul în care ne comportăm. 

Fiți optimiști și atenți, oportunitățile ne dau mereu târcoale. Aveți curaj, asumați-vă riscuri și urcați-vă mereu în trenul câștigător. Mult noroc vă urez!

***

Acest articol vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți. Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.

blankfactor banner

***

Imagine: generată cu Dall-e.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *