Angajați fericiți și motivați? O echipă ca o orchestră? Folosește muzica pentru armonie și energie

Ne petrecem aproximativ o treime din timp la locul de muncă. Cum ar fi să înlocuim stresul și epuizarea de la job cu motivație, creativitate și fericire? Sună atrăgător, dar cum facem lucrul ăsta? Că este ușor de dorit, dar foarte greu de făurit.
Distribuie articolul

O metodă originală, nouă, plăcută și absolut spectaculoasă este implicarea oamenilor în experiențe culturale și artistice, în grup, organizate de către firmă și găzduite chiar la birou. În acest articol explorăm efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului nostru și descoperim impactul experiențelor artistice pentru sănătatea mintală.

Angajații sunt mai nefericiți acum decât erau în mijlocul pandemiei, satisfacția la locul de muncă înregistrând o scădere abruptă în acest an, conform unui studiu realizat recent de BambooHR. Au fost analizate date colectate de la aproape 60.000 de angajați din peste 1.600 de companii din întreaga lume între ianuarie 2020 și iunie 2023.

În același timp, angajații care lucrează de la distanță sunt din ce în ce mai demotivați, conform unui sondaj recent Gallup, care subliniază importanța încrederii și autonomiei în creșterea implicării angajaților și necesitatea prioritizării motivației generale de către lideri și manageri. 

Cum sprijini, ca angajator, motivația și fericirea angajaților tăi?

Institutul iOpener arată că angajații fericiți și mulțumiți la job au cu 65% mai multă energie decât cei nefericiți, plănuiesc să rămână loiali organizației în de patru ori mai multe cazuri și dedică de două ori mai mult timp sarcinilor. 

Așadar, crearea unui climat cu impact pozitiv în echipă, în comunitatea profesională din organizație, face o uriașă diferență pentru angajați, angajatori și relația dintre aceștia. Pentru a răspunde acestei provocări, companiile moderne se orientează către strategii inovatoare care pun pe primul loc bunăstarea angajaților precum investiția în activități cultural-artistice. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai și Centrul Cultural Clujean arată că un procent de 7.1% din starea de bine subiectivă a oamenilor se datorează participării la activități culturale și artistice. Impactul asupra stării de bine este mai semnificativ atunci când suntem implicați în astfel de activități împreună cu alte persoane, când vorbim despre aceste experiențe și când participăm activ cu corpul.

„Tipurile de consum cultural au un impact semnificativ, independent față de alți factori, asupra stării de bine, însă nu neapărat direct și funcționează mediat de o zonă de consum cultural colectiv, de o comunalitate care se stabilește, printr-un strat la nivel de oraș sau la nivel de organizație, de oameni care interpretează cultura.

Aici, prin <<interpretează>>, nu înseamnă că cineva trebuie să-ți explice ceea ce s-a întâmplat, ci că tu ești activ angajat în a vorbi despre acele lucruri și suplimentează dimensiunea corporală. Când ești angajat în cultură, tipurile de cultură care au efect asupra bunăstării tale sunt cele în care participi în mod activ cu corpul.”, explică Norbert Petrovici, profesor și sociolog. 

Angajații care merg constant la spectacole, expoziții sau concerte, dar care au și șansa de a picta, cânta, juca teatru, recita sau citi frecvent la birou, împreună cu ceilalți colegi, sunt mai sănătoși, motivați și relaxați

Muzica, metodă inedită de îmbunătățire a sănătății fizice și psihice

În continuare vom explora contribuția muzicii asupra stării noastre fizice și psihice. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce muzica, pornind de la câteva studii importante și relevante, identificate de Medlife:

  1. Reduce nivelul de stres (cortizol). Un studiu realizat de Universitatea din Helsinki în 2021 arată că adulții care au ascultat atât selecții personale, cât și neutre de muzică, într-un mediu familiar (acasă) sau într-un mediu nou (în laborator), au prezentat o reducere semnificativă a nivelului de cortizol.
  2. Are beneficii în tratamentele pentru sănătate mintală. Concluzia reiese dintr-un material publicat în 2021 în care sunt analizate 349 de studii privind utilitatea muzicii în tratarea unor afecțiuni psihice, precum schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia.
  3. Stimulează creativitatea. O cercetare realizată în 2017 demonstrează că muzica (în special cea pozitivă) ne ajută să fim mai creativi, să avem mai multe idei și să găsim soluții inovatoare la probleme. 
  4. Diminuează simptomele burnout-ului, arată un studiu publicat în 2020. Muzicoterapia a redus semnificativ nivelul de stres al participanților la studiu, autorii sugerând utilizarea pe scară largă a acesteia ca măsură preventivă „simplă, economică și neinvazivă”.
  5. Poate vindeca inima. Pentru pacienții cardiaci, ascultarea muzicii poate stimula sistemul cardiovascular, îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială, arată un studiu publicat de Scientific American.

Angelica Postu, muzicoterapeută și fondatoare a Asociației Române de Muzicoterapie, ne explică în ce fel muzica se îmbină cu psihologia și ajută la înțelegerea și gestionarea emoțiilor, dar și la atenuarea temerilor legate de carieră.

„Nu există niciun al stimul sonor exterior care să ne activeze atât de direct precum muzica. Efectele sunt imediate: de relaxare și de îmbunătățire a stării de spirit. Un alt efect care se observă pe termen scurt, dar și pe termen lung, este acela de creștere a stimei de sine. 

În momentul în care eu reușesc să creez ceva din punct de vedere muzical îmi crește stima de sine. Faptul că mă pot exprima prin muzică, să învăț niște acorduri la chitară, să cânt o melodie la pian sau pur și simplu să dansez pe melodia asta îmi dă o confirmare că sunt un om activ, un om implicat care poate să se identifice cu ceva artistic.”

Așadar, folosindu-se de experiența muzicală, oamenii învață să își țină sub control emoțiile când se concentrează pe interpretarea partiturii, dar reușesc și să înțeleagă mai bine interacțiunile umane și valențele propriilor stări de spirit.

Cu alte cuvinte, dacă vrei ca echipa ta să fie o orchestră în care este armonie, colaborare, creativitate, motivație și care face performanță, învață-ți colegii să cânte împreună, la propriu. 

Experiențele artistice și culturale pot fi extrem de prețioase pentru a ne îngriji de starea de bine a celor cu care muncim, dar și pentru a crește sentimentul de echipă, coeziunea, colaborarea și disponibilitatea lor de a participa creativ cu idei la bunul mers al lucrurilor. 

Știm deja că oamenii țin minte și judecă modul în care firma la care lucrează le oferă valoare durabilă și conexiune, atât la nivel rațional, cât și emoțional. Oamenii vor iubi, vor respecta și vor alege organizațiile care le respectă viața personală și îi ajută să își păstreze sănătatea fizică și psihică.

Acesta este principalul motivul pentru care angajatorii isteți, creativi și inovatori ar trebui să se gândească serios la oferirea și construirea unor experiențe artistice și culturale pentru angajați, ca element diferențiator al brandului de angajator și creator de reputație pozitivă pentru organizație.

***

Acest articol vă este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României.

Pentru că știe că sănătatea înseamnă echilibru pentru minte și trup, MedLife a lansat singurul abonament medical 361 de grade. Un abonament complet, cu acces la servicii de prevenție, sport, nutriție, dar și asigurare medicală inclusă. Prin intermediul acestuia, MedLife susține dezvoltarea unui mediu de business sănătos în România.

Iar împreună cu MedLife, prin articolele scrise și publicate de echipa Hacking Work, vă oferim inspirație, prin idei valoroase pentru organizații sănătoase.

***

Acest articol este scris de Izabella Lukacs, parte din echipa care lucrează la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

***

Imagine generată cu Dall-e.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *