Salariile mizere din fabricile Inditex din România
Am semnat petiția și susțin campania pornită de organizația Declic, care solicită grupului de firme Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) să ofere salarii decente angajaților din fabricile sale din România.
În timp ce angajații fabricilor Inditex din România primesc salarii mizere, minumul pe economie, în valoare de 1.863 de lei net, compania înregistrează profituri uriașe la noi în țară (75 milioane de euro în 2022).
Acest salariu minim pe economie nu poate face altceva decât să-i condamne pe acești oameni la un trai în sărăcie, la fel cum se întâmplă în multe fabrici din România.
Comunitatea Declic solicită grupului Inditex mărirea salariilor
Comunitatea Declic, împreună cu Mai Bine, Clean Clothes Campaign, REDU și Haine Curate, a lansat o petiție prin care solicită companiei Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) să ofere salarii decente angajaților din România, având în vedere că necesarul de trai este aproape dublu decât cel oferit ca salariu (700 EUR). O viață decentă nu poate exista fără salarii decente.
Am înregistrat zilele trecute un episod special de podcast Hacking Work, în care am discutat cu Anduța Karetsou (coordonatorul campaniei Declic) despre această petiție, dar și despre motivele pentru care și-au îndreptat atenția spre industria textilă și spre gigantul Inditex.
Totodată, am discutat cu Anduța care sunt pașii următori, ce se așteaptă de la companie în urma petiției (reacții, plan de acțiune etc) și cum va reacționa Declic în funcție de răspunsul oficial al Inditex.
Inditex lucrează cu cel puțin 55 de fabrici din România
Avem în jur de 5.100 de fabrici în industria textilă – în care lucrează circa 150.000 de persoane, iar conform rapoartelor oficiale, Inditex lucrează cu cel puțin 55 dintre aceste fabrici. Deși compania susține că își asumă responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea unui trai decent pentru angajați, acest lucru rămâne strict pe hârtie.
Industria textilă din România realizează o cifră de afaceri agregată de 2,7 miliarde de euro, țara noastră fiind pe locul al șaptelea în Europa ca valoare a producției industriale din acest domeniu. Județele din România unde se găsesc cele mai multe fabrici de confecții sunt Alba, Argeș, Botoșani, Buzău, Caraș, Dolj, Iasi și Vrancea, însă fabrici de confecții care își plătesc mizerabil angajații există în aproape toate județele țării.
Iată câteva dintre firmele care dețin fabrici care lucrează pentru Inditex: Romanița – Caracal, Jud. Olt; Tanex – București – Măgurele; Simiz Fashion – Focșani, Vrancea; Eurotex Company, Iași.
Am făcut un calcul simplu: dacă fabricile care lucrează pentru Inditex ar dubla salariile muncitorilor, prețul din magazin al unui obiect de îmbrăcăminte de la Zara, Bershka, Stradivarius sau Massimo Dutti ar crește cu câteva zeci de cenți, adică maxim câțiva lei. Cu alte cuvinte, cumpărătorii produselor Inditex nu ar resimți în mod semnificativîn coșul de cumpărături costul salariilor majorate.
Cum poți susține campania Declic?
Semnează și tu petiția aici: https://facem.declic.ro/campaigns/salarii-decente-zara-bershka-inditex. Doar prin solidaritate socială și implicarea în cauze juste, care îi pot ajuta pe semenii noștri, putem construi o societate sănătoasă și prosperă, în care să trăim cinstit și în armonie.
Ne implicăm în această campanie deoarece considerăm că o societate inteligentă și responsabilă are grijă de toți membrii ei. Nu trebuie să acceptăm această polarizare a veniturilor și a accesului la un trai decent, pentru că toți avem de pierdut, iar acești oameni merită un salariu corect și un trai normal și bun.
Într-o societate care își lasă o mare parte din cetățeni în urmă, în afara unui spațiu de venituri și trai decent, cresc infracționalitatea și extremismul, se limitează accesul la educație și sănătate, se dezvoltă fenomenul migrației, se destructurează familii și suferă milioane de oameni, mai ales copii și vârstnici rămași singuri în țară. Într-un astfel de peisaj, și economia țării suferă, fiindcă nu are oameni cu care poate lucra serios și durabil, ca angajați.
___
Declic a pornit ca un efort colectiv al unor voluntari, de-a lungul timpului declansând o mulțime de campanii civice în zona societății civile. Echipa Declic a ales să înceapă această campanie cu Inditex deoarece este unul dintre cei mai mari și profitabili jucători din piață care poate să dea un semnal și celorlalți.
Sustin
vb. cu grapini
zdreantza(!) sustine migrantu colorat.