Norme interne dintr-o firmă IT: abuz al angajatorului sau standard de calitate?

Primim zilnic zeci de mesaje referitoare la abuzurile angajatorilor, din foarte multe domenii. Rând pe rând, vi le prezentăm în articole pe blog, din dorința de a pune în dezbatere aceste comportamente, pentru a le identifica pe cele toxice și a influența schimbarea mentalităților și a modului în care angajatorii și managerii văd relația cu angajații. Azi avem un caz în care ne este greu să ne pronunțăm, așa că vă cerem vouă să comentați: este un abuz al angajatorului sau e doar o formă foarte strictă de a reglementa standardele de calitate și procesele de lucru?
Distribuie articolul

Am primit captura de ecran de mai jos de la unul dintre cititorii și urmăritorii podcastului și newsletterului Hacking Work.

Este parte dintr-un regulament intern al unei firme de software din România, una pe care o cunosc ca având foarte bună reputație în industrie.

Cel care mi-a trimis captura de ecran și mesajul spune așa:

”Uite, azi m-am lovit de un alt abuz al unei firme de programare. Ce-i drept, e un singur proiect, dar mi se pare abuziv sa nu poti comite erori.”

Eu am citit cu mare atenție textul din imagine și mi-am făcut o părere. Dar, cum nu sunt un inginer software și nici nu cunosc standardele de calitate cu care operează cele mai multe companii de software de la noi, am zis să vă întreb pe voi.

Nu vreau să vă influențez răspunsurile, așa că nu o să fac niciun comentariu, așteptând să analizez comentariile voastre.

Ce părere aveți? În acest caz, avem de a face cu un abuz al angajatorului?

Distribuie articolul

29 comentarii

  1. Eu tot mai sper ca e un mesaj de 1 aprilie. Altfel e de noaptea mintii. Lucrez in industrie din 1996 si nu am vazut nicaieri asa ceva. O oarece forma de genul asta am vazut in 2002, cand bonusurile depindeau de nr de buguri raportate, ducand la lupte deschide intre developeri si cei de la suport / testare. Dar nu eram in Ro la vremea aia, era un bonus de gen al 13-lea salariu, incercau sa departajeze oamenii cumva.

    Pe scurt, fie as cere sa fiu mutata pe alt proiect, fie as pleca din firma. Nici daca e software pentru industria aviatiei sau cea militara nu se pune problema asa. Daca vor sa aplice Six Sigma, nu asa se face :0

  2. e simplu, se verifica codul muncii articolul 248 si se vede ca pentru Abateri Discpilinare se poate reduce salariul intre 5% si 10% pe o perioada de 3 luni. Mai te uiti un pic peste codul muncii si vezi ca orice forma de concediu se ia la cerere, deci nu poti sa ii impui unui om un concediu fara plata. Pe langa aceaste ilegalitati problema mare este forma arbitra a „code standards”, Daca nu este foarte clar ce inseamna asta, si cum se stabilieste „violarea” acestui „standard” totul ramane la „comitetului” ce iti decide soarta. Precum am vazut la foarte multe firme cand oamenii decid soarta altora fara sa simta si repercursiunilor acestor decizii, abuzurile sunt la ordinea zilelor.

  3. Dragă Doru, Dragi Cititori,

    Acest snippet de document îmi aparține.

    Proiectul cu pricina este un proiect de infrastructura critică, în domeniul energiei. Orice greșeală, oricât de mică poate duce la efecte catastrofale, cum ar fi incendii, dezastre, afectare spitale, trafic aerian, utilități, apărare militară etc.

    Implementarea unui standard de calitate (cu tot ceea ce implică nerespectarea acestuia) este doar unul din lucrurile pe care le putem face pentru a preveni probleme. Industria de IT a luat-o complet razna: majoritatea programatorilor nu concep ce înseamnă sa ai un sistem fără defecte (bugs). Compania noastră se diferențiază prin acest drive pentru calitate si lipsa de defecte – lucru la care mai avem de lucru multi ani înainte.

    Munca de calitate este de bun simț:
    Te-ai urca intr-un avion care nu are aceasta politică pentru sistemele de bord?
    Ai lasa pe cineva drag sa fie operat de un doctor care nu respecta niste standarde?

    Cât despre persoana care a trimis acest document intern – este cert ca nu a respectat politica de confidențialitate si pun la îndoială integritatea persoanei respective.

    Cu mare drag stau la dispoziția oricui dorește sa povestim pe tema de mai sus.

    Keep up the good work!

    • De QA ai auzit?

      Nu merge așa: nu pedepsești programatorii să dispară defectele.

      Merge așa: ai QA care îți găsește cât mai multe defecte critice și le rezolvi!

      • este foarte mica retentia personalului in firma asta, dincolo de cuvintele mari angajatul e ultimul cand vine vorba de atentie si incredere, chiar nu ai ce sa faci daca vrei sa schimbi proiectul sau sa treci pe alt domeniu de activitate acolo, nu sunt optiuni niciodata. am asistat cum un intreg departament de qa a demisionat unul cate unul rasfirati si nimeni nu si-a pus intrebarea daca e o problema de leading sau de management, a fost strict vina lor ca au plecat si asta basta. oricum daca pleci de acolo statistic sansele sa ajungi intr-un loc mai rau decat lateral sunt O.

        • Nu există „un QA”, există QA engineer, SDET, Test Engineer și astea fac parte din departamentul QA. Dar dacă tu în procesul tău nu ai QA nu ai nici departament de QA.

          Mai scrie te rog că îți demonstrezi singur ignoranța.

      • De ce te bazezi pe QA să-ți găsească erorile? De ce nu, prin orice metoda, găsești tu erorile și faci lucrul bine când îl predai. Asta înseamnă asumarea, să îți asumi ca dacă faci 4 greșeli ești concediat. Trebuie sa fie o miza și pentru angajat, nu doar pentru angajator!

        Sunt de acord cu aceasta metodă, cu un singur amendament – angajații aici trebuie sa aibă 150% salariul fata de concurență. Și atunci poți cere sa nu greșească. 3 greșeli mi se pare rezonabil! La a 4-a out!

        • exact de ce să te bazezi pe QA și de ce să faci lucrurile profesional, când poți să faci totul după ureche

    • Numele firmei va rog ? sa stiu sa va dau block.

      In cazul de fata nu cred ca sunteti usa de biserica sa puteti ridica astfel de pretentii. Uncle Bob spunea la un moment dat ca software inseamna sa poti modifica fara cost la nesfarsit – adica nu sa construiesti o casa si apoi sa o darami ca nu iti place cum intri pe o usa.

      Un bug are o multime de cauze – activitatea de scriere cod poate fi una. La fel : Analiza requirementurilor. Micromanagement.

      Ce trebuie sa faci ca inginer software – sa minimizezi cat de tare poti efectele. si daca asta ar fi usor … atunci am avea masini autonome ( asta ca exemplu ).

  4. Draga Doru,

    Daca o sa te uiti mai bine la glassdoor o sa vezi ca 80% din reviews sunt scrise de management si oameni care n-au lucrat acolo mai mult de un an. Ar fi frumos sa nu tot punem zahar peste acrituri ca nu le face bine.

  5. Firma respectiva (Lateral) e pentru multa lume, care a avut neplacerea sa treaca pe acolo, primul si singurul contact cu o companie a carei management e de cea mai joasa speta si ca oameni si ca profesionisti. E o panoplie bogata acolo, daca sunt ceva jurnalisti care se plictisesc, de la oameni dati afara sau fortati sa demisioneze cu care au ajuns sa se judece in tribunal, pana la studio partners implicati in relatii sexuale pentru favoruri, acest snippet nu e o surpriza pentru nimeni care a lucrat sau mai lucreaza acolo, nici nu ar avea cum sa fie o firma normala daca e condusa de un personaj care e un fel de medie aritmetica a „calitatilor” dintre Jar Jar Binks din „Star Wars” si Joffrey Baratheon din „Game of Thrones”.

  6. Chiar ma întrebam când acest subiect va deveni public. Cred ca am putea scrie o întreaga carte despre inovațiile acestui CEO-ul, de la ventilatorul de oxigen făcut in interiorul organizației in timpul pandemiei pentru care a luat bani din donații și la scurt timp nu s-a mai auzit nimic, pana la interzicerea fumatului și consumului de zahăr in timpul programului de lucru. Ideea de a avea un code standard e bine venită. Dar modul cum a pus problema, plus explicația lui din comentariul de mai sus, in care a inventat niște proiecte care nu exista in Lateral, doar ca sa para el interesant și sa încerce sa nu pice de fraier, îmi ridica niște suspiciuni. Probabil vrea sa foloseasca aceste abateri pentru a motiva mai ușor concedierea angajaților, angajați care lucrează din greu, dar dacă i s-a pus lui pata pe cineva, fără sa aibă întreg contextul, acel om trebuie sa dispară din firma in secunda următoare.

  7. Ce limbaj pe comentarii, ce înțepați, ce frustrați.
    Când ești anonim și plin de venin ai mari coitze, canini și gheare de fiară. Hai sa vedem nenicule tu ce-ai făcut la viața ta? E ușor sa arunci cu noroi, dar cine ești tu împărate?

    Chiar știu situația de acolo și oamenii aceia chiar încearcă să facă lucrurile mai bine. Iar acest CEO a făcut enorm pentru industria de IT si nu numai si nu merita murdăria comentariilor de mai sus. Haters will always be haters

    • „Iar acest CEO a făcut enorm pentru industria de IT” <- du-te baaaaaaaaaaaaaaaaa, Dennis Ritchie tu esti ma? Sau ai fi Alan Turing? Stai ca astia-s morti. Cumva Bill Gates???

    • Bai Turcutz Cuculeț dar oamenii dati afara sau fortati sa plece nu mai conteaza pentru tine cand faci portretul lui Ciprian sau alea nu sunt relevante pentru un CEO, ar trebui eu sa merg pe strada sa ii gasesc proiecte daca vreau sa continui lucrez in firma lui desi am contract de angajat? Sa inteleg ca ei sunt doar victime colaterale ale unui CEO in drumul lui spre succes si bani asa ca e normal pentru tine sa ii ascundem sub pres.

  8. Am lucrat si eu acolo o perioada si pot spune ca nu e locul unde oamenii buni sa stea prea multa vreme. La suprafata sunt cuvinte mari ca inovare si cum se fac lucrurile altfel acolo dar in realitate e doar outsourcing obosit si cat de romanesc se poate cu multiple situatii in care promovarea nu se face pe baza competentelor ci a prieteniilor si bisericutelor sau cand castigi am castigat toti ca o familie iar cand pierzi esti singur si nu te apara nimeni in fata clientului chiar daca ai dreptate. Au fost dezgustatoare concedierile in plina pandemie si fear mongeringul generat de Ciprian impreuna cu acolitii lui yesmeni care nu isi pot depasi conditia dar hai mai bine sa vorbim despre cum revolutioneaza lateralul industria IT…

  9. Ciprian, știm ca citești comentariile, da-o naibii de treaba și get a life. Termina cu micromanagementul pe proiecte și nu mai verifica codul angajaților, tu nu ești programator, când ai scris ultima data o linie de cod? Îți spunem asta sincer, îți dam acum ocazia sa încetezi sa mai fii ridicol și sa ne arați ca ești bărbat, in ciuda faptului ca te crizezi ca o femeie, de fiecare data când un pic bate vântul.

  10. Numele firmei va rog ? sa stiu sa va dau block.

    In cazul de fata nu cred ca sunteti usa de biserica sa puteti ridica astfel de pretentii. Uncle Bob spunea la un moment dat ca software inseamna sa poti modifica fara cost la nesfarsit – adica nu sa construiesti o casa si apoi sa o darami ca nu iti place cum intri pe o usa.

    Un bug are o multime de cauze – activitatea de scriere cod poate fi una. La fel : Analiza requirementurilor. Micromanagement.

    Ce trebuie sa faci ca inginer software – sa minimizezi cat de tare poti efectele. si daca asta ar fi usor … atunci am avea masini autonome ( asta ca exemplu ).

  11. Ciprian:
    Prost esti, ai ajuns sa-i prezinti lui Supeala si trollilor cat e ceasu’?
    Lasa postarile obscure pentru someri sau freelaceri.

    Vezi de facutul banilor pentru rate-uri peste piata date unor oameni de top si isi merita banii.

    Make people wo are worth it feel appreciated.
    You’ll be fine, just stop validating this irrelevant and out of context post.

    Restul zeilor:
    Vai moama voastra, bine ca nu avem 10 pozitii pentru a produce o linie de cod valida.
    Dar stai, ca avem architect, technical lead, developer, manual tester, automation tester cum kkt se cheama, si tot va moare la intrare ca ajung alte specificatii ce va invalideaza datu’ la lopata in rahat, care oricum nu era ce trebuia ca n-ati inteles nimic din ce a fost cerut. Da noroc ca puteti aratata cu degetul fara sa isi asume cineva vina.
    Imbatati-va cu apa rece, sau invatati chat gpt, produce mai mult ca oricare din noi.

    ps. sa ma sterg la cur cu Uncle Bob

  12. In cursul activității mele profesionale am vazut tot felul de lucruri asemanatoare, nu ma mira nimica. Pentru cel care e pe un astfel de proiect si nu ii convin conditiile ar trebui sa se ceara pe un alt proiect. Daca acesta devine noul standard in companie si nu ii convine va trebui probabil sa plece. Angajatul face parte din echipa respectiva, unde astea sunt regulile, care nu contravin niciunei legi in relatia angajat angajator. Ca orice implementare controversata este greu de stabilit scopul ei, excelenta, vor sa ii determine pe oameni sa plece etc. Who knowa? Nu mi se pare un abuz.

  13. Absolut. Fiecare are dreptul sa faca ce vrea. Nu-ti convine? Out!

    Oare totusi nu-i justificat? Ce sa mai zic si de cealalta parte – de abuzul IT-istilor asupra companiilor – astia fac orice fara nici un pic de repercusiune. IT-ul de Cluj, sau IT-ul de Romania e o specie nascuta cu tiktok si celular in brate. Le pui o harta in fatza si tre intrebe ChatGPT unde e nordul. Habar nu au ce inseamna responsabilitate, munca adevarata.

    Ce ati facut voi carcotasilor in viata? Ce realizari aveti? Comentatori, criticanti si savanti. Buna treaba.

    Usor sa dai cu noroi cand esti anonim. Doar lașii fac asta.

    • Ai mare dreptate, e deja penibil cate pretentii au ajuns sa aibe acesti IT-isti si au scapat de sub control abuzurile lor asupra companiilor, unde era industria asta fara aceste abuzuri… nu vreau sa ma gandesc mai departe, lumea oare unde ar fi fost.
      Pe vremuri era mult mai usor, daca un sclav nu muncea un pamant care nu era al lui la nivelul la care vroia supraveghetorul de care apartinea sau boierul al carui proprietate era, il biciuiai pana ii scoteai pretentiile si problemele din cap. Este inadmisibil ca acesti oameni inchiriati sa lucreze o treaba, in loc sa isi vada de treaba respectiva ei isi permit sa carcoteasca pe forumuri, sa critice mana care ii hraneste si sa aibe opinii contrare cu ce vor proprietarii lor.
      Se degradeaza industria asta tot mai tare, nu stiu incotro ne indreptam dar ma tem ca e prea tarziu pentru noi, poate inaintasii inaintasilor nostri vor gasi solutia sa le inchida gura acestor anonimi fara realizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *