În urma articolului pe care l-am publicat zilele trecute despre povestea unei femei concediată de la muncă imediat după ce a anunțat că este însărcinată, am primit alte povești asemănătoare de la cititoarele noastre.
Numele persoanei care ne-a trimis povestea a fost schimbat pentru a o proteja.
„Bună!
O prietenă a văzut articolul dumneavoastră din 9 iunie și mi l-a trimis știind că am trecut prin aceeași situație acum doi ani.
„Până să anunț că sunt însărcinată feedback-ul a fost pozitiv”
În momentul angajării nu știam că sunt însărcinată. Am aflat la o lună distanță acest lucru. Până să anunț că sunt însărcinată feedback-ul a fost: „Felicitări pentru că te-ai integrat atât de repede”, „Ai cunoștinte solide legate de post”. Pe scurt, feedback pozitiv.
Am anunțat că sunt însărcinată pentru că nu puteam ascunde acest lucru deoarece îmi era foarte rău. Nu am făcut demersurile legale, adică înștiințare în scris precum că sunt însărcinată deoarece aveam unele probleme cu sarcina și îmi era puțin teamă că am să o pierd.
Nu am primit nici o secundă prezumția de nevinovăție
Ei, din secunda în care am anunțat, am început să fiu aeriană, cu capul în nori și alte cele. Spre finalul perioadei de probă mi-a fost încetat contractul de muncă pe motiv că aș fi greșit ceva, însă nici o secundă nu s-a pus problema de a face o anchetă disciplinară să se vadă dacă sunt sau nu vinovată.
Nu am primit nici o secundă prezumția de nevinovăție. Am sesizat compania în instanță, vorbim de o multinațională, și spre surprinderea mea, prima înfățișare am câștigat-o. Au făcut apel și din păcate acolo au avut câștig de cauză. Din păcate sunt multe astfel de cauze.
„Mi-a zis că nu mi-am dat silința să fac să fie totul bine”
Cel mai rău e că managerul direct era femeie, care se presupune că ar fi trebuit să fie empatică.
În momentul în care mi s-a comunicat decizia, mi-a zis că am cunostințe solide pentru poziția respectivă însă nu mi-am dat silința să fac să fie totul bine. Și să fim serioși sunt vremuri grele și să rămâi câteva luni fără un venit în casă, cu rate și cu un bebe pe drum, nu e o situație liniștitoare.
Acum nu mai contează. Bebe e sănătoasă și e cel mai frumos lucru din viață noastră. Am luat partea pozitivă din experiența aceasta, nu a fost să fie pentru mine acel loc de muncă. Și probabil că dacă nu eram însărcinată aș fi rămas acolo <<sclav pe plantație>>.”
***
Discriminarea femeilor însărcinate la locul de muncă este una dintre formele frecvente de abuz.
Organizațiile ar trebui să aibă o cultură în care angajații se simtă încrezători în a vorbi despre discriminarea la locul de muncă – nu una care încurajează, susține și practică abuzul.
***
Ai trăit personal astfel de situații?
Scrie-ne pe news@hackingwork.ro și îți facem povestea cunoscută, în mod anonim.
Conștientizarea ne va ajuta să devenim mai curajoși în a cere ceea ce merităm.
***
Sursă foto copertă: Danie Franco on Unsplash.