Noile taxe pe salarii în IT: cum reacționează firmele de software?

Noile biruri impuse de la 1 noiembrie de guverul PSD-PNL, gândite de perechea Ciolacu-Boloș, modifică regimul fiscal al angajaților din sectorul IT. A fost anulată acum scutirea de impozitul pe venit de 10% (pentru salariile peste 10.000 de lei brut), care a funcționat vreme de mulți ani în beneficiul angajaților din industria de software de la noi. Cum reacționează firmele de software din România la această modificare fiscală: acoperă firmele noua taxă, astfel ca oamenii să nu simtă vreo schimbare în salariul net sau nu oferă nicio compensare oamenilor și îi lasă să resimtă scăderea veniturilor nete?
Distribuie articolul

Din datele pe care le avem până în prezent, rezultă că majoritatea companiilor din industria de software de la noi nu va avea intenția și nici posibilitatea de a compensa sumele nete dispărute din salariile oamenilor, în urma noilor taxe introduse de guvern.

Suntem pe final de an, bugetele firmelor sunt stabilite de anul trecut, iar situația financiară a celor mai multe companii nu este una foarte bună, toată lumea confirmând că trecem printr-o criză accentuată de proiecte: cele mai multe investiții în digitalizare sunt oprite, astfel că multe firme nu reușesc să găsească de lucru pentru toți angajații lor.

În acest context, este greu de crezut că firmele se vor putea angaja la plăți suplimentare, pentru a acoperi sumele taxate de Ciolacu și Boloș. Cu toate acestea, există și excepții, pe care le veți vedea în cele ce urmează.

Vrem ca în acest articol să includem cât mai multe informații și cazuri concrete referitoare la modul în care firmele din sectorul IT din România reacționează la recenta schimbare de regim fiscal.

De aceea, vă invităm pe toți cei care ne urmăriți și ne citiți, să ne spuneți în secțiunea de comentarii sau prin e-mail ce se întâmplă cu salariile voastre, în companiile în care lucrați, după 1 noiembrie 2023, data intrării în vigoare a noului regim de taxare.

Ca să oferim informații cât mai complete, vom actualiza continuu informațiile din acest articol, pe măsură ce vom primi informații oficiale de la companiile de software din România, prin e-mail la adresa doru@dorusupeala.ro.

De asemenea, invităm reprezentanții companiilor să scrie în secțiunea de comentarii toate informațiile oficiale despre modul în care vor trata noul regim fiscal asupra salariilor. Rugămintea noastră este ca aceste comentarii să fie asumate de la o adresă de e-mail oficială, care poate fi verificată.

Primele reacții oficiale ale companiilor

Cătălin Coruțiu, CEO și fondator al companiei DevNest, a anunțat că firma va compensa integral noile taxe, utilizând două metode: majorarea salariilor brute și acordarea de acțiuni în cadrul companiei:

„Anul 2023 a venit cu multe provocari pentru întreaga industrie. Anul 2024 nu se arată mai bun, ba din contră, iar noile măsuri fiscale apar într-un moment total nefericit. Cred că viitorul este și mai mult despre adaptare, dar de data aceasta e nevoie de adaptare colectivă, adică reacția și implicarea trebuie să fie nu doar ale companiilor, ci și ale angajaților.

DevNest sustine 30% din impactul fiscal prin mărirea salariului brut al tuturor angajaților, iar 70% din noile taxe vor fi acoperite prin stock options. Așa, poate mai mult ca niciodată, vom ajunge să tragem cu toții, antreprenori și agajați, la aceeași căruță și ne vom păstra performanța și profitabilitatea în parametri normali, salariile rămânând în continuare atrăgătoare”, a spus Cătălin Coruțiu.

Andrei Mocan, Managing Director în România al companiei americane Blankfactor, a declarat că firma va acoperi integral sumele nete prevăzute de noile taxe, astfel ca angajații să nu resimtă în niciun fel schimbările fiscale.

”Noi vom acoperi integral lovitura primită de oameni pe salariul net. Nu consideram normal ca angajatii nostri să sufere din cauza unor masuri pripite si neadecvate luate de guvernanti, mai ales că noi suntem la începuturile companiei în România si vrem sa cladim un parteneriat solid atat cu actualii si viitorii angajati, cat si cu mediul extins de afaceri.

Nu vom acoperi contribuția la Pilonul II pe cei 10,000 RON, fiindcă, in urma discutiei cu angajatii noștri, am observant ca și-au pierdut încrederea în Pilonul II. Oamenii caută deja alte soluții în care să investeasca acei bani: pilon III, asigurări de viață cu unit-linked, investiții în fonduri cu risc redus”, a spus Andrei Mocan.

Alexandru Lăpușan, CEO al companiei Zitec, a anunțat că firma va acoperi sumele nete pierdute de angajați în urma noului sistem de impozitare, așadar va compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.

”Probabil vom plăti 700.000 euro suplimentar în taxe anul viitor, lucru pe care ni-l asumăm pentru că dorim să ne ajutăm colegii să nu aibă veniturile afectate de incompetența guvernanților noștri. Legea e activă de pe 1 noiembrie, dar nu e clar cum se aplică, tipic pentru lipsa de profesionalism a guvernanților. Cred că se va accelera evaziunea fiscală. Angajările mascate, printr-o micro-întreprindere vor fi și mai atractive. Adică aceasta lege încurajează evaziunea fiscală și reducerea bazei de impozitare în IT”, a declarat Alexandru Lăpușan.

Tudor Ciuleanu, CEO al RebelDot, a transmis următorul răspuns:

”Anul 2023 a fost marcat de provocări semnificative în industria IT la nivel global care au avut un impact la nivel local. În contextul acestei crize, la RebelDot, am răspuns cu agilitate și prudență pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea companiei noastre. O mare parte a profitului acestui an a fost investit în marketing, vânzări și susținerea colegilor nealocați pe proiecte. În ciuda presiunilor economice, cu înțelegere din partea colegilor, am reusit sa avem un an normal, in care am facut majorari salariale la aniversarea unui nou an în companie și am reușit să evităm reduceri de personal, consolidând astfel valorile noastre de „care” (grijă) și „togetherness” (unitate).

Schimbările fiscale introduse recent de Guvernul României prin Legea nr. 296/2023 au adus noi provocări. Aceste modificări, care au intrat în vigoare în noiembrie 2023, au un impact semnificativ, în particular, limitarea scutirii de impozit pe venit pentru angajații din domeniul dezvoltării software care a fost limitată la veniturile brute lunare de până la 10.000 RON.

Această schimbare, care nu a fost anticipată si bugetată, are un impact direct asupra veniturilor angajaților noștri. Normele de aplicare încă nu sunt clare, mai exact, nu este clar dacă contribuția la Pilonul 2 devine facultativă în limita unui salariu brut de 10.000 RON sau pe intreg venitul brut. Decizia noastră de a nu suporta aceste schimbări fiscale vine în urma unei analize atente a situației actuale și a proiecțiilor pe termen lung. Tradițional, în IT, angajatorul suportă orice fel de schimbări. Dată fiind situația acestui an, ne-am concentrat pe menținerea unei poziții financiare solide care să ne permită să navigăm prin incertitudinile economice actuale și să investim în viitorul companiei și al angajaților noștri. Suntem între foarte puținele companii care nu fac concedieri și care chiar continuă să facă angajări în această perioadă foarte dificilă, iar acest lucru este important pentru echipa noastră.

Chiar dacă decizia noastră poate avea un impact negativ pe termen scurt asupra salariilor colegilor noștri, suntem convinși că este în interesul pe termen lung al întregii echipe. Oricum, diferențele se vor compensa mai mult ca sigur la momentul când va avea loc discuția anuală de evaluare cu fiecare dintre colegii noștri. Vrem însă să îi facem pe toți mai conștienți că schimbările legislative și fiscale trebuie asumate, ca și consecințe, de toți cei afectați, inclusiv de către angajați”, a spus Tudor Ciuleanu.

Bogdan Lucaciu, CTO al companiei de e-commerce AdoreMe, a anunțat că firma plănuiește să acopere atât noile taxe, cât și contribuția angajaților la pilonul doi de pensii:

Noi am răspuns la noul sistem de impozit pe venit prin compensarea integrală a diferenței respective, pentru a păstra pentru toți angajații același salariu net de până acum. Până se stabilizează un pic lucrurile legislativ, o sa fie sub forma de bonusuri, câteva luni, urmând să se modifice și contractele de muncă la un moment dat, să reflecte brutul mărit.

Pentru pilonul 2 de pensie, ce devine opțional și necesită o cerere explicită din partea angajaților, încă lucrăm la a înțelege cum e mai eficient să strângem cererile respective și cum afectează această contribuție taxele. Dar principial o să continuam să acoperim integral pilonul 2 pentru toată lumea”, a declarat Bogdan Lucaciu.

Cătălin Briciu, co-fondator și co-CEO al companiei Linnify din Cluj spune că, în contextul dificultăților prin care trece industria IT, firma se va concentra pe recompensarea corectă a performanței angajaților și pe consolidarea poziției în piață, prin standarde înalte de performanță, care vor avea ca efect niveluri salariale mai înalte:

”În cazul nostru, am ales să nu mărim salariile strict cu scopul de a acoperi scutirea de impozit. Iar angajaților li s-a prezentat opțiunea de a contribui sau nu în continuare la pilonul 2 de pensii, în funcție de valoarea salariului net pe care doresc să îl aibă începând de luna următoare. În unele cazuri, combinația acestor două măsuri va rezulta de fapt într-o creștere a nivelului salarial net.

În contextul perioadei prin care trece domeniul în care activăm, noi vom pune în continuare accent pe recompensarea adecvata a creșterii profesionale a colegilor noștri și performanțelor ridicate pe care le obțin prin munca lor.

Credem că tocmai nivelul de maturitate și responsabilitate al colegilor noștri va face astfel încât perioada care urmează să reprezinte o oportunitate pentru compania noastra să își consolideze poziția în piață, prin standardele de performanță ridicate pe care le urmează. Iar aceasta se va transpune în mod evident și în nivelurile salariale ale oamenilor din companie”, a spus Cătălin Briciu

Gina Lupu, CEO al companiei Wolfpack, a transmis următorul răspuns:

Compania noastra a ales o abordare sustenabila inca din primii ani de existenta, asa ca, avand in vedere climatul economic nefavorabil actual, am decis de aceasta data sa nu compensam prin marirea automata a salariului brut pentru cele mai recente modificari fiscale care ii afecteaza pe programatori.

Trecem cu totii in sectorul tech printr-o perioada de normalizare a pietei, in care standardele clientilor sunt crescute si accentul cade pe crearea de valoare directa pentru ei. Suntem concentrati sa livram cat mai bine serviciile si produsele digitale de care ne ocupam, la fel ca pana acum, si ne dorim ca la discutiile salariale viitoare sa avem posibilitatea sa recompensam cresterile de productivitate.

Nu am fost nevoiti pana acum sa facem reduceri masive de personal, am avut un an 2023 destul de bun, iar nivelul salarial mediu al angajatilor nostri este in acest moment unul competitiv raportat la piata. Totusi, 2024 se arata a fi mult mai dificil, si asadar avem responsabilitatea sa fim precauti, pentru ca in sectorul nostru nu mai e aceeasi “primavara” din pandemie.

E important sa intelegem ca, dincolo de contextul general care ne afecteaza, fiecare membru al echipei din orice companie, dar mai ales dintr-un IMM, are un aport direct la rezultatele companiei, iar daca acesteia ii merge bine, rezultatele pozitive din companiile manageuite bine se vor intoarce catre angajati in mod benefic. In plus, avem in sfarsit ocazia sa discutam mai mult in Romania in materie de salarii brute si, desi este un moment dificil, credem ca abordarea discutiilor despre salariul brut este un pas inainte pe termen lung si ne aduce mai aproape pe toti de mentalitatea din vestul Europei.

Suntem recunoscatori ca a existat aceasta scutire pana acum, si avem incredere ca aceasta etapa ne va face mai puternici si mai adaptabili”, spune Gina Lupu.

Oana Coțofan, Talent Solutions Manager la Bitdefender, ne-a transmis următorul mesaj:

”Bitdefender acoperă integral nou impozit pe venit al angajaților și încurajează continuarea contribuției la pilonul II de pensii. Am transmis deja către colegi formularul de cerere și recomandarea de a continua contribuțiile la Pilonul 2”, a scris Oana Coțofan.

Tania Munteanu, director operațional al companiei Jibe în România, a declarat:

”Noi am discutat în conducerea companiei si am comunicat către colegi că vom absorbi toate modificările fiscale pentru membrii echipei Jibe, going further”.

Managementul companiei Computacenter a decis de asemenea să acopere integral noile impozite:

Am dorit să fim proactivi în fața noilor reglementări fiscale, și ne-am luat angajamentul să sprijinim angajații încă de la primele semne ale schimbărilor. Având acum claritate asupra implicațiilor, confirmăm că în Computacenter România vom acoperi diferențele salariale negative pe veniturile nete ale colegilor, după aplicarea noilor prevederi ce vizează contribuția la fondul de pensii administrat privat. Pentru noi, este esențial să asigurăm continuitatea și stabilitatea în aceste vremuri de incertitudine, garantând astfel binele și securitatea fiecărui membru al echipei noastre, spune Alexandra Boroș, Director HR Computacenter Romania.

Compania românească de software Qubiz a decis să majoreze salariile brute ale tuturor angajaților, pentru a acoperi noile taxe și a păstra intacte veniturile nete ale membrilor echipei, am aflat de la surse oficiale din managementul companiei.

Surse neoficiale afirmă că aceeași decizie de compensare a salariului brut pentru păstrarea sumei nete a salariului angajaților a fost luată de managementul companiilor InfiniSwiss, msg, Zenitech, EDDI, PitechPlus și Nagarro din România.

În schimb, tot din surse neoficiale, am aflat că în cele mai multe companii multinaționale din sectorul software (Cognizant Softvision, Accesa, Fortech, Endava, 8×8, Betfair, Darwin, Hella, Marelli, MassMutual, Luxoft, GEP Worldwide, XPERI, Vertiv, Vodafone, Porsche Engineering și altele) cel mai probabil nu se vor opera majorări de salarii brute pentru a acoperi pierderile nete generate de noul sistem de taxare, din cauză că aceste bugete nu au fost prevăzute la începutul anului, iar perioada pe care o traversăm este una de dificultate economică.

Vom reveni cu confirmări sau infirmări pe măsură ce vom primi date oficiale.

Invităm reprezentanții oficiali ai tuturor companiilor din sectorul IT să ne transmită informații despre modul în care vor aborda această situație, pe mail la doru@dorusupeala.ro și/sau prin comentarii la acest articol.

Ce trebuie să știți despre schimbările fiscale recente

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în parlament pe un pachet de măsuri fiscale care să acopere gaura din bugetul național, făcută tot de guvern, prin cheltuieli iresponsabile. Pachetul fiscal include și eliminarea scutirii de impozit în IT, pentru veniturile care depășesc 10.000 lei.

Pentru salariile brute lunare mai mici de 10.000 de lei, angajații din IT vor păstra facilitatea scutirii de la plata impozitului pe venit, care este de 10% din suma brută. Pentru orice venit salarial mai mare de 10.000 de lei brut lunar, angajatul va plăti 10% impozit pe venit, pentru venitul impozabil existent în salariu peste suma de 10.000 de lei brut.

Cei mai mulți angajați din sectorul IT care beneficiau de această facilitate aveau deja salarii brute lunare mult mai mari decât 10.000 de lei. În consecință, cei mai mulți ar urma să resimtă o scădere a venitului lor lunar, cu circa 10% din venitul impozabil aferent salariilor care depășesc suma de 10.000 de lei brut.

Dacă vreți o formulă exactă de calcul a impactului asupra salariului vostru net, aceasta se calculează așa: scădeți din salariul brut total suma de 10.000 de lei și apoi înmulțiți cu 6,5%.

Noul impozit sau Suma netă pierdută = 6.5% x (Salariul Brut MINUS 10000 RON)

Ca să amortizeze șocul acestei schimbări fiscale și să preîntâmpine furia oamenilor, guvernul a inventat o șmecherie legală care deschide o portiță de compensare măcar parțială a noului impozit: prin legea emisă recent, IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2 de pensii, pentru primii 10.000 de lei din venitul brut. Dacă își doresc să o facă în continuare, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres.

Practic, guvernul bagă în propriul buzunar un procent semnificativ din salariile brute ale oamenilor din industria de software și le permite acestora să renunțe la contribuțiile la pilonul al doilea de pensii, bani care ajungeau să fie administrați de fondurile de pensii private și care peste ani ar reprezenta o parte serioasă din pensiile oamenilor. Cu alte cuvinte, guvernul pune gheara acum pe niște bani pe care angajații îi pot păstra acum, dar nu îi vor mai vedea la pensie.

Până la 1 noiembrie 2023, IT-iștii contribuiau în mod obligatoriu la Pilonul 2 de pensii, ca toți angajații din România. Acum, contribuția la Pilonul 2 de pensii private se ridică la 3,75% din salariu și merge la fondurile de pensii private, în timp ce 21,25% din salariu merge către sistemul public de pensii, adică bugetul de stat. De la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul 2 ar urma să se majoreze la 4,75% din salariu, în timp ce la pilonul de pensii de stat va mai merge doar 20,25% din salariu.

Acum, prin noul pachet de măsuri fiscale, IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2 cu sumele aferente primilor 10.000 de lei din salariul brut. Dacă își doresc să depună bani la pensia lor în continuare, angajații din IT care vor să continue să contribuie la Pilonul 2 de pensii trebuie să ceară acest lucru în mod expres printr-o cerere scrisă depusă la angajator. Dacă angajatul face această cerere, angajatorul este obligat să rețină suma respectivă din venitul brut al angajatului și să o vireze la bugetul asigurărilor sociale.

Modul în care guvernul a comunicat recentele schimbări fiscale este, conform tradiției, unul neclar, tardiv și plin de confuzii. Nu este foarte limpede în textul legii dacă scutirea de contribuția obligatorie la pilonul doi de pensii se aplică la întregul salariu al oamenilor sau doar pe suma de 10.000 de lei, limita pe care guvernul a introdus-o în noul sistem de taxare.

Cele mai multe firme nu au luat încă o decizie legată de compensarea noului impozit pe venit, fiindcă nu știu care este versiunea oficială asupra contribuției la pilonul de pensii. Din informațiile pe care le-am primit din mai multe surse, consultanții de la KPMG au adresat o întrebare oficială ministerului finanțelor și au fost informați că scutirea de contribuție la pilonul 2 de pensii se face doar pentru primii 10.000 de lei din salariul brut al oamenilor.

Pe măsură ce noul sistem de taxare va fi clar pentru toată lumea și pe măsură ce vor observa reacțiile companiilor din piață, ceilalți angajatori vor lua și ei decizii referitoare la modul în care vor compensa sau nu vor compensa sumele nete pierdute de către angajații lor în urma noilor biruri Ciolacu-Boloș.

Distribuie articolul

19 comentarii

  1. Buna ziua,

    conform inside-ului primit de la KPMG (ma refer la raspunsul pe care l-au primit de la Ministerul Finantelor), scutirea de contributie la Pilonul 2 este valida doar pentru primii 10.000 RON a salariului brut (practic partea din salariu care beneficiaza de scutiri fiscale).

    Astfel, pentru partea salariului brut care depaseste cei 10.000 RON se platesc contributii ca inainte de OUG. Prin urmare, exista in continuare o contributie la Pilonul 2 pentru fiecare angajat din IT (momentan de 3.75% respectiv din 2024 de 4.75% din partea salariului brut care nu beneficiaza de facilitati fiscale). Intrebarea care pentru mine ramane deschisa: in caz ca nu completam vreun act aditional ca sa ni se mentina contributia la Pilonul 2 (act care teoretic ar fi menit sa reglementeze doar suma de care vom fi scutiti, respectiv 375 RON sau 475 RON), ce se intampla totusi cu contributia la Pilonul 2 care ramane obligatorie (de 3.75% respectiv din 2024 de 4.75% din partea salariului brut care nu beneficiaza de facilitati fiscale)? Se va vira aceasta in continuare spre Pilonul 2 sau se va urmari redirectionarea acestei sume catre Pilonul 1 (ceea ce ar fi inceputul nationalizarii contributiei la Pilonul 2).

    Cred ca merita ridicata spre atentia publica aceasta nelamurire.

    • In continuare mie nu imi este foarte clar de unde a plecat ideea ca IT-istii nu vor mai contribui la Pilonul 2 pentru primii 10000 lei din venitul brut. Simt ca imi scapa ceva si poate are cineva o explicatie mai clara.

      Art. 60 alin 2 defineste contribuabili care sunt scutiti de la plata impozitului: „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor.”

      In continuare se specifica modul in care se aplica scutirea: la functia de baza, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv …

      Acum, art 138^4 zice ca:
      „(1)Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a)(a)25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzute în Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
      (2)Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt
      scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).
      …”

      Absolut nicaieri nu se face referire la limitarea art 138^4 in functie de modul in care se aplica scutirea impozitului pe venit. Ce spune ultimul articol, este ca, cota de 25% CAS se reduce cu punctele procentuale ale pensiei private(3.75%) pentru persoanele fizice prevazute, si definite la art 60.alin2, adica: „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor.”

      Deci, in continuare intrebarea este pe ce suma va fi aplicata scutirea platii cotei aferente pensiei private.

    • Subscriu. Ce se va intampla cu contributia CAS pesntru sumele peste 10.000 de lei???! Se aude ca vor fi redirectionati toti 25% catre Pilonul 1. (ca doar nu ai depus cerere, deci, implicit te-ai lepadat de pilonul 2 pentru 370~ de lei net pe luna la salariu … (#Selling your soul for less than100$).

      • Mno….a venit si raspunsul de la ministerul finantelor:

        Cu privire la aplicarea prevederilor art. 138^4 facem următoarele precizări:
        Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la art.60 pct.2 din Codul fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv.
        Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
        Persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuţiei datorată la fondul de pensii administrat privat.
        Ținând cont de prevederile art. 39 alin. (2)^2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul
        unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale art. 42 alin. (1)^3 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (2) și art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, contribuția la fondul de pensii administrat privat datorată potrivit art. 138^4 alin. (3) din Codul fiscal, se ia în calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.

  2. Salut Doru!
    In msg.ro a fost anuntata decizia de a acoperi diferenta de impozit insa nu si contributia optionala la Pilonul 2 de pensii pentru colegii care vor dori sa contribuie in continuare.

  3. Recunosc ca e un articol care atrage – scris cu pricepere, cu maiestria unui om de marketing, dar e mai degraba pentru a atrage vizualizari si mai putin pentru a informa.

    Pe langa faptul ca multe din informatii sunt din auzite – as vrea sa remarc un lucru super dezamagitor. Si care sincer nu iti face cinste, Doru!

    Si anume: ai pus link-uri catre site-urile companiilor ce au avut o declaratie publica pe subiect – lucru de apreciat. Dar foarte tendentios ai pus link catre un articol de-al tau degrinator, rautacios, in stilul „liviu alexa”, referitor la Cognizant Softvision.

    Ori dorim sa fim impartiali, obiectivi si corecti – ori suntem niste vanatori de atentie si de vizualizari! Imi pare rau sa vad ca imaginea pe care ti-o proiectezi in piata – cea de fin observator, cea de educator, cea de lider de opinie – nu se reflecta si in actiuni corecte si cinstite.

    Sunt sigur ca nu vei publica acest mesaj – dar sper ca macar il vei citi. Si nu – nu am nici o legatura cu Cognizant Softivison dar da, am un interes in obiectivitate si informare corecta.

    • Mulțumim pentru mesaj! Ne cerem scuze, dar nu a fost cu intenție și nicidecum stilul nostru nu este răutăcios. Linkul a fost pus pentru partea de SEO și pentru că era printre cele mai recente articole. Ne pare rău că o mică greșeală anulează imaginea pe care o ai despre noi, eforturile și munca noastră. Lucrurile pe care le facem și le scriem sunt pentru oameni, nu pentru vizualizări și atenție.

  4. Mi se pare incorect faptul ca ati publicat un articol fara sa va informati corespunzator si ca manipulati opinia publica.
    Ati modificat partea de calcul si ce spune legea cel putin de 2 sau 3 ori. Daca maine apare o lege care afecteaza industria marketing tot asa o sa procedati?
    Am o intrebare nepopulara: de ce angajatorul ar trebui sa isi asume o decizie luata de Guvern? Facilitatea a fost si este oferita de Guvern prin HG, OUG si alte legii. De ce angajatorii sunt cei care sufera si trebuie sa ofere diferenta? De ce angajatii nu isi asuma ca au beneficiat de o scutire, de care cei cu minimul pe economie nu beneficieaza, iar aceasta scutire era clar ca o sa dispara cand Guvernul are nevoie de bani? Da sunt de acord si cred ca ar trebui sa castigam salarii corecte sa ne permitem sa traim decent toti cetateni romani, dar nu mi se pare logic sa facem atata valva pentru ceva ce nu era intr-un fel de drept al nostru.
    Cel mai probabil nu o sa publicati comentariul meu.

    • Cel mai probabil te înșeli.
      Cel mai probabil o sa faci tu un blog unde o să scrii lucruri mult mai corecte, mai valoroase și mai bine documentate.
      Cel nai probabil faci mult nai bine decât noi partea asta cu informarea publicului, dar cel nai probabil e vina noastră că încă nu te-am descoperit.

    • Lasand la o parte tonul acuzator, esenta mesajului este valida.
      Din punct de vedere a echitatii fiscale, pastrarea facilitatii pentru industria IT nu mai este justificata avand in vedere durata mare a acesteia si gradul de maturitate al industriei, care poate absorbi asemenea socuri si poate concura international dupa cum a dovedit-o deja.
      Slabiciunea ei, pe care cu totii o cunoastem, este capacitatea de a produce proprietate intelectuala locala. Paradoxal retragerea facilitatii fiscale ar fi un boost pentru imbunatatirea acesteia, prin cresterea competitiei si orientarea angajatilor catre companiile cu valoare adaugata mare.

    • Cei care au salariu minim, primesc mai mult in mana, deci sunt si ei „scutiti” de anumite contributii, dar de ei nu vorbeste nimeni, pentru ca statul ii tolereaza.

    • Compania nu este obligata sa faca nimic, dar e de bun simt sa acopere intrucat facilitatile fiscale au fost introduse, in special, pentru companii. Iar modul de negociere al salariului a fost, in proportie de 100% din cazuri, vreau x salariu net si NU vreau y salariu brut. Apoi firma isi facea calculele si oferea brutul astfel incat netul sa fie cel dorit de angajat. Brut care mereu a fost mai mic pentru cazurile unde facilitatea s-a putut aplica. Deci, avantaj companii, de unde si boom-ul in sectorul IT. Acum ca se renunta incet, incet la facilitatea asta, brusc, companiile se fac ca uita ca facilitatea asta a fost pentru ele si se spala pe maini, aruncand practic angajatii sub tramvaiul condus de ineptul de Ciolacu. Deci nu trebuie legal sa faca nimic firmele, dar buna credinta ar trebui sa-i oblige sa compenseze. In contul tuturor anilor in care au castigat de au rupt de pe urma acestei facilitati. Dar ce sa vezi, ia buna credinta de unde nu-i. Suntem o mare familie pana la cei 10%, de aici incolo se fac ca nu te mai cunosc.

  5. Salut,
    ati mai primit vesti din industrie referitor la taxarea salariilor celor din IT?
    Acum ca s-a trecut in noul an, ce mai planuiesc firmele din IT?

    multumesc

    • Servus Bogdan,
      Nu am mai primit informații de la companii, probabil fiindcă a fost vacanță și poate au și așteptat să se clarifice fiscal și juridic, dar dacă vom primi informații vom face un nou articol sau un update la acesta. Mulțumesc pentru încredere și interes.

  6. Buna ziua,
    Am urmarit articolul si tot nu imi este clar ce si cum se retine de la 1 Ianuarie 2024,
    Daca luam exemplul unui salariu de 20.000 Ron brut lunar care ar fi taxele care trebuiesc platite?

    Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *